Gość Kuiken Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Chciałbym wyposażyć się w nasiona rosiczki Okrągłolistnej(rotundifolia)[30 nasion w pakiecie] lub Spatulata(White Flower)[10 nasion w pakiecie]. Które najłatwiej uprawiać? Mam zamiar trzymać je na zachodnim oknie w akwarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Nasiona D. rotundifolia trzeba przed wysianiem poddać stratyfikacji, jeśli nie są świeżo zebrane, a dorosłe rośliny zimuje się. D. spatulata można siać od razu i jej nie zimujemy, więc generalnie jest prostsza. Niemniej sianie czegokolwiek w połowie września mija się moim zdaniem z celem, ponieważ nasiona i siewki wymagają mocnego światła, a tego jest coraz mniej. Bez doświetlania nawet jeśli wykiełkują, to mają małe szanse przetrwać zimę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper_19 Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Kup sobie sadzonke, np zwyklego capensisa. Szybko rosnie, a potem wystarczy odciac listka i polozyc na torfie, po paru tygodniach bedziesz mial drugiego capensisa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 A lepiej kup doroslego capensa z pedem kwiatowym(ok 10zl) i bedziesz mial dorosla rosline a pozniej pelno nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Chciałbym wyposażyć się w nasiona rosiczki Okrągłolistnej(rotundifolia)[30 nasion w pakiecie] lub Spatulata(White Flower)[10 nasion w pakiecie]. Które najłatwiej uprawiać? Mam zamiar trzymać je na zachodnim oknie w akwarium. żadne z wymienionych roślin nie wymagają akwarium poczytaj sobie opisy danych gatunków a będziesz wiedział nawet więcej niż potrzebujesz a na zachodnim oknie w zimie bez doświetlana tylko capensis da rade Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondi Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 niechcialem robic nowego tematu więc napiszę tu. Jestem szczęśliwym nabywcą nasionek CAPENSIS TYPICAL. Mam juz wszystko przygotowane do zasadzenia. I moje pytanie brzmi czy dadzą rade wyrosnąć na zimę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 a jakie masz okno?? ale capensis prawie zawsze wyrośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondi Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 (edytowane) a jakie masz okno?? ale capensis prawie zawsze wyrośnie mam Południowe okno (mój pokój) i Północne (kuchnia) @down: Bardzo dziekuje za pomoc Edytowane 2 Grudnia 2009 przez Bondi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 to spokojnie dadzą rade Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondi Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 posadziłem 2 tygodnie temu nasionka ale gdzieś po tygodniu zrobily sie takie kropelki koloru [wybrac jeden<brazowe,biale,karmelkowate>] troche nie wyraźne zdjęcia ale mam nadzieje, ze bedziecie wiedziec co to jest (o ile pamietam cos chyba o soli to bylo) http://img696.imageshack.us/img696/4029/dsc01205c.jpg http://img269.imageshack.us/img269/7519/dsc01206if.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 posadziłem 2 tygodnie temu nasionka ale gdzieś po tygodniu zrobily sie takie kropelki koloru [wybrac jeden<brazowe,biale,karmelkowate>] troche nie wyraźne zdjęcia ale mam nadzieje, ze bedziecie wiedziec co to jest (o ile pamietam cos chyba o soli to bylo) http://img696.imageshack.us/img696/4029/dsc01205c.jpg http://img269.imageshack.us/img269/7519/dsc01206if.jpg Zdjęcia faktycznie nie wyraźne. Ale dobrze pamiętałeś. Po drugim zdjęciu widać, że to wykwity soli mineralnych. Powód - zła woda (podlewasz destylką?) lub złe podłoże (kiepski torf). Rozwiązanie to zebrać to coś, zmienić wodę(najczęściej). Dorosłym roślinom to raczej nie szkodzi. Ale na takie sieweczki, co kiełkują dopiero może wpłynąć negatywnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondi Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 (edytowane) podlewam wodą demineralizowaną a Torf to mam o pH 3-4,5 . Czyli mam to wszystko zdjąć czyms? Edytowane 20 Grudnia 2009 przez Bondi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 podlewam wodą demineralizowaną a Torf to mam o pH 3-4,5 . Czyli mam to wszystko zdjąć czyms? To moze zacznij podlewac woda zdemineralizowana . Tak czy siak masz po prostu złe podłoże, mi się wydaje ze to jest ziemia a nie torf z torfowców wysokich ?? Do tego woda na pewno nie jest zdemineralizowan, inaczje nie bylo by wykwitów soli. Moim zdaniem nic z tym nie zrobisz bo zbierajac wykwity soli zbierzesz za pewne nasiona. Co do nasion to na forum na pewno ktoś ci może użyczyć capensisa nawet ja ale musisz powiedzieć co to za torf bo wygląda na ziemie do kwiatów (też nazywają to torfem ale nie jest torfem ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondi Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 ogólnie to ja kupiłem zestaw doniczka nasionka + torf gdzie sprzedawca napisal ze jest pH 3,5-4 http://img15.imageshack.us/img15/2175/dsc01207zj.jpg http://img43.imageshack.us/img43/7581/dsc01208qe.jpg trudno mi ujac cos takiego malego moim aparatem ;] woda byla kupiona na stacji i pisze, ze jest Demoneralizowana :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 i pisze, ze jest Demoneralizowana :/ Gdzieś kupił ta wodę, taka to chyba w kościele tylko sorki ale nie mogłem się powstrzymać Problem prawdopodobnie w torfie "no name" od tego sprzedawcy. Nie pozostaje nic innego tylko czekać może coś wykiełkuje. Jak podrosną to przesadzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi