Farmer Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam Czy dzbanecznik może być w szklarni ? Dzisiaj mojego dzbanecznika przeniosłem do szklarni, jest on w szklarni w terrarium 40x40x40. W dzień temperatura utrzymywała się przy 30s C (w szklarni oczywiście) i mam nadzieje, że w nocy nie spadnie poniżej 5s C. Ps: Mojemu dzbankowi w podłożu wyrosły dwa oddzielne pędy. Czytałem, że są to młode roślinki i przy przesadzaniu można je przesadzić do oddzielnych doniczek, tak ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 A mógłbyś łaskawie powiedzieć co to za gatunek? A jak nie wiesz to wstawić zdjęcie rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 24 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Proszę, oto łaskawie piszę, jaki to gatunek: N.Ventrataxalata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Proszę, oto łaskawie piszę, jaki to gatunek: N.Ventrataxalata to taki istnieje?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Ciekawe. Co prawda krzyżówka N. (ventricosa x alata) x alata jest bardzo rozpowszechniona w USA, w Europie dominuje N. ventricosa x alata = N. x ventrata, ale zakładam, że wiesz co piszesz. Taka roślina spokojnie da sobie rade do 30 st C, ale nocna temperatura 5 st C to jej dolna granica wytrzymałości. Może przemarznąć, doznać szoku itp. Ja bym jeszcze nie ryzykował. Odnośnie PSa. - to są odrosty. Możesz je oddzielić od rośliny matecznej i wsadzić osobno. Żeby zwiększyć skuteczność ukorzeniania się, możesz zastosować jakiś ukorzeniacz. Ale mogą sobie też tak rosnąć razem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Tak jak pisze przedmówca. Roślina ta na 95% padnie jeśli zostanie w szklarni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Sorrki za błąd. Jest to po prostu ventrata Co do szklarni, to dzbanecznika zawszę przenoszę tak rano do szklarni (jak jest ciepło), a na wieczór przynoszę do domu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Takie przenoszenie dzbanka nie ma najmniejszego sensu. wedlug mnie o wiele lepiej czulby sie gdyby mial zapewnione stale te same warunki. Poza tym temp 30 stopni (a moze byc nawet wiecej w ciagu cieplejszych dni) i przenoszenie go na noc do temp pokojowej to musi byc niemaly szok dla rosliny i mozesz sie liczyc z tym ze moze przestac dzbankowac (o ile w ogole teraz dzbankuje) Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 ale po co sobie życie na siłę utrudniać jak to i tak temu dzbankowi nic nie polepszy a jedynie można pogorszyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Dobra, przeniosłem go do terrarium, do pokoju i będzie tam już na zawsze. Roślina rośnie, ale własnie mam problem z tymi dzbankami. Od początku co go mam nie wytworzył żadnego dzbanka. A nie wytwarza bo słońce bardzo słabo świeci akurat tam gdzie on stoi. Odrosty leciutko oderwałem i wsadziłem do doniczki z torfem. Zobaczę czy coś wyrośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 25 Kwietnia 2010 Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Cóż, właśnie tylko duża ilość światła może sprawić, że uzyskasz dzbanki. Pomyśl nad przestawieniem tego w bardziej nasłonecznione miejsce albo doświetlaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi