Wrazik Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Witam Wrzucam kilka fotek mojej kolekcji helek i dzbaneczników. Jeśli znajdę trochę czasu to może później zamieszczę więcej. H. nutans H. heterodoxa x minor H. minor (Auyan Tepui) H. heterodoxa x nutans H. ciliata H. huberi N. bongso i N. lowii (Trusmadi) N. ephippiata Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Ładnie Bongso i Lowii kozackie ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Dzięki bongso zaczął ostatnio wytwarzać dużo większe dzbaki niż dotychczas, i w dodatku bardzo ciemne i ładnie wybarwione Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Pierwsza klasa rośliny - wreszcie nowe zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Dziękuję za pozytywne opinie, następne fotki N. bongso N. hamata dzbanek N. ephippiata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Masz może więcej fotek heliamfor? Trzymają się wszystkie OK w tym terrarium które dla nich przygotowałeś? Przypomnisz mi jakie warunki tam mają? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 Wszystkie trzymają się świetnie, H. folliculata i H. ciliata od czasu jak zostały w nim umieszczone zaczęły wytwarzać dorosłe kielichy. N. hamata też trzyma się dobrze. Jedyne straty to H. sarracenioides, która padła niedługo po zakupie, zeszłym latem, w czasie awarii wentylacji. Zaraz dam więcej fotek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Wszystkie trzymają się świetnie, H. folliculata, H. ciliata i H. chimantensis od czasu jak zostały w nim umieszczone zaczęły wytwarzać dorosłe kielichy. N. hamata też trzyma się dobrze. Jedyne straty to H. sarracenioides, która padła niedługo po zakupie, zeszłym latem, w czasie awarii wentylacji. Warunków dokładnych podać nie potrafię, bo nie mam tam żadnych mierników. Będzie tam temperatura za dnia ok. 27 C, nocą niewielki spadek (teraz w czasie zimy spadki są nawet spore, bo mam w pokoju tylko 2 malutkie kaloryfery, w nocy i tak mi zimno ), ale nie zauważyłem by wraz z nadejściem zimy kondycja roślin jakoś specjalnie się polepszyła. Jeszcze kilka fotek. H. chimantensis H. folliculata H. nutans (młodociana) N. macfarlanei (Genting, West Malaysia) N. treubiana (Andamata) Edytowane 8 Lutego 2017 przez Wrazik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Fajnie się trzymają, dzięki za zdjęcia. Ciekawe wnioski mogą wyjść z tego Twojego terra, w zasadzie co do temperatur mają warunki pokojowe u Ciebie. Zobaczymy jak dalej będą rosły, będę czekał na fotki kolejne. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgrywusik Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Ja też będę czekać na kolejne fotki. Roślinki świetnie wyglądają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Aż chciało by się je schrupać ;P nie no świetne... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Rośliny super , hamata wymiata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Dzięki za wszystkie pochwały, wkrótce wrzucę świeższe fotki - trochę się od tego czasu w terrariach pozmieniało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Wrzucaj wrzucaj, [beeep]iste rośliny Dzbanki w 100% szczęśliwe, helki pewnie nie pogardziłyby dodatkowym światłem, ale też wyglądaja bardzo zdrowo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Oto i fotki, zrobione podczas dzisiejszego "odmszania" terrarium (rozrost Sphagnum zaczynał wymykac się spod kontroli, więc dzisiaj wyczyściłem terra) : N. alba (nowy nabytek z CZplants) N. ephippiata N. bongso - coraz większa roślina, coraz większe dzbanki W tle - N. vogelii H. folliculata - jedna z moich najpiękniejszych helek H. ciliata - favourite H. minor (Auyan Tepui) H. nutans H. huberi H. heterodoxa x minor N. hamata - ulubiony dzbanek, bez dwóch zdań N. mikei N. clipeata - zaczął wytwarzać dorosłe, charakterystyczne dla clipeaty liście A tu całe terra dla helek Edytowane 8 Lutego 2017 przez Wrazik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi