Wrazik Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Witam Piszę ten post, gdyż zauważyłem u mojego N. x Ventrata ciekawą rzecz. Otóż wielka roślina wypuściła nowy odrost, który zwrócił moją uwagę tym, że cała jego łodyga jest krwistoczerwona. Nigdy nie zaobserwowałem czegoś podobnego w innych ventratach. Czy u Was przypadkiem takie coś również się stało? No i czy może to być trwała mutacja? Dzięki za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 To trochę brzmi jak atak jakiegoś grzyba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Możesz dać zdjęcie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Mu chodzi o to że mu się międzywiężla wybarwiły, też tak mam oprucz zimy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 To trochę brzmi jak atak jakiegoś grzyba. Nie sądzę, by było to jakieś choróbsko - ani z rośliną mateczną, ani z drugim odrostem (roślina wytworzyła dwa w jednym czasie) nie dzieje się nic dziwnego. Mu chodzi o to że mu się międzywiężla wybarwiły, też tak mam oprucz zimy. Mnie też się czasem wybarwiają, ale robi się tylko lekki, pomarańczowy nalot, a nie taka głęboka barwa. No i nie da się zwalić winy na dużą ilość światła - dzbanecznik stoi cały czas na parapecie, więc dostaje tyle światła, ile pada z okna. A ten odrost wyszedł z ziemi na początku lutego, więc super dużo słońca nie miał... Daję zdjęcia: łodyga odrostu i dla porównania też rośliny matecznej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 jaki to parapet?? U mnie właśnie tak wygladaja na zachodnim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Mam coś podobnego. Moja Ventrata dzieliła się rok temu jak szalona. W jednym młodym pędzie jest czerwona łodyga, ale tylko pierwsze 2 węzły. Wyżej już ma normalny zielony kolor. O innych odrostach nie wiem, bo nie zwróciłem na to nigdy uwagi, a teraz większość ma już zdrewniały dół Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Wydaje mi się, że to normalne na młodych odrostach u Ventraty, często u moich roślin mają taką barwę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 Ok dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi