Skocz do zawartości

Kilka pytań Amatora

Thomas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zapytać o parę rzeczy na temat tej niezwykle ciekawej rośliny.

Zakupiłem moją roślinkę 4 miesiące temu ma się dobrze i się nawet "podpasła" :) Chciałem zapytać o sprawę dręczącą mnie od kilku dni. Wyczytałem, że roślinkę tą trzeba zimować. Na różnych forach internetowych pisze, że powinno się ją zimować w temperaturze od 0 - 15 stopni. Oczywiście powoli ją przenosić do coraz chłodniejszych temperatur, aby nie przeżyła szoku termicznego. Rzadziej trzeba ją podlewać i powinna być w ciemnym miejscu. Dlatego chciałem zapytać czy dobrym rozwiązaniem może być piwnica lub ewentualnie chłodne w miarę ciemne miejsce w domu (czasem oświetlane żarówką - klasyczną. Oczywiście czytałem, że można je przesadzić(prosiłbym o dokładne instrukcje, jaka to ma być ziemia i jak to ma wyglądać). Czytałem, że jest też 2 opcja naświetlać (czy mógłbym prosić o jakąś propozycje, co to za naświetlenie ma być) je w akwarium specjalnym oświetleniem i je dokarmiać robaczkami dla wędkarzy.

Ja zakupiłem o ile się nie mylę 2 letnią już roślinkę z około 12 pułapkami. Teraz się roślina rozrosła do 16 pułapek (średnica około 2- 3 cm) dużych i kilku malutkich (0,5 - 1cm).

Czytałem również, że można muchołówkę przesadzić do nowej ziemi i przetrwa zimę przy dokarmianiu... Ale trzeba ją chyba jeszcze naświetlać.

Dlatego chciałem pytać o jakieś domowe rozwiązania dla tak Wielkiego Amatora, jakim jestem oraz jakieś domowe sposoby zimowania tej roślinki (mieszkam w bloku, co utrudnia sprawę). Oczywiście ludzie piszą coś o zimowaniu w lodówce... myślę, że to zły pomysł. :)

Z tego, co czytałem mam czas do początku listopada, bo wtedy najlepiej zimować je do 2 połowy marca.

Chciałem zapytać jeszcze o czernienie liści. Chyba to normalny proces - jeżeli chodzi o te, co złapały smaczny kąsek. A jeżeli nie złapały to znaczy, że przy polowaniu zamknęły się 3 razy i po prostu padają. Wiem, że nie wolni sztucznie ich zamykać, bo marnują dużo energii. Ale czasem mucha podana ucieknie :) W okresie letnim, czyli normalnego życia rośliny faktycznie ciągle musi mieć wodę w spodeczku bez przerwy? I już dla zabezpieczenia, bo ponoć w okresie zimowania są problemy z grzybami i pleśnią. Jaki środek Pan by polecił?

Czytałem W odpowiedzi na poradniku, że złym rozwiązaniem jest akwarium. Chciałem zapytać, w jakim sposób można by wtedy doświetlać roślinkę w razie nie ciekawej pogody wiosną. A co do czernienia liści to czernieją mi te, które albo złapały muchę lub są już "stare" (czernienie zaczyna się od pułapki i potem przechodzi na liść) :) Młode listki, które wyrastają są zdrowe. Wcześniej roślinka czerniała, bo jak podejrzewam przelewałem ją dopiero u niedawno wyczytałem, że musi ona mieć troszkę przerwy i nie może mieć ciągle wody. Wodą podlewam ją przegotowaną, ale chyba zmienię na destylowaną. Roślinka znajduje się na parapecie (Okna PCV) wiec wilgotności dużej nie ma i jest jej ciepło - przez okna może być problem z ochłodzeniem temperatury - mieszkam w bloku (ludzie piszą, że gdy nieszczelne są okna na parapecie temperatura wystarcza dla przezimowania tej roślinki). Z góry dzięki za odpowiedź.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem że mogę bez problemu w pomieszczeniu gdzie nie ma dostępu do światła lub ewentualnie jest światło żarówkowe przy oświetleniu pomieszczenie spokojnie zimować moją roślinkę w temp do 15 C od listopada do 2 połowy marca. Podlewać rzadko aby miała wilgna ziemię. I tyle ... Co do środka to najczęściej pojawia się Topsin. Ostatnie pytanie gdzie mogę zakupić do akwarium oświetlenie i jakie ona ma być :) pytam na przyszłość czyli na okres po zimowaniu :)

Odnośnik do odpowiedzi

Powinę tyle, że w niskiej temperaturze roślina przetrwa zimowanie bez dostępu do światła, ale sprawi to że będzie ona słabsza, roślina nie zatrzymuje swego wzrostu na okres spoczynku, lecz jedynie go spowalnia. Dlatego lepiej abyś miał jakieś światło . Topsin pojawia się często i wszyscy go polecają, ponieważ jest dobry, co do akwarium to nie wiem .

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.