Skocz do zawartości

Terrarium dla dzbanków górskich

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedługo planuję zakup terrarium i chciałabym tam trzymać dzbaneczniki górskie i helki, albo dzbneczniki nizinne, ale raczej to pierwsze. Stąd moje pytania:

1. Jaką temperaturę i wilgotność tam utrzymywać?

2. Jak zapewnić nocne spadki temperatur?

3. A może na początek zrobić terrarium z nizinnymi dzbankami?

Terrarium nie jest jakieś strasznie wielkie, ale większe od poprzedniego i od mojej mini plastikowej szklarni (gdzie teraz trzymam dzbaneczniki). Jeśli to kogoś interesuje, jest bardziej szerokie niż wysokie, ale dokładne wymiary podam wkrótce. Będzie stać na parapecie w mieszkaniu, jak wszystkie inne, dlatego nie wiem czy nie lepiej wsadzić tam dbanki nizinne, ze względu na dośc wysoką temperaturę.

Na dole mam zamiar położyć podziurawione plastikowe opakowania po ciastkach (tak mam w szklarence, żeby woda spływała) i keramzyt.

Jeszcze przy okazji zapytam, bo nie mam pojęcia, czy cefalotusy zostawić w miniszklarni dla dzbanków nizinnych, czy dać je do terra górskiego (jeśli je zrobię)?

Pozdrawiam,

Ania

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wilgotność 75-100% dla obydwu opcji.

Temp dla górali 10-23*C a dla nizinnych 25-30. Nie są oczywiście jedyne przedziały, górskie mogą mieć mniejsze spadki i będą również elegancko rosnąć.

2. Zależy od wielkości terra. Jeśli małe to może ogniwami Peltiera a jeśli większe to coś z agregatem lodówkowym.

3. To zależy czy miałeś już kiedyś styczność z dzbankami innego pokroju niż venrata itd oraz gdzie ma się znajdować to terra, bo jesli np. w piwnicy to górskie będzie łatwiej.

PS. Jeśli chcesz to możesz hodować helki na parapecie bez spadków => polecam przejrzeć galerię od Juliusza LINK.

A tak przy okazji to wie ktoś może co tam u Juliusza, na forum go już chyba długo nie było.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

mocno sugeruję Ci terra dla dzbanków nizinnych, gdyż jeśli do tej pory miałaś doczynienia tylko z ventratą i rebeką to nie polecam dzbanków górskich , którym najprawdopodobniej nie zapewnisz odpowiednich warunków. Helki od biedy można trzymać w terrarium nizinnym ale to też im nie służy. Tak więc polecam tera nizinne z adekwatnymi dzbankami.

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam do czynienia również z innymi dzbankami około roku temu (bo później zrobiłam roczną przerwę w hodowli owadożerów, i teraz zaczynam od nowa), jednak zawsze były to dzbaneczniki nizinne albo pośrednie - nigdy górskie.

Terra, jak już mówiłam, będzie stać na parapecie w mieszkaniu (konkretniej w dużym pokoju), więc nie wiem czy zabierać się za górale. A jeśli tak, to jakie polecacie dzbanki, jakieś prostsze w uprawie (znaczy się żeby mi nie padły po 2 dniach). Helki na razie stoją z cefalem w terrarium nizinnym i żyją.

I może mi ktoś poradzić czy cefal ma mieć warunki górskie czy nizinne?

Pozdrawiam,

Ania

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego górskie odpadają? Jeśli terra stoi przy oknie to tym lepiej dla górali (jeśli nie masz odpowiedniego chłodzenia), bo parapet to miejsce gdzie są największe dobowe wahania temperatury. Tylko latem trzeba uważać by słonko ich nie ugotowało za dnia i zapewnić dobrą wentylację, kiedy miałem moje pierwsze, małe terrarium to też trzymałem go na parapecie i górale rosły jak talala ;).

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma szans zapewnienia im jakiegoś specjalnego chłodzenia (brak kasy, miejsca, itd.), i dlatego nie wiedziałam czy by mi górale nie padły. Czyli sądzisz, Człowiek, że jednak mogę się zdecydować na górale? Co do wentylacji, to jest taka jak w każdym terrarium: kratka z przodu na dole i z tyłu na górze.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam żadnego systemu chłodzenia i siedzę w góralach od kilku dobrych lat z dobrymi skutkami (przejrzyj zresztą moje ostatnie zdjęcia to się przekonasz, jak mogą wyglądać górale bez chłodzenia). A wentylacja to latem jak przysmaży słońce może być trochę za mało (zależy od której strony okno masz, ja mam wschodnie i jak terrarium tam stało to latem się rankiem robił niezły piecyk). Najlepiej załatwić sobie u szklarza terrarium na zamówienie (jak dobrze trafisz to wyjdzie taniej niż gotowiec) i samemu sobie takowe zaprojektować, z uwzględnieniem dziury na wentylatorek od komputera.

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem co najmniej głupim pomysłem jest hodowla dzbanków górskich na parapecie, gdzie zimą można jako tako regulować temperaturę pomiędzy 10 a 20 *C ale w lato gdy temperatury często dochodzą do 35*C w ciągu dnia, nie zapewnisz nocnych spadków temp do 10-15C. Więc Twoje dzbanki będą się po prostu męczyć, a to się mija z celem. Życzę powodzenia

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej zgadzam sie z Czlowiekiem, jakos przez te 2 lata hodowli dzbankow nie mialem zadnego chlodzenia i nie sadze zebym musial stwierdzic ze moje dzbanki sie teraz mecza :D Oczywiscie takie zakresy temp sa raczej porzadane ale niekonieczne do hodowli gorskich dzbanecznikow :) Nie ma wiec z czego rezygnowac. Nalezy jedynie wziac pod uwage aby nie rzucac sie na jakies wybitnie trudne w hodowli dzbanki. :) Mozesz zaczac np. od takich jak sanguinea, gymnamphora, ovata i wielu wielu innych ktore nie powinny sprawiac wiekszych problemow.

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Polecam N. truncata (Pasian), u mnie w warunkach nizinnych co najwyżej pośrednich (jakieś spadki temperatur są zawsze między dniem a nocą), dzbanecznik ten radzi sobie świetnie, każdy nowy liść i dzbanek jest większy, więc warunki mu odpowiadają. Innych górali nie mam więc więcej nie podpowiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Plany się zmieniły - jako że jak na razie mam głównie >chyba< dzbanki nizinne, to one powędrują do terra (które już jest u mnie w domciu). Jak dokupię trochę górali to się pozamienia - na razie helki zostają w szklarenca. Fota wkrótce :)

Aha, wymiary to 40x30x25 (szer., wys., dł.) :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.