Skocz do zawartości

N. Bicalcarata - poparzenie? ;/

Robusiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie ;]

Za ciężko zarobione pieniądze, zakupiłem sobie N. Bicalcaratę, dotarła do mnie w znakomitym stanie, wsadziłem ją do mieszanki torfu i kory (troche mchu jeszcze na korzenie), wsadziłem do terrarium (na spodzie mech sphagnum), dałem na południowy parapet i pojechałem na poczte. Po przyjeździe zobaczyłem to......... Wilgotność 80-90%, temp. 20-30*C, dzisiaj terrarium przykryłem firanką i niestaty stożek zaczyna czernieć ;/ jak mu pomóc i co zrobić zeby zaczął dalej rosnąć?

post-4816-1287038970_thumb.jpg

post-4816-1287039008_thumb.jpg

post-4816-1287039058_thumb.jpg

post-4816-1287039114_thumb.jpg

Edytowane przez Robusiek
Odnośnik do odpowiedzi

Mi to wygląda poprostu na aklimatyzację. Bicalcarata jest bardzo wrażliwa na spadki wilgotności. U mnie wystarczyło 2-3 minuty, żeby liść zczerniał. I to nie tylko ja tak miałem. Może jak sadziłeś, to nie trzymałeś jej zbyt długo poza terra? I to podłoże wydaje się takie ubite.

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś kiepsko wygląda to Twoje podłoże.

Szczególnie dla młodych dzbanków mieszanka powinna zawierać nie więcej niż jakieś 65% torfu.

Co do samej rośliny, raczej nie powinieneś się o nią jeszcze martwić. Problemem byłoby to, gdyby nowe liście miały takie przypadłości ;).

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to samo, jak sadziłem bicale 5 minut na suchym powietrzu to tak zareagowała jak twoja. Nie martw się, odbije, nie widać, by stożek szczerniał, właśnie jest w dobrym stanie. Następnym razem spryskaj wodą dokładnie dzbanka przed procesem sadzenia :)

No i aklima do tego pewnie

Odnośnik do odpowiedzi

N. bicalcarata ma właśnie takie problemy z aklimatyzacją. Tez przez to przechodziłem. Lekki spadek wilgotności i i po chwili połowa liści więdnie. Jak się przystosuje to nie ma potem już takich problemów.

Jedyne wyjście to zapewnienie jest jak najwyższej optymalnej wilgotności i powolne co kilka dni, obniżanie jej. Sprawdź, czy twój wilgotnościomierz na pewno nie fiksuje i rzeczywiście masz tak wysoką wilgotność.

Co do mieszanki - jeśli masz taką, dość ciężką mieszankę, to nie trzymaj rośliny w wodzie. Jeśli chcesz by stała w wodzie, zastosuj przynajmniej 50% żywego sfagnum.

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszanka torfu ma za dużo torfu. A efekt który widzisz to zmiana wilgotności. Nie wiem skąd jest ale mogła być trzymana przy 100% a już przy 90% będziesz widział właśnie takie efekty. Dobrze zrobiłeś, że przysłoniłęś firanką. Teraz musisz czekać.

grzyby- nie atakują tak szybko rośliny (tzn nie zmarnieje w jeden dzien)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.