Tough Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Witam. Mam zamiar zacząć hodować modliszki i mam kilka pytań ich dotyczących. 1. Który gatunek muszek lepszy hydei czy melanogaster? 2. Jak często się karmi (ile muszek dziennie)? 3. Zamierzam posklejać ze szkła małe terraria dla dorosłych osobników i nie wiem jaki rozmiar lepszy: (szer/dł/wys) [cm] 10x10x20, 20x10x20 czy coś pomiędzy np. 15x15x20. Który najlepszy? Chciałbym zaznaczyć w tym miejscu, że interesują mnie te mniejsze gatunki. Oczywiście możecie podać własne propozycje wymiarów. 4. Chów wsobny oczywiście odradzacie, tak? 5. Ogrzewanie zwykłą żarówką niezbyt mocną z 40W na 2 takie terraria. Wystarczy? 6. Polecicie mi jakieś fajne, drobne (niedrogie ) gatunki? Wiem, że mógłbym sam poszukać, ale leń przebrzydły jestem i wolę Was spytać. Jak mi się coś przypomni to dopiszę. Dziękuje i pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Witam, Hodowałem modliszki jakieś 3-4 lata temu, trochę już zapominałem, ale na część pytań mogę Ci odpowiedzieć : Ad 1. Większego znaczenia raczej nie ma, ja hodowałem melanogaster, podobno hydei są większe, w przypadku tych delikatniejszych, mniejszych gatunków modliszek - L1 łatwiej będą polować na melanogaster. Natomiast modliszki L2-L3 bardziej się najedzą muszkami hydei. Możesz więc kupić oba gatunki muszek. Ad 2. Wystarczy jedna muszka na 1-2 dni dla modliszki L1 Ad 3. 20x10x20 oraz 15x15x20 nie będą złe Ad 4. Nie próbowałem chowu wsobnego modliszek więc się nie wypowiem ; ) Ad 6. Hmm ja z tych ciekawszych hodowałem - pseudocreobotry, creobroter elongata i pictipennis , paradoxy. Nie wiem jakie teraz są ich ceny, wtedy były trochę drogie (oprócz paradox) . Wszystkie powyższe gatunki są bardzo wrażliwe - trzeba pilnować, żeby była odpowiednia wilgotność, żeby nic nie pleśniało. Trzeba się też liczyć z dużą śmiertelnością osobników L1 i L2, czasem umierają bez powodu, albo będą mieć problemy z przejściem wylinki. L1 i L2 można trzymać razem, dalsze stadia rozwojowe lepiej osobno w kliszówkach, moczboxach itp gdyż jest duże prawdopodobieństwo kanibalizmu. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z modliszkami to na sam początek proponuję sphodromantisy, one są mniej wymagające i przede wszystkim tanie - więc dużo nie stracisz, jeśli popełnisz jakiś błąd. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Wiem stary temat ale dopiero go zauwazylem ad. 1 Hydei można dłużej nimi karmić. ad. 2 wpuszczasz kilkanaście i jak się skończą to wpuszczasz następne modliszki to maszynki do jedzenia ! dorosłe karmiłem nawet oseskami ad. 3 mysle ze lepiej robić standardowe 20X20X20 albo kupić faunbox cena będzie bardzo podobna ad. 4 jesli masz pewność, że owady są "czystej krwi" to pierwszy chów wsobny nie ma prawie żadnych wad, dalej sie nie zapuszczałem, zawsze wymieniałem się z innymi. ad. 5 żadnego dodatkowego światła to co mają wystarczy. ad. 6 łatwe to moim zdaniem są wszystkie tanie to poszukaj na allegro lub forum ale osobiście poleca 2 droższe gatunki h. coronatus (20-25zł) i I. diabolica (30-35zł) choć to duże modliszki to bardzo fajne, a coronatus jest taki jak sphorodomantis np. z małych to boxery a tanie to na pewno beda paradoxy i wlasnie sphorodomantis po 3-5zł już L1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Heh, trochę spóźniona odpowiedź, ale dzięki! przygodę z modliszkami odłożyłem na dalszy plan. Na razie muszę zadbać o rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi