Skocz do zawartości

Dzbaneczniki nizinne trzymane w wodzie

fly guy

Rekomendowane odpowiedzi

Oto zdjęcia kilku okazów dzbaneczników nizinnych, które przez około półtora roku cały czas stały w wodzie - między 0,5 a 3 cm.

Generalnie wśród hodowców panuje pogląd, że dzbaneczników w wodzie trzymać nie wolno, gdyż prędzej czy później doprowadzi to do gnicia korzeni.

Są jednak gatunki nizinne występujące na terenach zalewowych w naturze, które spokojnie w wodzie mogę stać.

Co więcej, ich system korzeniowy nie tylko na tym nie cierpi, ale wręcz się rozrasta. Pojawia się problem gdy jakiś hodowca posadzi je w doniczkach takich jak ja - nie ma szans na to, żeby wszystkie korzenie wyszły z tego cało.

Zdjęcia z przesadzania, N. gracilis:

post-2402-1282674710_thumb.jpg

N. rafflesiana

post-2402-1282674720_thumb.jpg

Równie rozrośnięte korzenie ma N. mirabilis var. echinostoma, ale nie mogę znaleźć jego fotki.

Musze przyznać, że choć nie wszystkie moje okazy nizinne mają tak rozrośnięte systemy korzeniowe, to jednak wszystkie razem stały w wodzie i żadnemu z nich to nie zaszkodziło. Korzenie rosły zauważalnie szybciej, gdy temperatura w terrarium a co za tym idzie również temperatura wody były wysokie (od 28 st C w górę).

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko nizinne :) pośrednie i górskie również mogą stać w wodzie. Gdy o tym pisałem wiele osób pisało, że zgniją że sie taknie robi. Ale niski poziom wody nie jest zły dla większości dzbaneczników. Oczywiście nie polecam próbowania bo część roślin może tego nie przetrwać.

Odnośnik do odpowiedzi

Jakis czas temu bylem wrecz zmuszony trzymac wiekszosc moich dzbankow (zarówno gorskie jak i nizinne) w ten sposob z powodu wyjazdu, a wiec doniczki zalane na wysokosc ok 2cm. Dzbanki rosly bardzo dobrze, dlatego zostawilem je tak na dluzszy czas i nie zauwazylem zeby cos im nie odpowiadalo, ale nie sadzilem jednak, że w takich warunkach niektore dzbanki moga czuc sie nawet lepiej :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.