Farmer Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Witam Otóż na wiosnę, prawdopodobnie będę robił sobie w ogródku torfowisko, a w nim trzymał rośliny owadożerne. I mam pytanka związane z nim. Wiem, że: - Muszą to być gatunki, które przechodzą okres spoczynku. Jak na razie wiem tyle Prosiłbym, abyście mi napisali, jak wszystko to przygotować ? Co pierw zrobić, a co potem. (może piszę za wcześnie, ale wole wiedzieć prędzej niż później) A dlaczego na wiosnę ? Ponieważ słyszałem, że jak bym teraz je wsadził do torfu, to by się źle ukorzeniły. Napiszcie mi, jaki torf jest wobec Was najlepszym torfem ? Nazwa. Proszę o odpowiedzenie Mi, na wszystkie moje pytania! edit naven#:ogarnij czcionkę! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 kopiesz dołek odpowiednich rozmiarów i kształtu głęboki na minimum 30cm na dno wkładasz jakiś stary dywan lub wykładzinę potem dajesz folię im grubsza tym lepsza potem wsypujesz torf ewentualnie pod torf możesz dać jeszcze jakieś butelki lub doniczki poprzeglądaj sobie tematy z takimi torfowiskami to załapiesz jak to powinno wyglądać torf każdy się nada byle był kwaśny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 Dzięki za odpowiedź Ale teraz to muszę zaczekać do wiosny ? Tak ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 tak teraz to rośliny już zimują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 torf każdy się nada byle był kwaśny no nie tak każdy sie nada musi byc napisane na worku że torf nie zawiera żadnych dodatków w postaci nawozów lub jakichs substancji użyznijących torf na worku może byc napisane że ma to ph 4,5-5,5 ale tak naprawde może zawierac w sobie nawozy lub jakies substancje mineralne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 no nie tak każdy sie nada musi byc napisane na worku że torf nie zawiera żadnych dodatków w postaci nawozów lub jakichs substancji użyznijących torf na worku może byc napisane że ma to ph 4,5-5,5 ale tak naprawde może zawierac w sobie nawozy lub jakies substancje mineralne no tak ale raczej rzadko się zdarza żeby torf miał jakieś dodatki torf z dodatkimi jest raczej sprzedawany jako podłoże do iglaków, roślin kwasolubnych itp. jak pisze torf to raczej jest to torf w czystej postaci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi