Skocz do zawartości

Pytania o Nepthes Alata.Uciąć dzbanki ?

daniel95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam już swojego dzbanka ponad 5 miesięcy.Mam problem.Otóż wypuścił już nowe liście.Ale jakiś czas temu do jego suchych dzbanów kazaliście nalać wody (odkąd go przywiozłem nie miał nic w dzbanach-suche).Tak wiec postąpiłem i nalałem do destylki.Jednak poziom wody w dzbanach zmalał drastycznie a dzbanki zaczęły bardzo gnić jakby.Popatrzcie na zdjęcia:

http://imageshack.us/photo/my-images/862/20110507906.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/684/20110507907.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/684/20110507908.jpg/

Dzbanecznik odkąd go przywiozłem (styczneń 2011) nie był przesadzany,rośnie dalej w ziemi ,radziliście aby przesadzić na wiosnę a gdy będzie więcej słońca.Ale teraz widząc że żyje że się chyba przyjął boję się go ruszać że mi uschnie ;/.Dodam że raz przyniosłem z zoologicznego białe robaki i nakarmiłem go.

Odnośnik do odpowiedzi

Normalny objaw, dzbanki po jakimś czasie usychają. Ze starości albo wskutek aklimatyzacji. Czasem całe, a czasem najpierw do połowy i dopiero potem całe, razem z liściem :)

Odnośnik do odpowiedzi

Normalny objaw, dzbanki po jakimś czasie usychają. Ze starości albo wskutek aklimatyzacji. Czasem całe, a czasem najpierw do połowy i dopiero potem całe, razem z liściem :)

to odciąć te dzbanki czy nie ? przesadzać go ?

Odnośnik do odpowiedzi

to odciąć te dzbanki czy nie ? przesadzać go ?

Uschnięte dzbanki można odciąć teraz lub w momencie kiedy uschną do końca.

Przesadzanie zbędne. Proszę postawić go w dość widnym miejscu i dać mu 2-3 miesiące. Zaaklimatyzuje się i na nowych liściach powinny wykształcić się nowe pułapki.

Odnośnik do odpowiedzi

Uschnięte dzbanki można odciąć teraz lub w momencie kiedy uschną do końca.

Przesadzanie zbędne. Proszę postawić go w dość widnym miejscu i dać mu 2-3 miesiące. Zaaklimatyzuje się i na nowych liściach powinny wykształcić się nowe pułapki.

Dziękuje za odpowiedzi !.To tak długo się aklimatyzuje ? mam go już na tym miejscu 5 miesięcy.A dzbanki ucinać z tym wąsem u samego liścia ?

Odnośnik do odpowiedzi

Różnie to bywa, zależy od rośliny, niektóre w ogóle nie potrzebują aklimatyzacji, a inne i 2 lata potrafią dochodzić do siebie.

Dzbanki ucinać tam, gdzie kończy się suchy/zwiędnięty wąs nie naruszając części żywej.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W takim razie to wina zimy i krótkiego dnia. Do końca czerwca powinny pojawić się nowe dzbanki (chyba, że będzie stał w sporym zaciemnieniu).

zauważcie też jakie pędy puścił u góry ! przyrost 10 cm conajmniej i to wszystko w samym kwietniu...Tak mam go na tym samym miejscu od stycznia.Jest to najbardziej słoneczne miejsce w domu.

Edytowane przez daniel95
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.