ebenzo30 Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Witam chciałbym zaprezentować moje nowe wreszcie skończone terra. Trochę danych(może komuś się przydadzą): Wymiary: 100x50x50 (szkło, tył wyklejony korkiem od poprzedniego właściciela) Oświetlenie; 2x36 (ale prawdopodobnie bd wymieniał na HQI, proszę o wypowiedzenie się w tej sprawie) Dodatkowe: wentylatorek komputerowy, system zraszający Terrarium aktualnie jest w piwnicy ma tam odpowiednia temperaturę w dzień koło 20 *C w nocy koło 12*C (jest zima w lato temperatura wzrasta o jakieś 3-5*C. Myślę nad dogrzaniem odrobinę w dzień ale to jeszcze się zobaczy. W terra na razie są dzbanki i helki bo moja kolekcja jest bardzo skromna (pracuje nad tym ) ale docelowo ma być tylko dla helek, dzbanki będą miały osobne mieszkanko z tymi samymi parametrami. Dobra koniec męczenia zdjęcia i filmik z systemu zraszającego. Filmik z działania systemu zraszającego I parę fotek roślinek mieszkających w terra: Brochchinia reducta Nepenthes singalana Nepenthes lowii Nepenthes gymnaphora Wszystko Kosztorys dla chętnych: Terrarium -50zł Oświetlenie -43zł z Castoramy oprawka a świetlówki miałem System zraszający: -pompka ULKA EP5 57zł -wężyk ciśnieniowy 12zł -dysze 18zł -trójniki 24zł Suma; 204zł +/- 10% To chyba wszystko proszę o komentarze i pomysły jakby to terra ulepszyć, proszę o pomoc z tym oświetleniem. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez ebenzo30 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Lej mniej wody bo rosliny stoja w wodzie. A tak właściwie to wywal keramzyt nie potrzebny w palaudarium zamknietym. I nie myśl o ogrzeaniu za dnia jak będzie 15stopni to tez bedzie bradzo dobrze Dla helek bedziesz pozniej musial pomyslec o 3*36 choc i to co masz powinno wystarczyc. Wiatrak nie potrzebny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebenzo30 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) To znaczy tak rośliny poza pływaczami i brochchinią nie stoją w wodzie to na tych zdjęcia tak wygląda (moze po tym zraszaniu) ale z boku jest dziura i nadmiar się wylewa do pojemniczka. Jest to tak zrobione żeby woda nie wyszła nad poziom karmezytu. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez ebenzo30 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Lepiej jakbyś sobie kupił 2 x 54W. Wody za dużo, keramzyt wypad - potwierdzam. Wiatrak wypad. - nie potwierdzam, akurat jest przydatny - zwiększa wilgotność; wzmaga ruch powietrza, przez co grzyby niechętnie się rozwijają; obniża temperaturę, delikatnie, ale zawsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Niektóre gatunki, postoją kilka dni w wodzie i już nie będziesz ich wstanie uratować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Nono, dobra robota Jeśli jest odpływ to dobrze, a wiatraczek jak najbardziej przydatny - przede wszystkim chroni przed grzybem. Keramzyt może i niepotrzebny, ale jak dla mnie to lepiej to wygląda niż jakby rośliny stały na gołej szybie. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebenzo30 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 No to karmezyt wywalam i odlewam wodę dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Pod doniczki kup sobie kratki do cel lęgowych. U mnie spisują się rewelacyjnie. Wiatrak jak najbardziej, co jakiś czas niech się załącza. Oświetlenie troszkę za słabe. Helki uwielbiają mocne światło więc przydało by się dołożyć chociaż jedną świetlówkę więcej. Poza tym jest ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Czemu wywalić keramzyt? Stanowi on ochronę w razie gdyby się przewodniło. Chyba, że kratkę się zastosuje. Wiecie, system zraszania, czasem programatory fiksują. Jak się zostawi przypadkiem odchylone drzwiczki to jednak więcej da keramzyt. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Ogólnie bardzo mi się podoba, ale czy korek nie zgnije w takiej wilgotności? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebenzo30 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) To tak po kolei. Karmezyt zostawilem po pierwsze tak jak wspominał kolega wyżej stanowi ochronę w razie wypadku, terrarium wygląda bardziej estetycznie i i muszę wydawać dodatkowej kasy na kratki bo po co jak mam już ten karmezyt. Korek powinien wytrzymać o stosuje się go w paludariach i wiwariach w których panuje wilgotność nawet 100% i wytrzymują. Woda wypompowana z terrarium także karmezyt jest suchy. Tylko na rzie system muszę załączać ręcznie bo nie mam sterownika i muszę jakiś zamówić jaki byłby najlepszy z tych sekundowych bo się w nich nie orientuję. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez ebenzo30 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) No to będziesz miał problem z tym korkiem.. Po jakimś czasie ta boazeria korkowa zacznie się rozklejać. Przyklej go z tyłu terrarium. Efekt ten sam. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebenzo30 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 Terrarium juz kupiłem z korkiem bo poprzedni właściciel miał tak węza a jak wiecie tam tez jest dość wysoka wilgotność (ja u mojego mam ok 60%) także nie bawiłem się i zostawiłem korek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Małe sprostowanie - to keramzyt, nie karmezyt A co do włączników czasowych to napisz mi na gg, pomogę ci. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebenzo30 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 Ja widziałem je pod rózna nazwa keramzyt, karemzyt jak i keramyk ale to nie wazne grunt żeby ludzie wiedzieli o co chodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi