Skocz do zawartości

Terra dla górali i helek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym zaprezentować moje nowe wreszcie skończone terra. Trochę danych(może komuś się przydadzą):

Wymiary: 100x50x50 (szkło, tył wyklejony korkiem od poprzedniego właściciela)

Oświetlenie; 2x36 (ale prawdopodobnie bd wymieniał na HQI, proszę o wypowiedzenie się w tej sprawie)

Dodatkowe: wentylatorek komputerowy, system zraszający

Terrarium aktualnie jest w piwnicy ma tam odpowiednia temperaturę w dzień koło 20 *C w nocy koło 12*C (jest zima w lato temperatura wzrasta o jakieś 3-5*C. Myślę nad dogrzaniem odrobinę w dzień ale to jeszcze się zobaczy. W terra na razie są dzbanki i helki bo moja kolekcja jest bardzo skromna (pracuje nad tym :P ) ale docelowo ma być tylko dla helek, dzbanki będą miały osobne mieszkanko z tymi samymi parametrami. Dobra koniec męczenia zdjęcia i filmik z systemu zraszającego.

dsc06445x.jpg

dsc06448m.jpg

dsc06451c.jpg

dsc06452r.jpg

Filmik z działania systemu zraszającego

I parę fotek roślinek mieszkających w terra:

Brochchinia reducta

dsc06457f.jpg

Nepenthes singalana

dsc06453k.jpg

Nepenthes lowii

dsc06455.jpg

Nepenthes gymnaphora

dsc06456t.jpg

Wszystko

dsc06446o.jpg

dsc06447n.jpg

dsc06454w.jpg

Kosztorys dla chętnych:

Terrarium -50zł :P

Oświetlenie -43zł z Castoramy oprawka a świetlówki miałem

System zraszający:

-pompka ULKA EP5 57zł

-wężyk ciśnieniowy 12zł

-dysze 18zł

-trójniki 24zł

Suma; 204zł +/- 10% :P

To chyba wszystko proszę o komentarze i pomysły jakby to terra ulepszyć, proszę o pomoc z tym oświetleniem.

Edytowane przez ebenzo30
Odnośnik do odpowiedzi

Lej mniej wody bo rosliny stoja w wodzie. A tak właściwie to wywal keramzyt nie potrzebny w palaudarium zamknietym. I nie myśl o ogrzeaniu za dnia jak będzie 15stopni to tez bedzie bradzo dobrze :) Dla helek bedziesz pozniej musial pomyslec o 3*36 choc i to co masz powinno wystarczyc. Wiatrak nie potrzebny.

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy tak rośliny poza pływaczami i brochchinią nie stoją w wodzie to na tych zdjęcia tak wygląda (moze po tym zraszaniu) ale z boku jest dziura i nadmiar się wylewa do pojemniczka. Jest to tak zrobione żeby woda nie wyszła nad poziom karmezytu.

Edytowane przez ebenzo30
Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej jakbyś sobie kupił 2 x 54W.

Wody za dużo, keramzyt wypad - potwierdzam.

Wiatrak wypad. - nie potwierdzam, akurat jest przydatny - zwiększa wilgotność; wzmaga ruch powietrza, przez co grzyby niechętnie się rozwijają; obniża temperaturę, delikatnie, ale zawsze.

Odnośnik do odpowiedzi

Nono, dobra robota ;) Jeśli jest odpływ to dobrze, a wiatraczek jak najbardziej przydatny - przede wszystkim chroni przed grzybem. Keramzyt może i niepotrzebny, ale jak dla mnie to lepiej to wygląda niż jakby rośliny stały na gołej szybie.

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Pod doniczki kup sobie kratki do cel lęgowych. U mnie spisują się rewelacyjnie. Wiatrak jak najbardziej, co jakiś czas niech się załącza.

Oświetlenie troszkę za słabe. Helki uwielbiają mocne światło więc przydało by się dołożyć chociaż jedną świetlówkę więcej.

Poza tym jest ok.

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu wywalić keramzyt? Stanowi on ochronę w razie gdyby się przewodniło. Chyba, że kratkę się zastosuje. Wiecie, system zraszania, czasem programatory fiksują. Jak się zostawi przypadkiem odchylone drzwiczki to jednak więcej da keramzyt.

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

To tak po kolei. Karmezyt zostawilem po pierwsze tak jak wspominał kolega wyżej stanowi ochronę w razie wypadku, terrarium wygląda bardziej estetycznie i i muszę wydawać dodatkowej kasy na kratki bo po co jak mam już ten karmezyt. Korek powinien wytrzymać o stosuje się go w paludariach i wiwariach w których panuje wilgotność nawet 100% i wytrzymują. Woda wypompowana z terrarium także karmezyt jest suchy. Tylko na rzie system muszę załączać ręcznie bo nie mam sterownika i muszę jakiś zamówić jaki byłby najlepszy z tych sekundowych bo się w nich nie orientuję.

Edytowane przez ebenzo30
Odnośnik do odpowiedzi

No to będziesz miał problem z tym korkiem.. Po jakimś czasie ta boazeria korkowa zacznie się rozklejać. Przyklej go z tyłu terrarium. Efekt ten sam.

Edytowane przez Jaras
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.