hddk Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 (edytowane) Mam dno paludarium wyłożone żywym torfowcem i chciałbym je urozmaicić innymi roślinami, niekoniecznie owadożernymi. Póki co, w rogu rośnie U. longifolia, która pomalutku puszcza liście coraz dalej od doniczki: Macie pomysły na jakieś proste w hodowli gatunki roślin, które: - tolerują brak podłoża lub mogą rosnąć w torfowcu - nie wymagają wielkich ilości światła (jednak to dno paludarium), na wys. 60 cm mam 2x38W - na tyle dużych, by torfowiec ich całkiem nie zagłuszył i jednocześnie żeby same nie zagłuszyły dzbanków - zniosą warunki paludarium, wysoką wilgotność, temp. 25 stopni w dzień (latem do 30) i 19-20 nocą Jeśli temat bardziej pasuje do innego działu, proszę przenieść Edytowane 20 Listopada 2009 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 A myślałeś o cephalach ?? Tłustosze na upartego też myśle że sobie poradzą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 Z cefalami to ja zbankrutuję, poza tym tam jest więcej wody niż mchu... Musiałbym drugie tyle zbitego torfowca dorzucić żeby podłoże było w miarę konkretne, a i tak będzie w całości zalane wodą. Jakoś nie widzę cefali i tłustoszy między 10-cm gałązkami torfowca i z korzeniami w wodzie Poza tym jak pisałem, z powodzeniem mogą być nieowadożerne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 JA tam obstaje przy swoim czyli proponuje tłustosze ewentualnie jakieś bluszczowate roslin ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 jest kilka tlustoszy lubiacych klimaty terraria ale tak czy siak na zalanym nie beda rosly...chyba tylko plywacze lub cos z roslin lubiacych bagna. mozesz przeszukac akwarystyke. czesc z tych w akwariach wypuszcza tez liscie ponad wode. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Mi w terrarium dla tłustoszy z poduszek z mchu powyrastały paprocie, rosną generalnie bez podłoża, korzenie mają cały czas w wodzie, wiec chyba idealnie. Tylko, że rozrosną się równie szybko po dnie zbiornika jak i twój pływacz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 Jakbyś zapodał w wolnej chwili foto, byłbym wdzięczny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 paproć idzie razem z korzeniami. tam gdzie korzeń tam się odrost może pojawić. w niedługim czasie zarośnie terrarium i potem ciągnąc za paproć wyciagniesz wszystko tak samo jest z trawą niby glupie źdźbło a jak wrosnie to ciezko wyrwac tak zeby nic nie uszkodzic i zeby nie odrastalo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Rzeczywiście zarasta, ale u mnie tylko latem. W okresie zimowania wstrzymuje wzrost. Niestety nie mam dobrych fotek jak potrafi ona się rozrosnąć (wyrwałem zbyt duże liście), ale może pokaże to co mam: fotka samego korzenia: Fotka całego terrarium z tłustoszami i darligtonią. Korzenie pochodzą od resztki tych niewyrwanych liści z lewej, przy darligtoni. Paproć rośnie też trochę pośrodku, z prawej, w dwóch miejscach, przy dużej P. 'Tina'. Musiałem wyrwać większość jej liści bo zabierała światło tłustoszom, ale poza tym urozmaicała krajobraz. Dopiero na wiosnę będę mógł ją rozrośniętą pokazać (spokojnie wyrasta ponad Darligtonię), jak odbije. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi