Gość Crespo Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam ! Otoz wielkimi krokami zbliza sie okres spoczynku dla moich mucholowek. Z tego powodu ze jestem swiezym hodowca to pierwszy raz bede je zimowal. Mieszkam w bloku i posiadam ocieplana piwnice i w niej planuje trzymac mucholowke. Jezeli temperatura bedzie za wysoka w niej, to zawsze moge troche rozszczelnic okno. Mucholowki wloze do starego akwarium i przykryje pokrywa w ktorej jest swietlowka SERA PLANT COLOR 15W (jest to specjalna swietlowka akwarystyczna wspomagajaca wzrost roslinek) czy takie oswietlenie nada sie dla moich roslin ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Jak włożysz da akwarium i podniesiesz wilgotnosc zniszczysz rosliny. Do tego okres spoczynku nie wymaga oswietlenia ! Postaw rosliny blisko okna i bedzie akurat czyli bez oswietlenia i bez akwarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Crespo Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Do akwarium rzecz jasna pustego . W piwnicy jest okno, lecz jest to szyba mleczna, wiec zbyt duzo swiatla tam sie raczej nie przedostanie dlatego wole zainwestowac w jakas swietlowke. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Do akwarium rzecz jasna pustego . W piwnicy jest okno, lecz jest to szyba mleczna, wiec zbyt duzo swiatla tam sie raczej nie przedostanie dlatego wole zainwestowac w jakas swietlowke. roslinom nie potrzebne jest swiatlo wogole. Ale dobrze jak troche jest. Mleczna szyba bedzie akurat. kazde ograniczenie scianami zwiekszy wilgotnosc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Crespo Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 czyli jak postawie je przy oknie z mleczna szyba i zapewnie odpowiednia temperature i pozsotale warunki typu podlewanie itp. to wszystko bedzie z nimi ok tak ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 tak właśnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Ja swoje zimuję w garażu znajdującym się pod budynkiem (czyli w sumie jak piwnica). Rośliny stoją przy oknie, w którym jest też szyba mleczna. Okno jest od strony południowej. Przy rozszczelnionym oknie temp spada poniżej 10* C, a w duże mrozy torf w doniczkach stojących najbliżej okna zamarzł. Myslę, że warunki masz odpowiednie, ale przenieś tam rośliny jak temperatura na prawdę będzie spadać poniżej zera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Crespo Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Rowniez mam piwnice od strony poludniowej. Jest to blok swiezo ocieplany i ida tam rury od centralnego, wiec bedzie chyba ok Dzieki wszystkim za odpowiedz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Ja też pierwszy raz będe zimował muchołówki i chciałbym się dowiedzieć czy one mogą być w pywnicy na półce przy niskiej temperaturze bez światła . Zimuje się wszystkie rodzaje muchołówek oprucz sadzonek ? Okno jest od strony południowej. Przy rozszczelnionym oknie temp spada poniżej 10* C, a w duże mrozy torf w doniczkach stojących najbliżej okna zamarzł. . torf może zamarznąć chyba nic potem nie było twoim muchołówka ? A jak by się nie zimowało( np. dałbym muchołówki do mojego pokuju , na półke, gdzie nie ma światła ale jest ciepło ) muchołówek to coś by się im stało na wiosne ? Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez Kanthey Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Jeśli jest ciepło a nie ma światła, to już lepiej nie próbować zimować i dać ją pod świetlówki i tyle. Ale najlepiej jednak przezimować. Po zimowaniu rośliny są bardziej witalne, szybko się dzielą - są rześkie ;] Wszystko zależy od zimy. Chociaż mi z roku na rok się coraz mniej podobają (pomijając to że dzieckiem już nie jestem ale kto nie lubi poszaleć na sankach ?). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Czyli najlepiej będzie jak je dam do pywnicy, bez światła i na mróz? ale zimuje się tylko muchołówki rosiczek i kapturnic chyba nie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Crespo Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Rosiczek sie nie zimuje, to wiem na 100% jak z kapturnicami, nie mam pojecia nie posiadam tych roslin . A co do pytania to pewnie najlepiej do piwnicy i jakies oswietlenie sztuczne. Mroz tez nie za dobry. Znajdz lepsze miejsce bo inaczej kaplica dla mucholowek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 aha czyli muszą być w niskiej temperaturze, z naturalnum światłem w cieniu ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) Rosiczek sie nie zimuje, to wiem na 100% jak z kapturnicami, nie mam pojecia nie posiadam tych roslin . A co do pytania to pewnie najlepiej do piwnicy i jakies oswietlenie sztuczne. Mroz tez nie za dobry. Znajdz lepsze miejsce bo inaczej kaplica dla mucholowek Podstawowe zimowanie przechodzą: kapturnice, muchołówki, niektóre tłustosze, niektóre rosiczki, niektóre pływacze, darlingtonie. Ma być zimno - najlepiej jakieś 4 stopnie, duża ilość światła wskazana ale musimy zachować "krótki dzień" (jeśli doświetlamy rośliny w czasie zimowania. Jeśli pomieszczenie jest stale dość chłodne wówczas wystarcza naprawdę minimalna ilość światła. Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eutr Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 (edytowane) wszystkie muchołówki się zimuje, wszystkie kapturnice się zimuje, rosiczki - różnie, zależy jakie, ja na zimę wynoszę rośliny na strych, stawiam je przy niewielkim okienku(od północy), temperatura w styczniu spada nocami poniżej zera niepotrzebnie powtórzyłem to co marrom chyba pisaliśmy w tym samym czasie Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez eutr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi