Robusiek Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie ;] Za ciężko zarobione pieniądze, zakupiłem sobie N. Bicalcaratę, dotarła do mnie w znakomitym stanie, wsadziłem ją do mieszanki torfu i kory (troche mchu jeszcze na korzenie), wsadziłem do terrarium (na spodzie mech sphagnum), dałem na południowy parapet i pojechałem na poczte. Po przyjeździe zobaczyłem to......... Wilgotność 80-90%, temp. 20-30*C, dzisiaj terrarium przykryłem firanką i niestaty stożek zaczyna czernieć ;/ jak mu pomóc i co zrobić zeby zaczął dalej rosnąć? Edytowane 14 Października 2010 przez Robusiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diron Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 (edytowane) Na moje oko To jakiś grzyb albo pasożyt,Ale 100% pewności nie mam. Spróbuj urzyć jakies środki grzybobujcze albo na pasożyty! Edytowane 14 Października 2010 przez Diron Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 U mnie bicalcarata często miała jakieś plamki na starych liściach , tu nowy liść jest całkiem zdrowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Mi to wygląda poprostu na aklimatyzację. Bicalcarata jest bardzo wrażliwa na spadki wilgotności. U mnie wystarczyło 2-3 minuty, żeby liść zczerniał. I to nie tylko ja tak miałem. Może jak sadziłeś, to nie trzymałeś jej zbyt długo poza terra? I to podłoże wydaje się takie ubite. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 Jakoś kiepsko wygląda to Twoje podłoże. Szczególnie dla młodych dzbanków mieszanka powinna zawierać nie więcej niż jakieś 65% torfu. Co do samej rośliny, raczej nie powinieneś się o nią jeszcze martwić. Problemem byłoby to, gdyby nowe liście miały takie przypadłości . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 U mnie to samo, jak sadziłem bicale 5 minut na suchym powietrzu to tak zareagowała jak twoja. Nie martw się, odbije, nie widać, by stożek szczerniał, właśnie jest w dobrym stanie. Następnym razem spryskaj wodą dokładnie dzbanka przed procesem sadzenia No i aklima do tego pewnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Października 2010 Share Napisano 14 Października 2010 N. bicalcarata ma właśnie takie problemy z aklimatyzacją. Tez przez to przechodziłem. Lekki spadek wilgotności i i po chwili połowa liści więdnie. Jak się przystosuje to nie ma potem już takich problemów. Jedyne wyjście to zapewnienie jest jak najwyższej optymalnej wilgotności i powolne co kilka dni, obniżanie jej. Sprawdź, czy twój wilgotnościomierz na pewno nie fiksuje i rzeczywiście masz tak wysoką wilgotność. Co do mieszanki - jeśli masz taką, dość ciężką mieszankę, to nie trzymaj rośliny w wodzie. Jeśli chcesz by stała w wodzie, zastosuj przynajmniej 50% żywego sfagnum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robusiek Napisano 14 Października 2010 Autor Share Napisano 14 Października 2010 roślina nie stoi w wodzie, na podstawku. stożek czernieje i ten zielony duzy lisc też ;/ odbije? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Mieszanka torfu ma za dużo torfu. A efekt który widzisz to zmiana wilgotności. Nie wiem skąd jest ale mogła być trzymana przy 100% a już przy 90% będziesz widział właśnie takie efekty. Dobrze zrobiłeś, że przysłoniłęś firanką. Teraz musisz czekać. grzyby- nie atakują tak szybko rośliny (tzn nie zmarnieje w jeden dzien) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi