kinga_007 Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Witam, dzisiaj dostałam zamówioną roślinkę, w paczce był też mech włożyłam go do doniczki ale nie wiem czy to dobrze czy źle. Czy to nie zaszkodzi dzbanecznikowi? Tak wygląda roślinka: Wszelkie uwagi dotyczące rośliny mile widziane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 Wydaje się być wszystko w porządku. Czy będziesz go chciała trzymać na parapecie czy masz jakieś terrarium / akwarium ? Jeśli na parapecie to przydałby się duży podstawek z keramzytem lub co najmniej z wodą. Pierwsze dzbanki mogą być nie wytwarzane a teraźniejsze mogą uschnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 na 1 zdjeciu widze pod mchem mieszanke do dzbaneczników, o ile sie nie myle, wiec mech masz tylko dla ozdoby, nic nie zaszkodzi roslinie :-). Dzbanecznik mam najdzieje jest umieszczony w terrarium i ma zapewnione dobre oswietlenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 19 Maja 2010 Autor Share Napisano 19 Maja 2010 Czytałam (na tym forum) że Tobaica nadaje się do hodowli na parapecie więc tam zamierzam go trzymać. Nie wiedziałam czy nalać wodę na podstawkę bo czytałam że od tego mogą zgnić korzenie, więc wolałam się upewnić, ale jutro planuję kupić keramzyt. Mam jeszcze jedno pytanie. W jakim tempie rośnie taki dzbanecznik (zakładając że ma dobre warunki), czy po przesyłce i wsadzeniu do nowej doniczki rośnie normalnie czy przechodzi aklimatyzację? Pewnie nie będzie szalał tak jak terrarium ale chyba da radę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 no z tym to jest roznie.. zalezy w jakich warunkach byl przetrzymywany wczesniej, jak w terrarium to aklimatyzacja pewna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 19 Maja 2010 Autor Share Napisano 19 Maja 2010 (edytowane) Kupiłam z Plantae Bohemica i nei wiem jak je tam trzymają ale chyba w szklarni Dzbanecznik już stoi na podstawce z keramzytem, mam jeszcze jedno pytanie, bo nie mogę znaleźć informacji na temat tej konkretnej odmiany. Jakie rozmiary osiąga Tobica? Edytowane 20 Maja 2010 przez kinga_007 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 20 Maja 2010 Autor Share Napisano 20 Maja 2010 (edytowane) Mam kolejne pytanie, czy z tego "pączka" może wyrosnąć dzbanek? czy taki kolor i wygląd jest właściwy, czy też powinny być zielone? No i kolejne pytanie, jak często podlewacie dzbanki? Wiem że mają mieć wilgotno ale nie mam wprawy i nie chciałabym go przelać albo zasuszyć. ps: przepraszam że post pod postem ale jak do poprzedniego dopisałam pytanie to nikt nie odpowiedział Edytowane 20 Maja 2010 przez kinga_007 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Tak, z tego zalazka powinien rozwinac sie dzbanek, ale poniewaz ma on nowe (z tego co widze znacznie gorsze) warunki niz przed zakupem moze juz z niego nic nie byc. Kolor jest jak najbardziej prawidlowy, czasami moze byc nawet brazowy. co do podlewania to jezeli rosnie w samym mchu to mozesz podlewac jak czesto chcesz bo i tak mu nie zaszkodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 20 Maja 2010 Autor Share Napisano 20 Maja 2010 Domyślam się, że warunki są gorsze, ale wymieniłam podstawkę na szeroką, wsypałam keramzyt i wlałam wodę destylowaną. Parapet mam południowy więc jest raczej jasno przez większość dnia, pozostaje tylko czekać czy coś z niego będzie. Dzięki za szybką odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 keramzyt mozesz smialo zalewac zwykla woda z kranu, poco marnowac destylke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 Wyczytałam na różnych stronach i forach, że dzbanecznika należy przycinać przy przesadzaniu, tak aby zostały 2-3 oczka, chodzi o to aby nie piął się bardzo w górę ale rósł bardziej zwarty i wypuści pędy boczne. Mi osobiście nie chodzi o wyhodowanie metrowego pnącza, raczej o właśnie taką zwartą roślinę. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym to przycinanie dokładnie polega? Co to są te oczka, no i jak właściwie rosną nowe liście u dzbanków, czy tylko u góry przez co roślina pnie się w górę? U mnie na dole łodyga jest łysa i nie wiem czy to tak zostanie czy jest szansa że coś tam jeszcze wyrośnie. Wiem że dla bardziej doświadczonych to śmieszne pytania, no ale kto pyta nie błądzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Przy roślinie takiej jak twoja przycinanie nie ma większego sensu - jest za mała. Minie jeszcze duuuuużo czasu niż będziesz mogła to robić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 25 Maja 2010 Autor Share Napisano 25 Maja 2010 Przy roślinie takiej jak twoja przycinanie nie ma większego sensu - jest za mała. Minie jeszcze duuuuużo czasu niż będziesz mogła to robić. tak wiem, nie mam zamiaru jej przycinać na razie, chciałabym po prostu wiedzieć na czym to polega Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Wyczytałam na różnych stronach i forach, że dzbanecznika należy przycinać przy przesadzaniu, tak aby zostały 2-3 oczka, chodzi o to aby nie piął się bardzo w górę ale rósł bardziej zwarty i wypuści pędy boczne. Mi osobiście nie chodzi o wyhodowanie metrowego pnącza, raczej o właśnie taką zwartą roślinę. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym to przycinanie dokładnie polega? Co to są te oczka, no i jak właściwie rosną nowe liście u dzbanków, czy tylko u góry przez co roślina pnie się w górę? U mnie na dole łodyga jest łysa i nie wiem czy to tak zostanie czy jest szansa że coś tam jeszcze wyrośnie. Wiem że dla bardziej doświadczonych to śmieszne pytania, no ale kto pyta nie błądzi Jeśli chcesz aby Twój dzbanecznik był taką zwartą rośliną to oczywiście przycięcie na pewno temu sprzyja, jednak na razie musi on trochę podrosnąć zanim go skrócisz. Liście u dzbanecznika rosną tylko z góry i jeśli Twoja roślina nie ma ich w dolnej części to tak już pozostanie. Przycięcie sprzyja produkcji nowych stożków wzrostu na roślinie lub odrostów od korzeni co rzeczywiście powoduje zagęszczenie rośliny. Przycinanie polega na tym, że zostawiasz kilka liści na łodydze, aby roślina miała jak przeprowadzać fotosyntezę a to co jest powyżej nich odcinasz i ukorzeniasz lub wyrzucasz. Chyba, że masz jakieś odrosty od korzeni, które wyrosły obok starszej rośliny to możesz obciąć całą starą część. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Jeśli chcesz aby Twój dzbanecznik był taką zwartą rośliną to oczywiście przycięcie na pewno temu sprzyja, jednak na razie musi on trochę podrosnąć zanim go skrócisz. Liście u dzbanecznika rosną tylko z góry i jeśli Twoja roślina nie ma ich w dolnej części to tak już pozostanie. Przycięcie sprzyja produkcji nowych stożków wzrostu na roślinie lub odrostów od korzeni co rzeczywiście powoduje zagęszczenie rośliny. Przycinanie polega na tym, że zostawiasz kilka liści na łodydze, aby roślina miała jak przeprowadzać fotosyntezę a to co jest powyżej nich odcinasz i ukorzeniasz lub wyrzucasz. Chyba, że masz jakieś odrosty od korzeni, które wyrosły obok starszej rośliny to możesz obciąć całą starą część. dziękuję, o taką odpowiedź mi chodziło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi