Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No tak jak slonce przygrzeje to temperatura potrafi sie sporo podniesc wiec nie dziwie sie ze dzbanecznik tak reaguje. Jezeli jest on juz w terrarium to przykrywanie woreczkiem jest calkowicie zbedne. W takich sytuacji jak u ciebie ja nakladam na terrarium kawalek firanki i to pomaga

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Otwieram stary temat, żeby ich nie mnożyć.

Od kilku dni obserwuję, że mój okaz N. hamata w ciągu dnia przy zbyt wysokich temperaturach (28-29C) i przeciętnej wilgotności (60%) zamyka połowę daszków. Myślałem, że to skutek aklimatyzacji po przesadzaniu i te dzbanki zaczną usychać. Ale nie. Rano przez załączeniem oświetlenia i po nocy (15 C) wszystkie daszki na nowo były otwarte. Powtarza się to już od 3 dni w tym samym cyklu. Roślina potrafi zapobiegać zbyt szybkiemu wysychaniu cieszy w dzbankach manipulując daszkiem do kąta dochodzącego nawet do 60 stopni. Żaden inny gatunek hodowany w tych samych warunkach tak nie reaguje.

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem podobnie z n. sanguinea, gdy temp dochodzila do ok. 30 stopni pokrywki opadaly i czasami nawet sporo. Mimo ze liscie nadal byly sztywne dzbanki byly nieco oklapniete a wiec i pokrywka znacznie opadala. Jestes pewien ze to nie jest objaw taki jak np. u hookeriany, ktora nagle zostaje przeniesiona do niskiej lub znacznie wyzszej temperatury? Czyli roslina po prostu "mdleje". Co prawda nie robilem takiego eksperymentu, aby sprawdzic czy roslina przezyje w ekstremalnych warunkach czy tez nie :). Przydaloby sie to potwiedzic jeszcze na innych przypadkach

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Juz chyba kiedys o tym pisalismy. I mi wydaje się że to nie jest regulacja zalerzna od temp. ale od wilgotności powietrza (choć ta akurata w przykrytym terra pewnie jest wysoka). Podobna sytuacja ma gdy roślina jest odrobine przesuszona, tu bardziej wynika to z wiodczenia rośliny. U niektórych gatunków można zauważyć zwijanie liści :) u mnie tak jest przy n. mirabilis trang bizzare, liscie sie zwijaja ale przykrywka dzbanaka nie reaguje (przy przesuszeniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Twargor - nie została przeniesiona nagle ;)

Przez pierwsze 2 tygodnie objawów takich nie było. Dopiero po włączeniu wentylacji na 15 ha/na dobę (w tym przez cały okres świecenia lamp HPS i MH) wystąpiło to zjawisko.

Wyłączę dziś HPS, zostawię MH (temperatura spadnie do 25 st C w dzień) i zobaczymy czy to kwestia temperatury czy wilgotności :)

Odnośnik do odpowiedzi

Zamykanie pokrywek jest odpowiedzia rośliny na zbyt wysoką tempreature zamyka ona ją w celu ochrony cieczy znajdującej się w dzbankach. Podobny mechanizm występuje u cephalotusów. Prawdą jest również to ,że niektóre dzbaneczniki w różny sposób reagują na zmiany tempreatury, wilgotności itd.:) Nie które przymykają wieczko gdy w środku mają zbyt dużo złapanych owadów:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.