wadera Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 no więc od jakiś trzech lat jestem właścicielką dzbanecznika, nawet nie wiem dokładnie jaki to gatunek, kupiony w Leroy Merlin. miał on piękne dzbany, ale w szybkim czasie zaczęły one schnąć. jakiś czas temu wyrósł nowy maleńki dzbaneczek, ale też już uschnął. na obecną chwilę roślina nie ma żadnych dzbanów. czym owa sytuacja jest spowodowana i jak mogę pomóc kwiatkowi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 jak mogę pomóc kwiatkowi? Kwiat jest częścią rośliny. Mówisz o roślinie. czym owa sytuacja jest spowodowana Złymi warunkami zapewne. W jakich warunkach go trzymasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wadera Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) oj, wiem o tym kwiatku, że część rośliny, to miało być tylko zdrobnieni, ale do rzeczy: miejsce: parapet, okno północno wschodnie. woda: destylka, czasem demineralizowana, ale to chyba nie robi różnicy. no i dodam, że dzbanków nie było dwa lata (wtedy okno było południowe, parę tygodni temu zmieniłam pokój, mały wyszedł parę m-cy temu, ale po jakimś tygodniu poszedł "się paść") coś jeszcze? Edytowane 7 Listopada 2010 przez wadera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popo33 Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 dzbaneczniki do tworzenia dzbankow potrzebuja odpowiednich warunkow,np. odpowiedniej wilgotnosci........spryskuj go czesto......moze to pomoze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wadera Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 zastanawiałam się nad tym, mam nadzieję, że pomoże dzięki Wam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) A możesz dorzucic dokumentacje fotograficzną ?? Edytowane 7 Listopada 2010 przez theofil Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wadera Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) mogę, ale to troszku potrwa Więc na razie sobie idę porobić zdjęcia i za jakiś czas znów się pojawię, już z pełnym raportem EDIT: eh.. aparat się zatrzasnął w szafce, muszę czekać, aż wróci prawna jego właścicielka i udostępni mi sprzęt fotograficzny.. Edytowane 7 Listopada 2010 przez wadera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Dzbanecznik (pewnie N.x Ventrata) do dzbankowania nie potrzebuje zraszania, ale dużych ilości światła. Przestaw go na okno południowe (z powrotem, z tego co zrozumiałem). Zimą bez doświetlania i tak może to nie wystarczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Właśnie, duże ilości światła, temp. pokojowa+. Zraszanie to mozolna i nic nie dająca praca. Postaw doniczkę na szerokiej podstawce, np. gdy doniczka ma 8cm, to podstawka niech ma 16-20, niech będzie wysypana jedną warstwą keramzytu- on będzie parował na zasadzie "słupa" do góry. Wodą zalewasz (oczywiście destylowaną) do połowy kulek keramzytu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi