maklerw Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 1. N. Ventricosa - Dla niej to już pora świąt bo przystraja się w bobki myślę że uda mi się jeszcze urosnąć ale chyba nie otworzyć. 2. N. .... - Dzbanecznik nie ma jeszcze nazwy ale należy do grupy nizinnych. Tak jak widać na zdjęciach wytwarza dzbanki tuż za liśćmi, czyli brak u niego wąsów ... chyba że jeszcze się pojawią, ale na razie nie ma a takie rzeczy dzieją się jedynie u małych dzbaneczników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Mój N.sp.thailand również nie wytwarza typowych wąsów- podobnie zresztą jak młode N.smilesii. Myślę ze jak będzie większy to coś sie pojawi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 co do 2. to moja ventrata też podobnie dzbankowała , z czasem z tego wyrosła :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Października 2009 Autor Share Napisano 10 Października 2009 Mój N.sp.thailand również nie wytwarza typowych wąsów- podobnie zresztą jak młode N.smilesii. Myślę ze jak będzie większy to coś sie pojawi Bo to ten sam gatunek pewnie n. spec. nov thailand Co do młodych dzbanków to wiadomo że tak jest ale to już nie młody dzbanek na razie fajnie to wygląda. Chyba że to specyfika dla dzbanków z nasiona chociaż z tym też nie moge się zgodzić bo n. alba rośnie od nasiona i ma wąs, inne moje małe dzbanki teżmają wąsy. Możesz umieścić zdjęcie swojej rośliny ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Maklerw a domyślasz się może jakie są powody tej bombki czy to raczej tak bez powodu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Października 2009 Autor Share Napisano 11 Października 2009 Święta idą w pogodzie zapowiadali już nawet śnieg wiec ... ogólnie myśle że to tak jak z innymi anomaliami przypadkowe po porostu, tak jak ostatnio ktos zamieszczal tlustosza ala helka, czy kiedys widzilem cephala ala helka ... ogólnie to zdeformowane wieczko, miałem kiedyś dzbanka bez wieczka z małym kołnierzem ale ten jest całkowicie zamknięty zobaczymy jaki duży urośnie, ale na gwiazdke jak znalazł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 (edytowane) moja Ventricosa tez wytworzyla taka bombke tylko ze ta bombka sie otworzyla i przypomina dzbanka N. Aristolochioides Edytowane 15 Października 2009 przez Mucholowka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 Bombka została bombką ale nie urosła więcej . A to kilka zdjęć : - ten nie nazwany robi się naprawde ciekawy szczególnie nowy liść który ma kolor malinowo-różowy a rośnie cały czas w takich samych warunkach. - N. bokorensis po 6 miesiacach u mnie od małej sadzonki (5cm średnicy) - pierwsze spore dzbanki N. campanulata jak dla mnie rewelacyjny - N. lowii bardzo wolno rosnie - dziwne lisci N. eymae nie wygladają jak stożki wzrostu a raczje jak kielichy heliamfory - N. jamban - N. villosa roślina po roku czasu koszmarnie wolno rośnie ale wiciąż dzbankuje a w donicze miala producenta nawozu tak ten dzbanecznik wyglądał jeszcze w kwietniu : Jest to jednocześnie oczko w głowie mojej kolekcji jednocześnie największe utrapienie i obawa o strate !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Strasznie mi się podoba Capmanulata Dzbanek na mojej wanted liście Jamban!! ile dzbanków u Ciebie ? Super ! Możesz napisać bo już mi chyba umknęło jakie warunki teraz ma Jamban ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 Wszystkie jakie dzbanki i zalazki widzisz to u mnie nie wystawiam zdjec roslin z tym co uroslo u kogos - swiatlo 4*24 T5 co najmniej 12 godzin do 16 - dzień 28C - noc 18C - wilgotnosc powyzej 90% Niestety ale zeby pokazac cale piekno musialbym miec dobry aparat lub umiec robic zdjecia ale pewnie najwiecej zależy od tego pierwszego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Rozumiem że 28 w dzień 18 w nocy ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Nepenthes campanulata i jamban najlepsze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 Smutny czas wielkiego cięcia - Rośliny w palaudarium : ] ] N. Ventricosa x Ovata - roślin ma 3 lata niestety ale nie mieści mi się a do tego ma już 30 cm 2 rośliny w doniczce ... palaudarium ma 80 cm wysokości a roślina pozawijała sie i straciła swój urok postanowiłem ją przeznaczyć na "odkłady powietrzne" bo nie mam aktualnie gdzie trzymać takiej ilości dzbaneczników. Jak widać na zdjęciach po w miare wyprostowaniu jej ma 130cm wysokości ... aż żal przycinać ale musiałem. Będzie z niej około 10 nowych roślin. ] N. x Coccinea - również 3 letnia roślina. Strasznie się poskręcała i przez to nie nadawała się na rozmnożenie jak powyższy dzbanecznik. Została pocięta Niestety ale nie dało się jej nawet zmierzyć choć myśle ze conajmniej 150cm. Będzie z niej około 10 nowych roślin. ] ] i po cięciu ... ] A to weselsze zdjęcia choć słabej jakości bo z tel. ] ] N. Eymae ] ] ] ] ] ] Na koniec jakieś wnioski : - N. eymae stoi cały czas w wodzie i nic mu nie jest (ale to 0,5-1cm wody a na dnie keramzyt ) - jak widzicie jeśli ktoś myśli na dłużej o dzbankach to niech szykuje jaknajwiększe i jaknajwyższe palaudaria. Ja widze po swoich ze za 1,5 roku eymae bedzie do ciecia a za rok n. ampularai big variety ... nawet przy takich rozmiarach jak ja mam sa to domki dla roslina na chwile ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Ładny cefalek. Ale są też plusu cięć. Teraz jak się zmieszczą do terra to będą ładniej rosły. N. Eymae - piękny PS. A co z moim zdjęciem N. jacq... ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Wszystkie sadzonki wypuściły już nowe stożki wzrostu a niektóre nawet po 2 więc będzie na wiosne troche dzbanków na sprzedaż. Do tego jeśli ktoś będzie bardzo chętny to i małe C.F. "Eden black" będą oraz inne odmiany (klony) C.F. dzielą się dość szybko co mnie i cieszy i martwi bo dzielą się zamiast rosnąć, jedynie C.F. "german giant" rośnie ale się nie dzieli jednak i tego mam już kilka sztuk na sprzedaż. N. villosa N. lowii N. kerrii (nieoficjalna nazwa) N. bokorensis N. jamban N. jaqulinea ? N. truncata ? ? N. macropylla ? ? ? ? ? C.F. Eden Black ? ? C.F. German Giant ? ? ? ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi