wolo Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 (edytowane) Witam. Postanowiłem sobie zrobić terra wbudowane w szafke. Zaczeło sie tak: Powykręcałem drzwiczki pozaklejalem sylikonem wszystkie dziury po śrubkach z drzwiczek, następnie kilkoma warstwami białej farby pomalowalem całość w środku. Biła farba ponieważ uważam ze dobrze się od białego odbija światlo i dokładniej w środku terra bedzie oświetlone. Prowadnice założone góra dół i tak samo pomalowane kilkoma warstwami i wszyskie szparki dokladnie wokol prowadnic sylikonem obkleiłem. Zamówiłem na allegro do oświetlanie statecznik 36W i 4 oprawki 2 zwykle i 2 z wbudowanym gniazdkim na starter. Oświetlenie według mnie taniej wyjdzie złożyć więc tak postanowiłem zrobić. Do tego mam zamiar dac 2 świetlowki o mocy 18W każda. Jedna chcę dać zwykla, a jedna jakaś dobrą dla roślin. Świetlówek jeszcze nei kupiłem może ma ktos 1 na sprzedaz tylko taka lepsza. Jak ktoś ma to prosze pisać. Zdjęcia są wstawione jeszcze bez szyb bo nie miałem czasu żeby uciąc je na wymiar. W środku planuje na całą długość skleić podstawke z szyb. Foty z szybami dodam za niedługo. WYMIARY: 86-48-44(długość-Szerokość-Wysokość) Edytowane 25 Marca 2010 przez wolo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Czyli ze szkła będzie tylko podstawka i ew. jakies drzwiczki? Będzie woda na spodzie? To drewno pomalowane farbą wytrzyma taką wilgotność? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Jeżeli w środku ma panować duża wilgotność, to kiepsko będzie z tą farbą. Jeżeli to tylko coś w rodzaju półki na doniczki z owadożerami nie wymagającymi podwyższonej wilgotności to OK, wystarczy podstawka na wodę pod doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 To znaczy tam z przodu są przklejone 2 prowadnice tak jak w terrariach i normalnie tak jak w terrariach beda 2 szyby odsowane. Dlaczego bedzie kiepsko z farba??? I ja to robie dla roslin ktore musza miec wieksza wilgotnosc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 I według mnie wytrzyma farba taka wilgotnosc jest dokładnie pomalowane kilkoma warstwami. Nawet na necie pisze o terrariach zrobionych z szafki(pulki) i na wilgotnosc pisało zeby pomalowac farba kilka warstw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Ja słyszałem, że lepsza jest do takich celów żywica epoksydowa - z samą farbą może być po jakimś czasie niezbyt ciekawie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Zobaczymy ale farbie nie powinno nic być. najwyżej jak bedzie cos nei tak to kupie szyby i obkleje boki tera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 26 Marca 2010 Autor Share Napisano 26 Marca 2010 (edytowane) Już gotowe Brakuje tylko oswietlenia ale już w krutce bedzie. Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez wolo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Nowe zdjecie powyzej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Ogólnie wygląda to całkiem nieźle, choć tak jak inni mam obawy że wysoka wilgotność zniszczy szafke. Szkoda tylko, że to dolna safka bo żeby coś zobaczyć będziesz musiał kłaść się na podłodze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Wysoka wilgotnosc raczej nie zniszczy szafki ponieważ: są 3 warstwy farby, gora jest oblozona potem szyba i na koniec cale wewnatrz jest oblozone dwoma warstwami foli. A spod jest caly z szyby ( podstawka sklejona na cale podloze, podstawka o wysokosci 3,5cm ) nigdzie nie ma zadnej szpary bo sa zaklejone sylikonem. Ta szafka nie jest idealnie prz ziemi jest ona nieduzo od ziemi gdzies 20 cm., ale nie bedzie sie trzeba klasc zeby cos zobaczyc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Ja bym zamiast tej wierzchniej warstwy folii aluminiowej użył taśmy lustrzanej - nie będzie tak niechlujnie pognieciona, wizualnie powiększy hodowlę i odbije więcej światła. mam to w jednym terra i się sprawdza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2010 To moje pierwsze tera wiec od czegos trzeba zaczac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Ja bym wywalił tą folię. Będzie wilgotno i pod folią na 100% wejdzie grzyb. Proponuje wywalić folie i calą szafkę od wewnątrz pomalować "folią w płynie" Widze że położyłeś szyby do środka. Ok, tylko jak zamocujesz oświetlenie? A i wielki + za to że się starasz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2010 tam u gory jedt drawniana belka do ktorej przykrece oswietlenie. A ile kosztuje folia w plynie?? i gdzie ja moge kupic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi