Skocz do zawartości

hamata, villosa, jamban, jacquellinae, dubia, inermis

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten temat żeby wrzucać tutaj co 1-2 miesiące zdjęcia tych roślin, a także miejmy nadzieje udowodnić że nawet niezbyt zaawansowani hodowcy mogą się nimi zająć ;)

dubia i jamban są u mnie już kilka miesięcy, załapały się na największe upały [30*C, aristo w ka] i dostały podczas nich mocno po tyłku- ale jak widać powoli odbijają. [na przyszłe lato będą miały nowy growroom gdzie miejmy nadzieje już im to nie zagrozi ;)]

villosa i jacquellinae goszczą od ok. miesiąca i powoli zaczynaja rosnąć

hamaty są świeżym nabytkiem ;)

Zaczynam od dzisiaj w ramach rozruszania forum i będę aktualizował w miarę czasu. Jeśli też macie któreś z tych roślin u siebie- zapraszam do dołączenia do tematu ;)

Hamata, jeden z klonów AW [niewiadomo jaki]

P1020778.JPG

Hamata, klon Malesiana Tropicals

P1020779.JPG

Villosa, BE

P1020780.JPG

Jacquellinae, BE

P1020781.JPG

Jamban, jedna z roslin z ok. 30 klonów z TC, BP

P1020782.JPG

Dubia, BP

P1020783.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw, trzymam kciuki. Też szykuję pewne ciekawe doświadczenie na Heliamforze. Zacznę dopiero na wiosnę, jak te od Ciebie się podzielą (o ile jest tam rzeczywiście więcej niż jedna roślina).

Rośliny żyją w Twoim growroomie?

Podłoże dla każdej z nich to żywy torfowiec?

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Growroom, aktualnie 15-20*C

Podłoże- perlit:wermikulit:torf:suszone sphagnum:kostki 1x1cm z wełny mineralnej[tylko u hamat], z żywym sphagnum na górze. Duży drenaż i przepuszczalność, bardzo luźne medium.

nawożenie- algamic, co 2-3 tygodnie 5ml/l doglebowo, doraźnie pryskane 1ml/l [dodaje do rozpylacza z wodą do spryskiwania.]

Co 1-2 miesiące bakterie symbiotyczne doglebowo, poprzedni program nawożenia [harde dawki ok. 1,2g nawozu stałego/l] przerwałem z powodu obawy że za dużo składników pokarmowych jest zatrzymywanych w podłożu[absporpcyjne właściwości perlitu]. Pojawiły się czerwone plamy na liściach niektórych roślin. [chociaż myślę ze to z powodu przestawienia bliżej lampy, to wolę być bardziej ostrożnym z nawożeniem i przestawiam się na nawożenie dolistno/doglebowe na razie algamic'iem, jest to "sok" z tłoczonych na zimno alg morskich zachwalany bardzo przez amatorów własnego krzaczka z THC]

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie dla maklerw'a aktualizacja :P

Pierwszy dzbanek jacquellinae w moich skromnych progach:

P1020787.JPG

Do fotorelacji dodajęteż 2 inermisy- gadut, od wistuby i talang, jak widać dosc dobrze :) z nasiona

Gadut, AW po cięzkiej przeprawie latem [zobaczcie na ten malutki zdeformowany listek- 2 miesiące mu zajął ;)]

P1020788.JPG

I Mt.Talang.

Stan na 7 listopada:

P1020777.JPG

Stan na dzisiaj:

P1020786.JPG

Stan na

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje bardzo :) Ciesze się że coraz więcej osób zaczyna doceniać inne dzbaneczniki, które teoretycznie nie sa takie znane :) mam na mysli Jaqulinea ... może ktoś pokusi się jeszcze o N. flava ... :) Przepiękny dzbanecznik i moim zdaniem lepszy niż jamban. Trzeba będzie czasu też żeby jaqulinea zaczeła naprawde wyglądać jak jaqulin :) bo na razie to prawie identycznie jak jamban :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 2 months later...

Rośliny są już pod indukcją + w nowych warunkach z ok. 2-3 tygodnie- chyba nie narzekają ;)

Inermis [Talang], w końcu może żyć jak człowiek a nie kisić się w ciasnym pojemniczku z kijowym podłożem.....

P1020905.jpg

Inermis [Gadut]

P1020907.jpg

Dubia

P1020908.jpg

Jamban

P1020909.jpg

Villosa

P1020910.jpg

Jacek

P1020912.jpg

Hamata [AW]

P1020911.jpg

Hamata[MT] (to nie pomyłka- tak teraz wygląda ;/)

P1020906.jpg

Pozdrawiam ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Super roślinki ;). Tylko ta hamata jakaś dziwna - w sierpniu kupiłem u Wistuby roslinkę podobnej wielkości, teraz, po 7 miesiącach zwiększyła swoje rozmiary ponad dwukrotnie (Zdjęcie już dość stare, od czasu jego zrobienia moja hamata wytworzyła 3 nowe dzbanki i jeden w drodze):

DSC01938.JPG

Nie wiem co może być przyczyną tego, że tak powoli rośnie. No ale mimo wszystko rośliny piękne ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Hamatę AW dostałem od znajomego [hodowana długo w pseudoszklarni, 0 dzbanków], ostatnio była trzymana głównie w wilgotości 30% :D [przejściowy growroom] + stała niska temperatura. [jak zresztą cała reszta.] Myślę że teraz w końcu wszystko ruszy, np. izumiae robi pierwszy normalny liść od 1,5(?) roku ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Stare podłoże robi sie trochę syficzne, niedługo powinienem je w końcu przesadzić do nowych doniczek i miksu... Stary jest trochę za zbity i za mało oddychający na zraszanie 3x dziennie.

Dubia1

P1030020.jpg

Dochodzą 2 nowe dubie:

BE:

P1030032.jpg

AW [Malea]

P1030033.jpg

Inermis [Gadut, AW]

P1030021.jpg

Jacquellinae

P1030022.jpg

Jamban

P1030024.jpg

Hamata[AW]

P1030025.jpg

To w co zmieniła się 2ga hamata właśnie kiełkuje :D:D [zgadnij kto to ;)]

P1030031.jpg

Villosa wydaje sie w końcu puszczać o parę mm większy liść...

P1030026.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie BYŁ to miks perlit wermikulit LFS torf, ale LFS rozkładajac się daje taką kleistą brejkę, któaskutecznie zapycha niewielkich rozmiarów frakcję perlitu. Potrzebne jest coś większego, i w nowym podłożu u mnie będzie to pumeks 3-8mm + doniczki perforowane do roślin wodnych. Villosa jest BE, ale od jednego z ich dystrybutorów, nie bezpośrednio.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.