Skocz do zawartości

co to za robactwo?

may

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy... kupiłam wczoraj w Castoramie Pinguiculę Tinę (opisaną jako dionaea muscipula, ale to drobny szczegół). Zlitowałam się nad tą biedą, bo poza lekko podziurawionymi (starszymi) liśćmi wyglądała całkiem znośnie. Roślina stoi sobie od wczoraj u mnie, pije wodę destylowaną, ale dziś zauważyłam małe żyjątka w podłożu. Są czarne, błyszczące, szybko biegają i mają 1-2 mm długości. Jak przycisnąć lekko podłoże, wyłazi ich całe mnóstwo. Co to jest? Co mam z tym zrobić? Czy powinnam przesadzić teraz tą roślinkę? Jak pozbyć się tego robactwa? Poniżej wrzucam foty rośliny. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

post-1665-1294689131_thumb.jpg

post-1665-1294689291_thumb.jpg

Edytowane przez may
Odnośnik do odpowiedzi

czasami przesadzanie nic nie da tak jak np z ziemiorkami bo ich jajka sa w korzeniach rosliny i poprzesadzeniu znowu wyjda. ja bym to zwalczal ale nie wiem czym.

Dlatego podczas przesadzania w celu redukcji populacji ziemiórek należy opłukać system korzeniowy pod bieżącą wodą (zwyczajnie pod kranem). Nawet jeśli coś zostanie to roślina musi borykać się z o wiele mniejszą ilością szkodników. Poza tym nie takie ziemiórki straszne, jak je malują. Jeśli jest mokro to nie dobierają się do korzeni, a czasem pomagają pozbyć się glonów i pleśni.

Odnośnik do odpowiedzi

OK, w takim razie dziś pędzę po podłoże i będę bawić się w przesadzanie. zobaczymy, czy to coś da.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

edit:

Już chyba wiem, kto mi żre tłustosza. Wyszła jedna dorosła-wygląda jak ziemiórka. biegnę po torf.

Edytowane przez may
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

minęło 10 dni od przesadzenia, robactwo już się nie pokazało, tłustosz zdrowo rośnie, misja zakończona sukcesem. Temat do zamknięcia.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.