Skocz do zawartości

Heliamfory, dzbaneczniki

Wrazik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wrzucam kilka fotek mojej kolekcji helek i dzbaneczników. Jeśli znajdę trochę czasu to może później zamieszczę więcej.

H. nutans

DSC01935.JPG

H. heterodoxa x minor

DSC01934.JPG

H. minor (Auyan Tepui)

DSC01932.JPG

H. heterodoxa x nutans

DSC01931.JPG

H. ciliata

DSC01933.JPG

H. huberi

DSC01937.JPG

N. bongso i N. lowii (Trusmadi)

DSC01943.JPG

N. ephippiata

DSC01941.JPG

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie trzymają się świetnie, H. folliculata i H. ciliata od czasu jak zostały w nim umieszczone zaczęły wytwarzać dorosłe kielichy. N. hamata też trzyma się dobrze. Jedyne straty to H. sarracenioides, która padła niedługo po zakupie, zeszłym latem, w czasie awarii wentylacji. Zaraz dam więcej fotek.

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie trzymają się świetnie, H. folliculata, H. ciliata i H. chimantensis od czasu jak zostały w nim umieszczone zaczęły wytwarzać dorosłe kielichy. N. hamata też trzyma się dobrze. Jedyne straty to H. sarracenioides, która padła niedługo po zakupie, zeszłym latem, w czasie awarii wentylacji.

Warunków dokładnych podać nie potrafię, bo nie mam tam żadnych mierników. Będzie tam temperatura za dnia ok. 27 C, nocą niewielki spadek (teraz w czasie zimy spadki są nawet spore, bo mam w pokoju tylko 2 malutkie kaloryfery, w nocy i tak mi zimno :P), ale nie zauważyłem by wraz z nadejściem zimy kondycja roślin jakoś specjalnie się polepszyła. Jeszcze kilka fotek.

H. chimantensis

DSC01947.JPG

H. folliculata

DSC01945.JPG

H. nutans (młodociana)

N. macfarlanei (Genting, West Malaysia)

N. treubiana (Andamata)

Edytowane przez Wrazik
Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się trzymają, dzięki za zdjęcia. Ciekawe wnioski mogą wyjść z tego Twojego terra, w zasadzie co do temperatur mają warunki pokojowe u Ciebie. Zobaczymy jak dalej będą rosły, będę czekał na fotki kolejne.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Wrzucaj wrzucaj, [beeep]iste rośliny ;) Dzbanki w 100% szczęśliwe, helki pewnie nie pogardziłyby dodatkowym światłem, ale też wyglądaja bardzo zdrowo ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Oto i fotki, zrobione podczas dzisiejszego "odmszania" terrarium (rozrost Sphagnum zaczynał wymykac się spod kontroli, więc dzisiaj wyczyściłem terra) ;):

N. alba (nowy nabytek z CZplants)

N. ephippiata

N. bongso - coraz większa roślina, coraz większe dzbanki ;) W tle - N. vogelii

bongso.JPG

bongso___vogelii.JPG

H. folliculata - jedna z moich najpiękniejszych helek ;)

folliculata.JPG

folliculata_3.JPG

H. ciliata - favourite :D

ciliata.JPG

ciliata_2.JPG

H. minor (Auyan Tepui)

minor.JPG

H. nutans

H. huberi

huberi.JPG

H. heterodoxa x minor

N. hamata - ulubiony dzbanek, bez dwóch zdań :D

hamata.JPG

hamata_2.JPG

N. mikei

N. clipeata - zaczął wytwarzać dorosłe, charakterystyczne dla clipeaty liście ;)

A tu całe terra dla helek

terrarium_heliamfory.JPG

Edytowane przez Wrazik
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.