Farmer Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 (edytowane) Witam Chciałbym moje nepenthes ventrate umieścić w tak zwanym kwietniku. Oto takim: http://www.moon-pearl.pl/Kwietniki%20wisz%...z%B9ce%2007.jpg Czy wytrzyma on bez keramzytu itd... ? Pozdrawiam Edytowane 5 Listopada 2009 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Jeśli w kuchni lub łazience gdzie jest w miarę wilgotno i sporo słonka to tak. W przeciwnym razie (tzn będzie rósł ale bez dzbanów). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 No u mnie w łazience nie ma słońca (tzn. nie dochodzi). Jedynie światło jest. Mogłoby być ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 (edytowane) Nie, chyba, że dałbyś tam do lampy świetlówkę o barwie 865, i to wtedy, gdy lampa byłaby stosunkowo blisko rośliny. W dodatku światło musiałoby być włączone jakieś 12 godz na dobę... Gdybyś trzymał dzbanka bez światła to prawdopodobnie nie będzie wytwarzał pułapek i stanie się długim badylem z rzadko rozmieszczonymi liśćmi. Edytowane 5 Listopada 2009 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 No to pójdzie do kuchni... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 (edytowane) Bo w moim pokoju są dwa, bardzo duże okna. I jeżeli kwietnik przymocowałbym do ściany, tak na przeciwko tych okien, to mogło by być tak ? I zraszałbym go codziennie po 5-10 razy. A wody nie było by mi żal, bo mam jej bardzo, i to bardzo dużo (deszczówki i deminarelizowanej oczywiście) Edytowane 8 Listopada 2009 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Jak bedziesz zraszał rośline która jest przy ścianie to albo odklei ci się tapeta albo coś innego stanie o ventrate nie musisz sie tak martwić po prostu zapewnij dużo światła i będzie dzbankowała, nie wymaga specjanie podwyższonej wilgotności, wystarczy pokojowa (Choć ja tak nie trzymam ale widze że można tak trzymać) zerknij na sąsiednie forum tam widziałem szamanki ventrate na parapecie ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 U ventraty wilgotność ma drugorzędne i znikome znaczenie. Ważna jest jak długo roślina otrzymuje odpowiedniej jakości światło. Roślina wymaga około 14 godzin światła. Zima niestety dzień jest krótszy w związku z czym roślina straci w tym okresie dzbanki, a nowe wytworzy dopiero wiosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi