msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 witam mam mały problem z moim dzbanecznikiem trzymam je w terra na spodzie dałem keramzyt i dałem fogger dla zwiększenia wilgotno sci. I tak mam teraz wilgotność 80% temp. 23 - 26 stopni a wygląda to tak mam go już 10 miesięcy wyrosły z niego nowe które nie dawno rozsadziłem i problem w tym ze nie rosną im dzbanki, pojawia się wąsik z tak jakby zalążkiem dzbanka i na tym się kończy całość doświetlam dwiema świetlówkami jedna to OSRAM FLUORA 18W/77 a druga OSRAM ACTIV daywhite 18W/840 i nie wiem czy nie założe jeszcze jednego kompletu czy robie coś nie tak czy czegoś mi brakuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Zdecydowanie za mało światła. Dzbanki stoją ewidentnie w cieniu. Co do pozostałych roślin które tam masz, czyli kapturnicę, rosiczki i muchołówkę - daj je na południowy parapet, bo pod takim oświetleniem one tylko wegetują i nic więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 A gdybym dał jeszcze jeden komplet świetlówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Sztuczne światło nie zastąpi słońca. Tym bardziej że 2x18W to tyle co nic. Druga sprawa to napisz jak długo je doświetlasz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 oświetlam przez 15 godzin dziennie a nie jestem w stanie dać im normalnego światła bo mam pokój na północnej stronie a rodzice nie chcą mieć zadnych terra i tego typu roślin w pokoju więc musze dać sztuczne światło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Może być nawet sztuczne, ale musi go być więcej. Dzbanek dostaje go bardzo mało. Przenieś te terrarium pod świetlówkę albo dokup drugą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 A gdybym wyciągnął je z terra bo ventrata podobno nie potrzebuje dużej wilgotności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 (edytowane) "Doświetlać" to je będziesz, jak postawisz w miejscu tego stateczku Na razie to co najwyżej stoją "obok doświetlania" Ventratę spokojnie możesz trzymać poza terra, zaaklimatyzuje się do normalnej pokojowej wilgotności. I obniż trochę poziom wody, tak żeby keramzyt wszędzie wystawał ponad jej poziom. Edytowane 31 Marca 2010 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msmichalms Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 a co do świetlówek to mogą być takie czy dać wiecej bądź zmienić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Jest taka zasada, że im więcej, tym lepiej . Ale mnie do ventraty wystarcza jedna świetlówka T5 24W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 powtórzę się, ale nie rób tego kapturnicom. wyjmij je z terrarium- błagam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 No kapturnice wyciagnij jak najszybciej z tera:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msmichalms Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 saraceni nie mam w terra i nigdy nie były tylko dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Tak jak pisze msmichalms, "terrarium" jest po lewej. Reszta stoi wolno pod świetlówkami. Co do oświetlenia. Dla muchołówki i kapturnic jest stanowczo za mało światła. Dla dzbanków też ponieważ stoją z boku i korzystają mało z tego oświetlenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Daj kaktusa na parapet Bo nie wiem czy tak sobie poradziPozdrawiam no i ziemia jaką masz u kaktusa? Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez luczek95 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi