Skocz do zawartości

co nie tak

popo33

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam problem w swoim terrarium,a mianowicie dzbanki ktore w nim trzymam po pewnym okresie zaczynaja gnic ,

wilgotnosc powietrza 70-80% czasami do 100% ,akwarium ma dlugosc 100 szerokosc 50 wysokosc 60

dzbanki posadzone sa w torfie wymieszanym z perlitem ,doniczki stoja w wysokich podstawkach ,na dnie mam zwir ktory zalany jst woda ktora skrapla sie ,bo mam doprowadzona rure z nawilzacza powietrza wiec robi sie mgielka ktora sie sprapla,nie mam wiatraczka akwarium ma plastikowa gore taka jak w akwariach dla rybek

i co jest nie tak torf jest wilgotny,ale dzbanki nie stoja w wodzie w tej plastikowej gorze otwarte sa takie otwory ....zeby byla cyrkulacja powietrza,zeby ta woda parowala.

gdzie lezy przyczyna,ze dzbanki gnija,nawet mialem rhombicculis w mchu ktory ladnie sie rozwijal i ppewnego dnia padl,pozatym sanguinea,ampulleria,miranda co chwila cos mi pada

a hokeriana,mirabilis(,ventrata wiem parapet)dobrze rosnpozatym w tym akwarium trzymam zwykla paprotke,trzykrotke,ktore dobrze sobie radza

dzbanki powinny miec wysoka wilgotnosc i maja ale to im szkodzi,sam nie wiem

troche to chaotycznie napisalem,ale moze ktos sie polapie i cos mi doradzi

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie podłoże torf + perlit to podłoże dosyć ciężkie, zwłaszcza dla roślin trzymanych w terrarium. Poza tym np. ampullaria czy tez hookeriana lubią takie podłoże i powinny dawać radę nawet gdy stoją w nim w wodzie. A może przyczyną jest niewystarczająca cyrkulacja powietrza?

Prawdopodobnie kilka czynników ma tutaj wpływ na gnicie roślin: stała, wysoka wilgotność połączona z ciężkim, być może przelanym podłożem i kiepską cyrkulacją powietrza.

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za uwagi i podpowiedzi,a teraz chcialbym prosic o rozwiazanie tego problemu co zrobic,co zmienic,jak zmienic

czy rozwiazaniem jest zamontowanie wiatraczka?,zmiana posloza?,wietrzene ?

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za uwagi i podpowiedzi,a teraz chcialbym prosic o rozwiazanie tego problemu co zrobic,co zmienic,jak zmienic

czy rozwiazaniem jest zamontowanie wiatraczka?,zmiana posloza?,wietrzene ?

Odnośnik do odpowiedzi

bez zdjęć ciężko powiedzieć czy potrzebna jest zmiana podłoża. Jeśli podłoże śmierdzi jak zgniłym jajem, to trzeba je zmienić na lżejsze - więcej perlitu piasku i keramzytu, a mniej torfu powinno pomóc. Na pewno przy takiej wilgotności ogranicz podlewanie by podłoże było tylko wilgotne. Wiatraczek na pewno też by pomógł, ale może nie być konieczny. MW każdym razie moje rośliny lepiej czują się z mniejszą wilgotnością i nawiewem niż z wyższą i brakiem wiatraczka.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.