Skocz do zawartości

Niepokojący sibuyanensis.

ArturP

Rekomendowane odpowiedzi

Przy wypuszczaniu nowego liścia stożej mojego N. Sibuyanensis zczerniał. Do tej pory roślina rosła dobrze, dzbankowała. Warunki to wilgotnośc bliska 100% i 2x39W. Mógł się wcześniej troszkę podgotowac przez świetlówki, bo temp. była wysoka. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Szkodników nie widać. Jak go ratować?

http://img52.imageshack.us/img52/3827/dsc02818w.jpg

(znów zdjecie na imageshacku, bo tutaj wyskakuje, ze plik za duży niby.. przecież nie ma wiecej niż 40mb.. No nic.. Sory..)

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to wygląda na zbyt wysoką temperature i wilgotność. Miałem już tak 2-3 razy z dzbanecznikami górskimi. Ale nie wiem czy same świetlówki mogły by mu zaszkodzić. Dobrze by było gdybyś zobaczył czy korzenie nie zgniły. Ogólnie może być inna przyczyna ale u mnie to było właśnie przegrzanie przy zbyt dużej wilgotności. Kiedyś już też o tym pisałem i nie rozumiałem jak może dzbanecznik zacząć gnić od stożka.

Ale równie dobrze może to być tylko przypalenie i roślina dalej będzie się nromalnie rozwijać. Napisz czy to jest twarde i uschnięte czy zaczeło gnić i jest miękie.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest aż tak bardzo twarde, jest giętkie, ale łamliwe. Wyginając to mozna kawałek ułamać.

Czyli dla mnie wyglada to na zbyt wysoka temp. i zbyt wysoka wilgotnosc. Ale może ktoś coś jeszcze dorzuci bo z dzankami ciężko jednoznacznie określić co się dzieje :( napisz jeszcze jakie masz podłoże ?

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże jest od davida. Gąbka, torf jakiś, może troche kokosa, chyba perlitu byś się też doszukał, ale głównie gąbka i torf. Mam możliwość przesadzenia do sphagnum. :)

Świetlówki już wyciągnąłem na zewnątrz więc problem z temp zażegnany. Mam zmniejszyć wilgotność?

Da się go uratować? Może lepiej ciąć i ukorzenić to co zostanie?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem to samo choc w mniejszym stopniu z ampullaria i trichocarpa. W moim przypadku pomoglo przesadzenie wiec to pewnie cos z korzeniami i podlozem. Co do temp i wilgotnosci to raczej bym odrzucil to wersje. U trichocarpy pojawilo sie to w zimie gdy temp nie przekraczala 25 stopni a wilgotnosc byla w granicach 85% natomiast u ampullarii mialem to niedawno przy wyzszych temperaturach i wilgotnosci prawie 100%. Sprobuj przesadzic dzbanka do sphagnum, nie zaszkodzi a najprawdopodobniej pomoze

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz wrzucić zdjęcie poglądowe całego terrarium w którym stoi i napisać jak często go podlewasz?

Nigdy nie spotkałem się z tym, że ze względu na zbyt dużą wilgotność coś dzieje się dzbanecznikowi. Może to być mylone z przelaniem albo brakiem możliwości przesychania podłoża ale właśnie im wyższa temperatura, tym wyższa też powinna być wilgotność - ze zdjęcia nie wygląda to na 100% ;)

Pytanie też, czy przypadkiem się nie przypalił od świetlówki i czy od dawna jest pod 2 x 39W?

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz wrzucić zdjęcie poglądowe całego terrarium w którym stoi i napisać jak często go podlewasz?

Nigdy nie spotkałem się z tym, że ze względu na zbyt dużą wilgotność coś dzieje się dzbanecznikowi. Może to być mylone z przelaniem albo brakiem możliwości przesychania podłoża ale właśnie im wyższa temperatura, tym wyższa też powinna być wilgotność - ze zdjęcia nie wygląda to na 100% ;)

Pytanie też, czy przypadkiem się nie przypalił od świetlówki i czy od dawna jest pod 2 x 39W?

Standardzik - na dnie keramzyt, wszystkie otwory pozaklejane.

Od początku jest pod 2x39W

Podlewam go "raz na jakiś czas" co jakiś tydzień może. W terrarium nie przykładam szczególnej wagi do tego jak często podlewam. kupiłem doniczki - koszyczki niedawno, bo przyjda do mnie rośliny.

Może warto byłoby go do takiej przesadzić i zobaczyć co się stanie?

Bardziej chodziło mi o receptę co z nim teraz zrobić.. Czekać?

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jedynie pozostaje czekać, ale i przesadzic zawsze nie zaszkodzi i to nie musi byc do sphagnum ale ogolnie do nowego podloza, bedziesz wowczas wiedzial czy wszystko z korzeniami jest w porzadku

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, ciężko bez fotki ogólnej warunków coś stwierdzić. Zajrzałem do Bazy, ten gatunek nie lubi chyba zbyt mocnego światła (przynajmniej klony hodowlane) i podobno tez nie bardzo znosi przesadzanie. Ale lepiej przesadzić niż stracić korzenie, które mogą być zgniłe.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.