Skocz do zawartości

Dznanecznik i brak dzbanków

msmichalms

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam mały problem z moim dzbanecznikiem trzymam je w terra na spodzie dałem keramzyt i dałem fogger dla zwiększenia wilgotno sci.

I tak mam teraz wilgotność 80% temp. 23 - 26 stopni a wygląda to tak

post-4962-1270064085_thumb.jpg

mam go już 10 miesięcy wyrosły z niego nowe które nie dawno rozsadziłem i problem w tym ze nie rosną im dzbanki, pojawia się wąsik z tak jakby zalążkiem dzbanka i na tym się kończy

post-4962-1270064484_thumb.jpg

całość doświetlam dwiema świetlówkami jedna to OSRAM FLUORA 18W/77 a druga OSRAM ACTIV daywhite 18W/840 i nie wiem czy nie założe jeszcze jednego kompletu

czy robie coś nie tak czy czegoś mi brakuje

post-4962-1270064890_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie za mało światła. Dzbanki stoją ewidentnie w cieniu. Co do pozostałych roślin które tam masz, czyli kapturnicę, rosiczki i muchołówkę - daj je na południowy parapet, bo pod takim oświetleniem one tylko wegetują i nic więcej.

Odnośnik do odpowiedzi

oświetlam przez 15 godzin dziennie a nie jestem w stanie dać im normalnego światła bo mam pokój na północnej stronie a rodzice nie chcą mieć zadnych terra i tego typu roślin w pokoju więc musze dać sztuczne światło

Odnośnik do odpowiedzi

"Doświetlać" to je będziesz, jak postawisz w miejscu tego stateczku ;) Na razie to co najwyżej stoją "obok doświetlania" :) Ventratę spokojnie możesz trzymać poza terra, zaaklimatyzuje się do normalnej pokojowej wilgotności. I obniż trochę poziom wody, tak żeby keramzyt wszędzie wystawał ponad jej poziom.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze msmichalms, "terrarium" jest po lewej. Reszta stoi wolno pod świetlówkami. Co do oświetlenia. Dla muchołówki i kapturnic jest stanowczo za mało światła. Dla dzbanków też ponieważ stoją z boku i korzystają mało z tego oświetlenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.