Skocz do zawartości

Ciemne plamy na liściach

mati87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawia mnie co może być przyczyną tych plam u N.bicalcarata, na zdjęciu skupcie się na liściu który jest na przeciwo wyglądającego na zdrowego bo reszta ma plamy przez cięcie dzbanków( nie pytać na co :)). Gwoli ścisłoći zdrowo wyglądający liśc też ma małe plamki od spodu. Siedzi w terrarium z zamgławianiem ( miałem nektar na kłach) temperatura tak około 25. Oświetlenie narwa oceanic colour18W i jakaś taka Osram 18W.Roślina normalnie dzbankuje i nie stoi w wodzie

http://img714.imageshack.us/img714/1451/dscn1313.jpg

Czy jest możliwość oparzeń słonecznych ?

Odnośnik do odpowiedzi

A jak długo ją masz?? Może niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony , czy to przypadkiem nie grzyb , tak czy siak można profilaktycznie prysnąć chociaż mi osobiście bardziej podchodzi pod poparzenie .

Napisz ile czasu ją masz:)

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, na liściu naprzeciwko tego nowego, rzeczywiście można zauważyć ślady poparzenia, ale na pozostałych liściach wygląda to jak choroba wirusowa, choć równie dobrze może być to choroba grzybowa. Nie zaszkodzi spryskać środkiem ochrony roślin.

BTW, mój bicalcarata dostał bardzo podobnych plam, gdy się u mnie znalazł. Kilka oprysków Topsinem i Bravo pomogło i kolejne liście są już zdrowe.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam go już koło roku, co do reszty liści to wynikiem plam jest odcięcie całego dzbanka , dlatego liśc zaczyna obumierać, dlatego wspominałem żebyście się skupili na liściu który ma dzbanek ( ten po lewej stronie) w ciągu tych kilku dni od postu na zdrowym liściu pokazało się więcej plamek.Niewykluczone że po uszkodzeniu samego dzbanka jakieś patogeny mogły wniknąć do środka.

Edytowane przez mati87
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.