Apokalipsa85 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Witam, ok. miesiąca temu zakupiłam helkę. Włożyłam ją do podłoża i od razu do paludarium. Roślina stoi na keramzycie, ale nie dotyka bezpośrednio wody. Przez ten okres nic się nie działo (zapewne czas aklimatyzacji), jednak wczoraj zauważyłam , że kilka dzbanków brązowieje. Część dzbanków od razu obcięłam, niestety pojawiają sie nowe:(. Sprawdziłam też podłoże wygląda na normalne, nie śmierdzi, nie ma też pleśni, ani szkodników, ubite też nie jest... Dodam, że paludarium stoi na parapecie, wilgotność wynosi 70%, a temp 27 stopni (w nocy lekko spada bo wyłączam grzałkę), za dnia paludarium jest oświetlane przez dwie lamki. Czy można jakoś odratować tą roślinę , czy już jest do wyrzucenia? Edytowane 18 Listopada 2010 przez Apokalipsa85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Jak dla mnie to możesz jej pomachać. Jak dla mnie zaczyna gnić, bo ma za mokro. I jak dla mnie (po raz trzeci) to Ty tutaj zawiniłeś. Pozdrawiam. Edytowane 18 Listopada 2010 przez BartekSz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Roślina ma zbyt mokro, zaczyna gnić od środka. Sam torf jest złym podłożem, radziłbym jak najszybciej zmienić na torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Jak od przelania? nie wlewam wody do dzbanków ani też nie podlewam jej dodatkowo.. Czasami dolewam wodę tylko do paludarium, jak wyparuje... A jeśli chodzi o podłoże to mam tylko suszony torfowiec, może być taki? i to ma być sam i roślina w niego "zakopana", czy z mieszanką torfu? Edytowane 18 Listopada 2010 przez Apokalipsa85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Daj sam i roślina do niego. Ewentualnie możesz zmieszać 50% torfowiec, 25% torf 25% perlit. No to ktoś Ci zakrada się w nocy do pokoju i ją podlewa. Ma zbyt mokro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Po 1 helki powinno sie hodować w samym zywym torfowcu!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Z helki już nic nie będzie. Torf nie jest odpowiednim podłożem dla tych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Po 1 helki powinno sie hodować w samym zywym torfowcu!! Po 1 to chyba mało wiesz, bo jeśli robi się to umiejętnie to urosną jeszcze ładniejsze niż w torfowcu. Apokalipsa85, jeżeli helke wsadziłaś do terra a torf miała mocno nasiąknięty wodą to się nie dziw bo w terrarium nie wyschnie. Włóż ją do tego sphagnum ale na dół daj jeszcze keramzyt tak z 1-2 cm i lepiej byłoby zastosować plastikową doniczkę. Torfowiec ma być lekko wilgotny. Edytowane 18 Listopada 2010 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 dzięki Tough , tak zaraz zrobię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 W tym przypadku nie ma sensu nic robić, zaczęła gnić od dołu, padnie na bank. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Po 1 to chyba mało wiesz, bo jeśli robi się to umiejętnie to urosną jeszcze ładniejsze niż w torfowcu. Potwierdzam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Ja bym powiedział, że dla tak młodych helek to najlepszy jest suszony torfowiec. Żywy torfowiec potrafi bardzo szybko zarosnąć takie małe rośliny. Fakt, że roślina zaczęła gnić nie oznacza, że nie można podjąć próby jej ratowania. Helki czasem da się rozmnożyć nawet z liścia. Mam też pytanie - nie da się obejść bez grzałki? Takie wynalazki to akurat dla Helki zabójczy pomysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi