maklerw Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Natknąłem się na pewien artykuł myśle że się wam przyda (bo mi tak) : Poproszono mnie z kimś w tym forum jak rosną pervillei N., ponieważ są złe imię związanych z utrzymaniem ich w kulturze. Więc pomyślałem, że akcja moich obserwacji na Seszelach i nadzieję, że pomoże, a może rozpoczęcie wątku wymiany doświadczeń z innymi hodowcami. Więc tutaj jest to, co napisałem na swoje pytania na temat warunków roślin młodych i dorosłych na Seszelach w miejscu: Co widziałem było to, że kilka małych zakładów, w których rośnie zarówno pod "trawa" i chyba nie usuwa trawą (o wyłączeniu go z rękami), nie widziała ich tak były one chronione przez silne światło i piasku, ziemi nie było mokre. Innych małych roślin - także kilka - rosną w małej rock crack wypełnione trochę piasku, gleby i wody nie może dłużej tak było mokro, jak również. Otrzymali oni znacznie więcej słońca i jasne światło, choć nie w pełnym słońcu, a rośliny były silniejsze, miał grubszy liściach w porównaniu do tych, w trawy, które miały jedynie bardzo cienkich liści. Jeśli chodzi o dorosłych roślin trudno powiedzieć, ponieważ, jak widzieliście, jak również, że trudno powiedzieć, były one zaczynają się od - czyli gdzie są ich korzenie - gdyż mogą one "podróży" kilka metrów przez macierzyste wspinania po nagiej skale. Sądzę jednak, że to ten sam tam mieszkają ich korzenie młodych roślin w szczelinach skalnych (szczeliny nazywa Chyba po angielsku?) Wypełnionych ziemią i przechowywane w zacienionych i wilgotnych, gdy młodzi otaczającej roślinności w pierwszym, oszczędność wody znikają, ponieważ jest osłonięte od słońca otaczająca ją roślinność, a później pervillei się schronisk miejsc, gdzie mają swoje korzenie też. Więc chciałbym powiedzieć, że jak to bardzo jasne, a nawet pełne słoneczne, jak tylko ich liście są utwardzone (grubsze / skórzaste), co zapobiega ich odwodnienia, jak starałem się opisać jak wyżej, z młodych roślin. Zakładam, że również się spodoba wilgotne do mokrych, a nie suche (korzenie), jeśli jest wystarczająco dużo światła. Tak więc dla małych zakładów chciałbym zachować je na mokro w piasek (kwarc) / torf mix zawsze wilgotna nieco na mokrej pozwalając wilgoci wraca ponownie i ponownie je wody, nigdy nie pozwolę im wysychaniem. Ale jak już wspomniałem, bardzo mocne światło, jak tylko liście są grube / skórzaste. To, co widziałem w jednym miejscu nie było także, że już pierwszego dnia odwiedził miejsce, nie było w centrum staw woda z prawej strony obok populacji roślin (od padało trochę tego dnia). Tak więc korzenie musi być stały w wodzie. 3 lub 4 dni później, nie było wody, ale ziemia była mokra. Takie były warunki Znalazłem je w Ale również pamiętać, że ludzie tam powiedział mi, że nie było suszy, przez kilka miesięcy, tuż przed I przybył (wrzesień 2010). Tak nie musi być suszarka warunkach przed. roślin dla dorosłych, jak wiem, mój przyjaciel ma jeden od ok. 20 lat-myślę, że z kilku metrów winorośli, z miłą rozety powietrza są tam trzymane w szklarni (lub "Wintergarten"). Garnek stojący w pobliżu podgrzewany metalowej rury ("Radiator"), ale w okresie zimowym jest to czasem tylko około 20 do 22 stopni - moim zdaniem - zdecydowanie nie tak gorące jak na Seszelach, prawdopodobnie są one szczególnie podoba, czy ich korzenie utrzymywać w cieple. Więc to są tylko moje myśli, nie wiesz, że mam rację, ponieważ byłem tylko kilka dni tam, aby uzyskać wrażenie i tylko z doświadczeń mojego kolegi z zakładu dla dorosłych. PS: Należy również pamiętać, że na czarnej skały podłoża jest gorący tak ciepło spod garnki mogłoby być korzystne. Air Temps, gdzie około 28 stopni Celsjusza, to kiedy byłem tam ziemi (czarny gorętsze skały, ale nie sprawdzić, jak dużo). Aby zobaczyć kilka fotek z pervillei N. in situ sprawdzić strony głównej Słuchaj Zapis fonetycznySłownik - Wyświetl szczegółowy wpis w słowniku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Podaj proszę źródło bo w tej wersji polskiego ciężko się czyta. Dzięki. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 http://pitcherplants.proboards.com/index.c...amp;thread=9705 Polecam zdjecia z natury Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 (edytowane) Chwilę mi to zajęło ale myslę, że efekt jest zadowalający. Nie jestem jakimś specjalistą od angielskiego ale chyba teraz tekst ten jest bardziej czytelny. Jak ktoś ma jakieś ale co do któregoś kawałka proszę poprawić, Pozdro Zostałem poproszony przez kogoś z tego forum jak hodować N. pervillei , ponieważ mają złą opinię o utrzymaniu ich w hodowli. Więc pomyślałem, że podzielę się moimi obserwacjami z Seszeli i mam nadzieję, że to pomoże, a może rozpocznie wymianę doświadczeń z innymi hodowcami. Więc tutaj jest to, co napisałem na pytania odnośnie warunków roślin młodych i dorosłych na Seszelach : To co zaobserwowałem to to , że kilka młodych roślin, rośnie pod "trawą" i dopóki nie usunie się trawy (własnymi rekami), nie zobaczy się ich, są one chronione przez silne światło, a także piasek/ziemię, zatem mają wilgoć. Inne małe rośliny - także tylko kilka - rosną w małej skalnej rozpadlinie wypełnionej odrobiną piasku i gleby. Woda może stać tam dłużej zatem mają tam mokro. Otrzymywały one znacznie więcej słońca i jasnego światła, choć nie rosły w pełnym słońcu, rośliny za to były silniejsze, miały grubsze liście w porównaniu do tych, rosnących w trawie, które miały bardzo cienkie liście. Jeśli chodzi o dorosłe rośliny trudno powiedzieć, ponieważ, jak sami widzieliście, trudno powiedzieć, skąd zaczynają wzrost - czyli gdzie są ich korzenie - gdyż mogą one "podróżować" kilka metrów, wspinając się łodygą po nagiej skale. Sądzę jednak, że jest to, to samo miejsce w którym rosną korzenie młodych roślin, czyli w szczelinach skalnych wypełnionych ziemią i przechowywane w cieniu i wilgoci, ( gdy młodzi otaczającej roślinności w pierwszym, oszczędność wody znikają, ponieważ jest osłonięte od słońca otaczająca ją roślinność, a później pervillei się schronisk miejsc, gdzie mają swoje korzenie też. ? ) Więc powiedziałbym, że lubią rozproszone światło, do pełnego słońca, jak tylko ich liście staną się twardsze (grubsze / skórzaste), co zapobiega ich odwodnieniu, jak starałem się opisać wyżej, u młodych roślin. Zakładam, że również lubią wilgotne podłoże do mokrego, a nie suche (korzenie), jeśli jest wystarczająco dużo światła. Tak więc dla małych roslin trzymałbym je w wilgotnym podłożu - piasek (kwarc) / torf mix zawsze nieco wilgotnym pozwalając wilgoci wracać ponownie , nigdy nie pozwalać im wysychać. Ale jak już wspomniałem, bardzo mocne światło, jak tylko liście są grube / skórzaste. Zauważyłem w tym miejscu moich obserwacji, że już pierwszego dnia moich odwiedzin , znajdowała się mała sadzawka z wodą, z prawej strony obok populacji roślin (od opadów deszczu tego dnia). Tak więc korzenie musiały stać w wodzie. 3 lub 4 dni później, nie było wody, ale ziemia była mokra. Takie były warunki w jakich zastałem te dzbaneczniki ale również należy pamiętać, że ludzie tam przebywający powiedział mi, że była susza, przez kilka miesięcy, tuż przed moim przybyciem (wrzesień 2010). Zatem musiały być tam bardziej suche warunki. Dorosłe rosliny jakie ja znam, posiada mój przyjaciel, od 20 zdaje sie lat, o kilkumetrowej łodydze, o pieknych powietrznych rozetach, trzyma je w szklarni (albo w ogrodzie zimowym). Doniczka stoi w pobliżu , metalowej rury ("Radiator"), ale w okresie zimowym jest to czasem tylko około 20 do 22 stopni - moim zdaniem - zdecydowanie nie tak gorąco jak na Seszelach, prawdopodobnie lubią one by ich korzenie utrzymywać w cieple. Więc to są tylko moje myśli, nie wiem, czy mam rację, ponieważ byłem tam tylko kilka dni , aby uzyskać jakieś wrażenie i posiadam wiedzę z doświadczeń mojego kolegi z hodowli dorosłych roslin. PS: Należy również pamiętać, że na czarnej skale gdzie podłoże jest gorące jak spod garnka, warunki mogłyby być mogłoby być korzystne. Temperatura powietrza, jaka zaobserwowałem to około 28 stopni Celsjusza (czarne skały były gorętsze , ale nie sprawdzałem, jak bardzo). Aby zobaczyć kilka fotek Nepenthes pervillei zapraszam na moją stronę domową. www.nepenthes.ch Edytowane 6 Lutego 2011 przez theofil Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 7 Kwietnia 2011 Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Nie jest to napisane w tłumaczeniu, ale gatunek ten rośnie często na nagiej skale - granicie. Jest to skała kwaśna (o ile można tak powiedzieć). Ponieważ gatunek ten rozrasta się trochę podobnie jak darlingtonia - przez kłącze, więc zrobiłem niedawno eksperyment i posadziłem go w dużej ale płaskiej donicy zwężającej się ostro ku ku dołowi. Jakby ktoś chciał wiedzieć co nieco o podłożu: na dno granit i pumeks, potem mieszanka torf/piasek kwarcowy/kokos/seramis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Tak jak napisałem wyżej - wydawało mi się, że skoro roślina rozwija się przez kłącze, to większa doniczka i większa przestrzeń dla korzeni powinny pomóc. Oto aktualna fotka, roślina wypuściła zdecydowanie większy liść, a już wcześniejszy wykazał tendencję to dalszego poszukiwania umiejscowienia dzbanka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi