Devilsh Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 (edytowane) Kupiłem sobie N ventrata i mam jeszcze w domu 2 małe N Hookeriana. Mam zamiar włożyć je do małego akwarium (akwarium jest na tyle małe, że dzbanecznik wystawał by nad nie). Chciałem dno akwarium wyłożyć keramzytem i zalać je wodą i tu mam pytanie czy wystarczy, że będzie to woda odstana czy musi być destylówka to samo się tyczy zraszania. Zauważyłem, że z doniczki N ventrata wystaję parę łodyg czy to oznacza, że nie jest to jeden dzbanecznik tylko kilka i jeśli jest ich parę to czy warto je rozsadzić? Edytowane 27 Lutego 2010 przez Devilsh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Jeśli dzbanecznik wystaje ponad twoje akwarium to nie spełnia ono już żadnej funkcji. Wyjdzie na to samo co postawienie go na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 27 Lutego 2010 Autor Share Napisano 27 Lutego 2010 Myślałem, że pomoże ono tym mniejszym dzbanecznikom i, że da coś to, że wyłożę jego dno keramzytem a to by zwiększyło wilgotność co by było korzystne i dla N ventrata i dla N hookerian. Chyba, że włożę do niego tylko N hookeriany i przykryję jakąś folią. Oczywiście akwarium miało by stać na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Ventrata i hookeriana bez problemu poradzą sobie w warunkach parapetowych Ważniejszą rzeczą od terra jest światło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 27 Lutego 2010 Autor Share Napisano 27 Lutego 2010 Myślę, że ze światłem nie będzie problemu (parapet południowo zachodni). Mam tam też rosiczki, kapturnice(myślę nad wyłożeniem jej na balkon), tłustosze i muchołówkę no i te dwie N hookeriany i wszystko ładnie rośnie:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Jedyne co Ci to da to podniesie wilgotność. Podobny rezultat uzyskasz, gdy postawisz rośliny na środku bardzo dużej podstawki zalanej wodą. Jednak sama wilgotność nie wystarczy by uzyskać dzbanki. Pomoże ona jedynie w ich dłuższym utrzymywaniu się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 27 Lutego 2010 Autor Share Napisano 27 Lutego 2010 Mógłby mi ktoś napisać jaką wodą wystarczy zalewać ten keramzyt? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal22bb Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Zwykłą z kranu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 (edytowane) Zrezygnowałem z akwarium i mój N ventrata wygląda tak:) http://img683.imageshack.us/img683/1015/dsc00700c.jpg http://img535.imageshack.us/img535/1111/dsc00703u.jpg http://img683.imageshack.us/img683/1935/dsc00699g.jpg Czy to światło nie jest zbyt ostre? I jeszcze chciałbym się zapytać czy ktoś wie skąd wzięły się te białe plamy na liściach czy to od zraszania? I czy zraszać powinno się destylówką bo nią zraszam ale gdyby nie było to wymagane to po prostu bym jej nie tracił. Edytowane 28 Lutego 2010 przez Devilsh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Tak białe plamy od zraszania ale nie jest to destylka inaczej nie bylo by takiego naloty. Moższ normalnie mokra szmatka przetrzec liscie. Jak zaczeni przypalać rośline to znaczy ze za ostre, na oko nie da sie określić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 Te białe plamy są dlatego, że wczoraj jeszcze zrosiłem kranówką a od dzisiaj jest już destylówka . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi