Skocz do zawartości

Oświetlenie - żarówka

Bondzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Muchołowki hoduje juz jakieś 3-4 lata. Do tej pory roślinki trzymałem na parapecie. Teraz pokusiło mnie o założenie 2 dodatkowych skrzyneczek z muchołówkami, jednak miejsca na parapecie brak. Chciałbym zacząć hodowle w piwnicy. Jest tylko jeden problem - oświetlenie. Czytałem trochę, jednak większość skupia sie na świetlówkach, w moim przypadku to odpada, gdyż mam gotowe zestawy pod żarówki więc nie chce wydawać dodatkowych pieniędzy. Problemem jest tylko dobór właściwych żarówek. Co polecacie? Proszę o zwrócenie uwagi, że ma być to jedyne źródło światła, a nie doświetlenie.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego pojawiło się takie pytanie czy można a jeśli tak to jak ;) A czy mógłbym zrobić cos takiego? - 2 skrzyneczki wokół zrobione wysokie ścianki ze styropianu + odpowiednie żarówki + jedna zarówka, która ogrzewała by te prowizoryczne mieszkanko? ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez Bondzio
Odnośnik do odpowiedzi

Kubaa, a dlaczego? Wiele osób ma w piwnicach hodowlę roślin. Tylko za to już trzeba się porządnie za brać (ocieplenie itd), jednak skoro nie chcesz wydawać dodatkowych pieniędzy to nie wiem w jakim stopniu jest to możliwe. Poza tym wg mnie do takiego pomysłu potrzepne są świetlówki przystosowane do hodowli roślin i to o dużej mocy.

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym wg mnie do takiego pomysłu potrzepne są świetlówki przystosowane do hodowli roślin i to o dużej mocy.

Otóż to, o tą moc się rozchodzi. Światło słoneczne nawet w pochmurny letni dzień jest wielokrotnie silniejsze niż sztuczne światło świetlówek, a w słoneczny dzień osiąga kilkadziesiąt tysięcy luksów. Muchołówki (i np. kapturnice) uwielbiają pełne słońce i nie sposób zapewnić im takich warunków w piwnicy. Pewnie jakoś tam będą rosły, ale w hodowli chyba chodzi o zapewnienie jak najlepszych, optymalnych warunków, a nie takich, przy których rośliny się męczą :-)

Inna sprawa to koszty oświetlenia i rachunków za prąd w porównaniu do wartości roślin. Jak ktoś chce do muchołówek po 10 zł zainwestować kilkaset zł w lampy i płacić po 100 zł miesięcznie za prąd to proszę bardzo :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mam być szczery to koszty prądu odpadają bo jest to piwnica kilku lokatorów, a rachunek jest rozliczany nie na jeden blok a na kilka bloków - wszystko sie sumuje i dzieli przez liczbę lokali. Tym sposobem mój wujek w piwnicy ma łącznie ponad 1000 litrów wody w akwariach i ciągle dziłają pompy, grzałki itd, ale to tak nawiasem. Myślę, że z temperaturą nie było by większego trudu, bo mam na to prosty sposób. Jednak czy nie dałoby rady hodować roślinek przy żarówkach odpowiednich?

Odnośnik do odpowiedzi

Dałoby, ale po jakimś czasie znacząco odbije się to na roślinach, nigdy się tak pięknie nie wybarwią.

A skoro masz do dyspozycji parapet, to nie lepiej zrobić zamianę - rośliny z parapetu w inne miejsce a muchołówki na parapet?

Odnośnik do odpowiedzi

Dałoby, ale po jakimś czasie znacząco odbije się to na roślinach, nigdy się tak pięknie nie wybarwią.

A skoro masz do dyspozycji parapet, to nie lepiej zrobić zamianę - rośliny z parapetu w inne miejsce a muchołówki na parapet?

Jeśli dobrze rozumiem to kolega hoduje wyłącznie muchołówki. :) Też nie miałem już miejsca na parapecie, więc skonstruowałem piętrowy parapet hehe. Z kratek emaliowanych. Może coś podobnego rozważ? Deska raczej odpada bo będzie zabierała światło roślinom z parteru, ale już plexi, albo właśnie kratka. Jeśli się to dobrze zrobi to nawet nie wygląda szczególnie szkaradnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

nie jestem pewien ale myślę że gdybyś się jednak zdecydował zainwestować w lampę HPS 400 albo nawet 600W i używaną obudowę to zmieścił byś się w 250zł.

Myślę że przy takiej mocy roślinki rosły by całkiem całkiem. Jeśli faktycznie rachunki nie mają takiego znaczenia w Twoim przypadku to chyba jest to możliwe.

Mam jednak wrażenie że był by to trochę przerost formy nad treścią i chyba lepiej pomyśleć nad hodowlą piętrową na parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to myslałem, że da rade na 2/3 świetlówkach kompaktowych odpowiednio dobranych.... bo średnio mi się widzi wydawać x kasy na specjalistyczne lampy ;) A gdyby zamist tej lampy zatąpic to np. taka samą ilościa w sensie mocy świetlówek, ale po prostu odpowiednio dobranymi świetlówkami kompaktowymi?

Pozdrawiam

Edytowane przez Bondzio
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.