Skocz do zawartości

Szeflera Garda - Uprawa

janoz52

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj zakupiłem sobie tę roślinę. Czytałem o uprawie i mam co do niej kilka wątpliwości.

Jakim nawozem ją nawozić? (co dwa tygodnie)

Postawiłem ją na na schodach przy oknie zachodnim czy to dobre miejsce?

Czy w zimę ma stać w jakimś innym miejscu?

Czy w lato ją zraszać? ( kaloryfer jest pod oknem, ale w czasie letnim nie grzeje)

Odnośnik do odpowiedzi

To jest forum o roślinach owadożernych. Poza tym zamiast zakładać kolejny durny temat wpisz to czego szukasz w GOOGLE.

W jakieś 7 sekund znalazłem to: (Wklejam bo widzę wpisanie czegokolwiek w wyszukiwarkę Cię przerasta) Jest tego dużo dużo więcej w google, znajdziesz na 100% wszystko co Cię nurtuje.

Uprawa szefler w mieszkaniach z reguły nie nastręcza większych trudności, aby jednak dobrze rosły, należy spełnić ich podstawowe wymagania.

Światło. Szeflery lubią miejsca dobrze oświetlone, ale w zbyt silnych promieniach słońca ich liście żółkną. Odmiany o zielonych liściach można ustawić z dala od okna, choć będą wówczas nieco wolniej rosnąć. Rośliny o barwnych liściach powinny mieć więcej światła, aby nie straciły jasnych wzorków.

Latem szeflery po kilkudniowym hartowaniu możemy wystawić do ogrodu, w miejsce lekko ocienione i osłonięte od wiatru. Rośliny wnosimy ponownie do pomieszczenia przed nastaniem przymrozków.

Temperatura. Od wiosny do jesieni szeflery należy uprawiać w temperaturze 18-23°C (w wyższej przestają rosnąć). Zimą powinniśmy im zapewnić temperaturę 12-18°C. Rośliny te zupełnie dobrze znoszą krótkotrwałe chłody (do 10°C), ale gdy utrzymują się one dłużej, liście żółkną, brązowieją i opadają.

Podlewanie. Szeflery podlewamy umiarkowanie, tak aby podłoże było stale lekko wilgotne. Mniej wody potrzebują wtedy, gdy zmniejsza się ilość światła i spada temperatura otoczenia. W żadnym wypadku nie możemy jednak dopuścić do przesuszenia podłoża.

Roślinom zwykle wystarcza wilgotność powietrza, jaka występuje w naszych mieszkaniach. Gdy stoją w pobliżu ciepłego kaloryfera, należy je jednak często zraszać (najlepiej przegotowaną wodą).

Nawożenie. W okresie wegetacji szeflery nawozimy co 2-3 tygodnie nawozami wieloskładnikowymi, przeznaczonymi do roślin doniczkowych o ozdobnych liściach (mniej więcej w połowie września przestajemy je dokarmiać). Możemy także stosować nawozy długo działające, np. Plantacote lub Osmocote, które wiosną jednorazowo dodajemy do podłoża.

Podłoże. Szeflery dobrze rosną w ziemi uniwersalnej (możemy ją kupić w kwiaciarniach), choć lepiej dodać do niej nieco ziemi kompostowej lub darniowej. Pamiętajmy, by podłoże było kwaśne (pH 5-6).

Przesadzanie. Młode rośliny przesadzamy co roku, starsze co 2-3 lata, zawsze do nieco większych doniczek niż te, w których dotąd rosły (maksymalnie o dwa numery). Dużym okazom wystarczy co roku wymieniać wierzchnią warstwę podłoża. Najlepiej robić to w okresie od marca do maja, ale można też w sierpniu i we wrześniu.

Pielęgnacja liści. Liście szefler należy często przecierać miękką wilgotną ściereczką, aby usunąć kurz. Możemy je także nabłyszczać, jednak nie częściej niż raz na kwartał.

Przycinanie. Szeflery trudno się krzewią. Jeśli starsze egzemplarze są zbyt wysokie, zetnijmy im wierzchołki i wykorzystajmy jako sadzonki. Zbyt wysokie okazy szefler można też skracać, robiąc odkłady powietrzne.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.