Skocz do zawartości

Terrarium

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, długo mnie nie było^^

Mam zamiar zrobić takie 'naturalne' terrarium, nie jakieś ogromne, ale chciałabym żeby to jakoś fajnie wyglądało. I stąd moje pytanie: jakie roślinki tam powkładać? Na razie mam tylko tłustosze, więc będę musiała pewnie kupić. Myślę o rosiczkach, może jakimś małym dzbanku, no i fajna by była kapturnica, ale one się raczej chyba nie nadają. I tłustoszki mogę tam wsadzić?

Z góry dzięki,

Ania

Odnośnik do odpowiedzi

Do "naturalnego" terra dałbym dzbanki, pływacze lub ew. helki, może kilka rosiczek tolerujących większe wilgotności. Ale nie wsadzałbym wszystkiego - osobiście razi mnie, gdy w terrarium mającym naśladować naturalne środowisko mieszają się gatunki z niemal wszystkich kontynentów świata, np. dzbanki, tłustosze czy inne kapturnice (pomijając fakt, że nie wszystkie z nich nadają się do terra. Jeśli masz dość pieniędzy i czasu, a zależy ci na naprawdę ładnej kompozycji, dałbym tam:

-mały wodospad (można zrobić samemu, z płynącą wodą da się zrobić naprawdę dużo fajnych ustawień w terra, trzeba to tylko dobrze przemyśleć, żeby nic nie szwankowało)

- kępki mchu sphagnum (jak wyrośnie daje piękny, zielony dywan, trzeba tylko uważać z malutkimi roślinami, bo je zarasta)

- tylna ściana z korka, na którą będzie można powiesić też rośliny, np. storczyki czy tillandsie

- jakiś ładny pieniek

Rośliny:

- prostsze heliamfory (heterodoxa x minor, nutans, minor) lub dzbanki (ale wtedy nie zachowasz naturalnego wyglądu, bo dzbanki pochodzą z Azji)

- pływacze (calycifida, longifolia, alpina, humboldtii) rosnące w mchu

- rosiczki (roraimae, ew. adelae czy prolifera)

- bromelie

- storczyki, tillandsie

O takim terra od zawsze marzę, tylko zależy ile masz czasu i pieniędzy, no i jaki masz gust ;). Myślę, że takie coś naprawdę fajnie by wyglądało, ale to moja wizja - jakie roślinki tam dać, powiedziałem Ci, reszta zależy od Twojej inwencji ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek - taak, mi też się takie terra bardzo podbają, ale niestety z kasą u mnie cienko ;( A poza ty moje terra nie jest bardzo duże, więc pewnie dam tylko torf, spaghnum, jakiś kawał kory i roślinki. Tylko właśnie nie wiem jakie...

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. Więc tak, mam gdzieś na terenie mieszkania stare akwarium (niestety prostokątne, nie narożne, ale już trudno), mam pełno tłustoszów, korę wezmę z lasu i kupię pewnie torf i spaghnum.

Tylko moje pytanie, jak to potem nawadniać od spodu? Bo za bardzo nie mam pomysłu.

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko weź wyparz korę w piekarniku lub ugotuj z recepturą (wysalanie?) a następnie zaimpregnuj i zalakieruj.

By nawadniać zrobić możesz mini basenik z wodą. Do niego wlewać wodę i kontrolować jej poziom. Prosty sposób, trochę agrowłókniny czy czegoś takiego i na to nasyp żwirku, piasku akwarystycznego, otocz kamieniami i będzie ładnie do tego.

Albo narożnie mały spływ na wodę

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Aha, ok :)

W każdym razie na razie muszę wyczyścić akwarium, znaleźć jakieś miejsce na nie, kupić torf i sphagnum, potem pojeździć po marketach w poszukiwaniu fajnych roślinek, bo nie lubię kupować przez neta (chyba że znajdzie się ktoś z okolic Rzeszowa mający roślinki na sprzedaż), a potem się wezmę do roboty. No i spróbuję się zorientować w świetlówkach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.