Skocz do zawartości

Pytanie związane z dzbanecznikiem

Farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, chyba, że dałbyś tam do lampy świetlówkę o barwie 865, i to wtedy, gdy lampa byłaby stosunkowo blisko rośliny. W dodatku światło musiałoby być włączone jakieś 12 godz na dobę... Gdybyś trzymał dzbanka bez światła to prawdopodobnie nie będzie wytwarzał pułapek i stanie się długim badylem z rzadko rozmieszczonymi liśćmi.

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Bo w moim pokoju są dwa, bardzo duże okna. I jeżeli kwietnik przymocowałbym do ściany, tak na przeciwko tych okien, to mogło by być tak ? I zraszałbym go codziennie po 5-10 razy. A wody nie było by mi żal, bo mam jej bardzo, i to bardzo dużo :rotfl: (deszczówki i deminarelizowanej oczywiście)

Edytowane przez mikolaj90
Odnośnik do odpowiedzi

Jak bedziesz zraszał rośline która jest przy ścianie to albo odklei ci się tapeta albo coś innego stanie :) o ventrate nie musisz sie tak martwić po prostu zapewnij dużo światła i będzie dzbankowała, nie wymaga specjanie podwyższonej wilgotności, wystarczy pokojowa (Choć ja tak nie trzymam ale widze że można tak trzymać) zerknij na sąsiednie forum tam widziałem szamanki ventrate na parapecie ...

Odnośnik do odpowiedzi

U ventraty wilgotność ma drugorzędne i znikome znaczenie. Ważna jest jak długo roślina otrzymuje odpowiedniej jakości światło. Roślina wymaga około 14 godzin światła. Zima niestety dzień jest krótszy w związku z czym roślina straci w tym okresie dzbanki, a nowe wytworzy dopiero wiosną.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.