Piter89 Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam, mam problem z N insignis .Do tej pory wszystko było OK. Ale od niedawna zaczęły mu strasznie szybko brązowieć i usychać liście. Tylko 3 najmłodsze liście wyglądają jako tako. Warunki raczej mu się nie zmieniły. Proszę o pomoc to zdjęcie najbardziej porażonego liścia od spodu Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez Piter89 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Macie jakieś pomysły ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Szkodnik chyba odpada. Grzyb/wirus/bakteria? Ja poszukałbym ze 3 środki działające na inne rodzaje grzybów i spryskał bym nimi kolejno, z kilkudniowymi przerwami, roślinę. Dodatkowo pozbyłbym się trefnych liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Jak pozbędę się trefnych liści to zostanie tylko stożek wzrostu , ale muszę chyba zrobić tak jak mówisz, obciąć i popryskać.Może pomoże. Dzięki za odpowiedz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Ja tam widzę 3 zdrowe liście Może ktoś inny ma pomysły? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Już jest goły ale dalej nie wesoły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Zerknij może tutaj: http://poradnikogrodniczy.pl/chorobydoniczkowych.php Są tam podane objawy i środki na usuwanie skutków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 W jakim jest podłożu? Podobne symptomy miałem kiedyś jak roślinie zaczynały korzenie padać z powodu zbyt małego drenażu i ciężkiego miksu.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 jest w podłożu z torfu, perlitu około 50/50 plus spora ilość kory sosnowej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi