Szumas Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 (edytowane) Dostałem od koleżanki dzbanecznik, a co za tym idzie mam kilka pytań: 1.w czym najlepiej ukorzenić ucięte pędy? (torf, czy jakaś mieszanka a może sama woda) 2.czy zastosować jakis ukorzeniacz? 3. czy da się rozpoznać gatunek? (czy to N. ventrata? ) z góry dziękuje za pomoc Edytowane 9 Marca 2010 przez Szumas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 1. Mi najlepiej dzbanki ukorzeniaja sie w samym torfie. Wczesniej ukorzenialem w torfowcu ale trwalo to o wiele dluzej 2. Jest to calkowicie zbedne choc nie zaszkodzi 3. Tak, to venrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 9 Marca 2010 Autor Share Napisano 9 Marca 2010 Czyli wsadzić w torf tak aby był cały czas mokry i zapewnić dużo światła, czy cos jeszcze ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Oczywiście jak największa wilgotność - raz spróbowałem ukorzenić ventratę w warunkach pokojowych (tzn. bez podwyższonej wilgotności), doszła do siebie dopiero po ok. roku, w tym czasie wariowała, wypuszczała bardzo powyginane i zniekształcone liście, ale w końcu dała radę . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 9 Marca 2010 Autor Share Napisano 9 Marca 2010 stoi w kuwecie z keramzytem do okola jest dużo innych roślin, no i na parapecie SE tak że światła ma akurat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi