Skocz do zawartości

Rosiczki Z Nasion

Gość Kuiken

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wyposażyć się w nasiona rosiczki Okrągłolistnej(rotundifolia)[30 nasion w pakiecie] lub Spatulata(White Flower)[10 nasion w pakiecie]. Które najłatwiej uprawiać? Mam zamiar trzymać je na zachodnim oknie w akwarium.

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona D. rotundifolia trzeba przed wysianiem poddać stratyfikacji, jeśli nie są świeżo zebrane, a dorosłe rośliny zimuje się. D. spatulata można siać od razu i jej nie zimujemy, więc generalnie jest prostsza.

Niemniej sianie czegokolwiek w połowie września mija się moim zdaniem z celem, ponieważ nasiona i siewki wymagają mocnego światła, a tego jest coraz mniej. Bez doświetlania nawet jeśli wykiełkują, to mają małe szanse przetrwać zimę.

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym wyposażyć się w nasiona rosiczki Okrągłolistnej(rotundifolia)[30 nasion w pakiecie] lub Spatulata(White Flower)[10 nasion w pakiecie]. Które najłatwiej uprawiać? Mam zamiar trzymać je na zachodnim oknie w akwarium.

żadne z wymienionych roślin nie wymagają akwarium poczytaj sobie opisy danych gatunków a będziesz wiedział nawet więcej niż potrzebujesz a na zachodnim oknie w zimie bez doświetlana tylko capensis da rade

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

niechcialem robic nowego tematu więc napiszę tu.

Jestem szczęśliwym nabywcą nasionek CAPENSIS TYPICAL.

Mam juz wszystko przygotowane do zasadzenia.

I moje pytanie brzmi czy dadzą rade wyrosnąć na zimę?

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie masz okno?? ale capensis prawie zawsze wyrośnie :P

mam Południowe okno (mój pokój) i Północne (kuchnia)

@down: Bardzo dziekuje za pomoc :)

Edytowane przez Bondi
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

posadziłem 2 tygodnie temu nasionka ale gdzieś po tygodniu zrobily sie takie kropelki koloru [wybrac jeden<brazowe,biale,karmelkowate>]

troche nie wyraźne zdjęcia ale mam nadzieje, ze bedziecie wiedziec co to jest (o ile pamietam cos chyba o soli to bylo)

http://img696.imageshack.us/img696/4029/dsc01205c.jpg

http://img269.imageshack.us/img269/7519/dsc01206if.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

posadziłem 2 tygodnie temu nasionka ale gdzieś po tygodniu zrobily sie takie kropelki koloru [wybrac jeden<brazowe,biale,karmelkowate>]

troche nie wyraźne zdjęcia ale mam nadzieje, ze bedziecie wiedziec co to jest (o ile pamietam cos chyba o soli to bylo)

http://img696.imageshack.us/img696/4029/dsc01205c.jpg

http://img269.imageshack.us/img269/7519/dsc01206if.jpg

Zdjęcia faktycznie nie wyraźne. Ale dobrze pamiętałeś. Po drugim zdjęciu widać, że to wykwity soli mineralnych. Powód - zła woda (podlewasz destylką?) lub złe podłoże (kiepski torf). Rozwiązanie to zebrać to coś, zmienić wodę(najczęściej). Dorosłym roślinom to raczej nie szkodzi. Ale na takie sieweczki, co kiełkują dopiero może wpłynąć negatywnie. :)

Odnośnik do odpowiedzi

podlewam wodą demineralizowaną a Torf to mam o pH 3-4,5 .

Czyli mam to wszystko zdjąć czyms?

To moze zacznij podlewac woda zdemineralizowana :). Tak czy siak masz po prostu złe podłoże, mi się wydaje ze to jest ziemia a nie torf z torfowców wysokich ?? Do tego woda na pewno nie jest zdemineralizowan, inaczje nie bylo by wykwitów soli. Moim zdaniem nic z tym nie zrobisz bo zbierajac wykwity soli zbierzesz za pewne nasiona. Co do nasion to na forum na pewno ktoś ci może użyczyć capensisa :) nawet ja ale musisz powiedzieć co to za torf bo wygląda na ziemie do kwiatów (też nazywają to torfem ale nie jest torfem :) )

Odnośnik do odpowiedzi

i pisze, ze jest Demoneralizowana :/

Gdzieś kupił ta wodę, taka to chyba w kościele tylko :] sorki ale nie mogłem się powstrzymać :]

Problem prawdopodobnie w torfie "no name" od tego sprzedawcy. Nie pozostaje nic innego tylko czekać może coś wykiełkuje. Jak podrosną to przesadzić.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.