Skocz do zawartości

dzbanecznik bez dzbanków...

wadera

Rekomendowane odpowiedzi

no więc od jakiś trzech lat jestem właścicielką dzbanecznika, nawet nie wiem dokładnie jaki to gatunek, kupiony w Leroy Merlin. miał on piękne dzbany, ale w szybkim czasie zaczęły one schnąć. jakiś czas temu wyrósł nowy maleńki dzbaneczek, ale też już uschnął. na obecną chwilę roślina nie ma żadnych dzbanów.

czym owa sytuacja jest spowodowana i jak mogę pomóc kwiatkowi?

Odnośnik do odpowiedzi

jak mogę pomóc kwiatkowi?

Kwiat jest częścią rośliny. Mówisz o roślinie.

czym owa sytuacja jest spowodowana

Złymi warunkami zapewne. W jakich warunkach go trzymasz?

Odnośnik do odpowiedzi

oj, wiem o tym kwiatku, że część rośliny, to miało być tylko zdrobnieni, ale do rzeczy:

miejsce: parapet, okno północno wschodnie.

woda: destylka, czasem demineralizowana, ale to chyba nie robi różnicy.

no i dodam, że dzbanków nie było dwa lata (wtedy okno było południowe, parę tygodni temu zmieniłam pokój, mały wyszedł parę m-cy temu, ale po jakimś tygodniu poszedł "się paść")

coś jeszcze?

Edytowane przez wadera
Odnośnik do odpowiedzi

mogę, ale to troszku potrwa ;)

Więc na razie sobie idę porobić zdjęcia i za jakiś czas znów się pojawię, już z pełnym raportem ;)

EDIT:

eh.. aparat się zatrzasnął w szafce, muszę czekać, aż wróci prawna jego właścicielka i udostępni mi sprzęt fotograficzny..

Edytowane przez wadera
Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanecznik (pewnie N.x Ventrata) do dzbankowania nie potrzebuje zraszania, ale dużych ilości światła. Przestaw go na okno południowe (z powrotem, z tego co zrozumiałem). Zimą bez doświetlania i tak może to nie wystarczyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, duże ilości światła, temp. pokojowa+. Zraszanie to mozolna i nic nie dająca praca. Postaw doniczkę na szerokiej podstawce, np. gdy doniczka ma 8cm, to podstawka niech ma 16-20, niech będzie wysypana jedną warstwą keramzytu- on będzie parował na zasadzie "słupa" do góry. Wodą zalewasz (oczywiście destylowaną) do połowy kulek keramzytu.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.