JATAMAN Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 (edytowane) Witam Serdecznie, Od niedawna hoduje rośliny owadożerne, głównie dzbaneczniki. Moje terrarium ma wys:50, szer:80, głęb:40 [cm] Całe dno wypełnione mam h2o z foggerem. Znajomy, który wdrażał mnie w tajemnice owadożerów doradził mi oświetlenie: 4x18W: 2 x NARVA Bio vita 1 x NARVA Oceanic light 1 x SYLVANIA Gro lux oświetlenie działa 12h dziennie, fogger również, temp w nicy spada do 21st.C a w dzień utrzymuje się na poziomie 25-26 st. C wilgotność od 50 do 75% po zmianach w dzień 75-80%, w nocy 99% rośliny w terrarium: N. ampullaria 'Green' noweod 6.12 N. ampullaria 'Red' noweod 6.12 N. bicalcarata 'Orange' noweod 6.12 N. distillatoria 'Pink' noweod 6.12 N. hirsuta noweod 6.12 N. hookeriana N. muluensis x lowii N. rajah N. rebeca soper N. sanguinea N. ventrata N. ventricosa oraz c. folliculari inne rośliny: fitonia, hedera, bromelia Edytowane 7 Stycznia 2011 przez JATAMAN Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Pomieszałeś/aś coś z wymiarami ; ) (długość x szerokość x wysokość jest poprawnie) . Coś ciężko uwierzyć mi w tak niską wilgotność? Z foggerem 50%? Ja mam na parapecie 65% ; ). Rośliny stoją cały czas bezpośrednio w wodzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 (edytowane) Rośliny stoją cały czas bezpośrednio w wodzie? Przecież widać na zdjęciu, że są podwieszone.. Wilgotność faktycznie mała. Zamontuj jakiś mały wentylatorek który będzie rozwiewać tą mgiełkę po całym terra. Oświetlenie może być, choć w to miejsce dałbym już 2x39W T5. Pobór prądu nieznacznie większy, ale moc światła nieporównywalnie większa Edytowane 24 Października 2010 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Pewnie masz zepsuty wilgotnościomierz. Na bank wyższa wilgotność tam jest. Ja z wodą i keramzytem na spodzie w większym terra mam 90 - 100.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 (edytowane) To samo chciałem powiedzieć, kopnięty higrometr, ale też powodem może być kratka wentylacyjna górna. Jeżeli osadza się woda na szybach (nie w momencie używania foggera) to wilgotność jest na pewno wyższa niż 50, 60%. Jak nie- zaklej górną kratkę wentylacyjną, zostaw krótką przerwę tylko, na której też może być wiatraczerk. edit: ciekawe, że pogodziłeś hodowanie roślin z anolisem i jakąś tam żabką Tylko uwaga: czy ja tam widzę kamienie? Jeżeli tak, to sprawdź, czy to nie skała zasadowa, która może podwyższać pH... jakie tego konsekwencje mogą być to raczej już wiesz edit 2: nie ważne, jeżeli są podwieszone, to zasadowienie już nie dotyczy ich. (taaak...?) Edytowane 24 Października 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 W tym terrarium i bez foggera powinno być 70-80% wilgotności jak nie więcej, no chyba, że aż tak nieszczelne jest, ale na to nie wygląda . Koniecznie sprawdź czy ten higrometr jest sprawny, jeśli chcesz znać właściwą wilgotność względną. Praca foggera 12/24h wydaje mi się jest trochę za dużo, nie żeby szkodziło, ale często będziesz membrany wymieniał. Wystarczy 15 minut co jakieś 4h, w zależności jak będzie zmieniała się wilgotność (to już musisz obadać sam). Oświetlenie jak najbardziej wystarczające chociaż zanim zainwestowałeś mogłeś pomyśleć o czymś w T5, zawsze jest to bardziej sprawne a i przy np 39W miałbyś równomiernie pokryte całe terra światłem co teraz nie jest do końca zrealizowane. Ogólnie fajnie to wygląda tylko uważaj na cefala bo przy podwyższonej wilgotności łatwo o grzyba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Do zmian to jedynie palaudarium na wieksze wyzsze ... pozatym wszystko gra, a wilgotnosc to sprawdz bo jak pisza powyzej to pewnie masz popsuty higrometr. Co do roślin to wstawiaj co ci sie podba zerknij na zdjęcia dzbanków ale na pewno posrednie i nizinne. Kolega powyzej zwrocil na cos uwage ... rozmieszczenie swietlowek daj je inaczej, czyli obroc o 90 stopni i wowczas bedzie lepiej swiatlo rozproszone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 daj je inaczej, czyli obroc o 90 stopni i wowczas bedzie lepiej swiatlo rozproszone. No i z tym będzie miał problem bo to palaudarium ma 40 cm głębokości, a świetlówka 18W jak dobrze pamiętam około 60 cm długości. Pozostaje maksymalne porozkładanie tych świetlówek na długości takie "przetasowanie", mam nadzieję, że wszyscy wiedzą co mam na myśli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 25 Października 2010 Autor Share Napisano 25 Października 2010 zdobyłem już używaną szafkę na leki i tylko czeka na mój wolny czas aby ją przystosować do hodowli roślin i zwierząt. higrometr wisi do 10cm pod świetlówkami i to może dla tego pokazuje niższą wilgotność, zawsze trzeba wziąć pod pod uwagę że idealnie nie uda się zmierzyć. na górnej kratce mam wiatraczek od komputera i on chodzi 24 na dobę poza tym kratka ta jest niczym nie przysłonięta. spróbuję ją czymś przysłonić może to pomoże podnieść %. w środku mam mały wodospad i w chwili gdy on się włącza wilgotność jest w stanie podnieść się do 90%. nad świetlówkami mam lustro ale w nowym palaudarium posłucham waszych rad i na pewno zamontuje mocniejsze oświetlenie. membrany do mojego foggera kosztują 12 zł za 3 szt (o ile się nie mylę) a sam fogger 64ZŁ. NIE EGZOTERRA żaden dzbanecznik nie jest w wodzie, wszystkie są podwieszone ;> będę miał więcej czasu to postaram się o dokładniejsze zdjęcia choć ciężko o lepszą jakość z NOKI 2.0MPI pozdrawiam i czekam na kolejne dobre rady zwłaszcza że szafka ma w przybliżeniu 50/50/150 MICHAŁ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 wentylacja w terrarium i inne owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 dziś kupiłem nowi higrometr i sprawdzę dokładnie na 2 jaka jest wilgotność. zasłoniłem też połowę górnej kratki wentylacyjnej. jak już pisałem wcześniej planuje większe terrarium. chciałbym zrobić z niego mały ekosystem z akwarium na dole, jakiś wodospad zraszacze itp. i zwierzętami <jaszczurki żaby.. zobaczymy co jeszcze>. długa droga przede mną. zdjęcie nie jest moje ale facet zrobił kawał dobrej roboty pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Moja rada taka, żeby wyciągnąć wszystkie rośliny które są na drugim zdjeciu.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 26 Października 2010 Autor Share Napisano 26 Października 2010 rośliny z 2 foto nie są w terrarium. stoją osobno pod: dwiema świetlówkami 18W: SYLVANIA gro-lux daylight oraz Repti GLO 2.0 UVB foto z maja, trochę zmieniły się rośliny ale układ oświetlenia bez mnian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 faktycznie stary higrometr oszukiwał, wymieniłem higrometr na nowy z 2 termometrami i obecnie w twrrarium mam: temp w dzień 25'C a przy świetlówkach dochodzi do 30.. w nocy utrzymuje się na stałym poziomie 21'C-22'C wilgotność w dzień 75-80% w nocy 99% obecnie fogger chodzi przez 20h/na dobę ale to tylko ze względu na nowe rośliny. jeśli popełniam w ten sposób błąd i mogę tylko zaszkodzić rośliną, piszcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 9 Grudnia 2010 Share Napisano 9 Grudnia 2010 Nie zaszkodzisz. Nawet jeśli fogger dość szybko zaczyna produkować ciepłą mgiełkę, to właśnie ciepło jest teraz tym czego potrzebują twoje dzbanki nizinne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi