Serbia Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Jak w temacie, poniżej link do foty: http://i20.photobucket.com/albums/b213/zetareticuli/dm.jpg Roślina zakupiona wczoraj na stanowisku CZPlants, na wystawie w Ogrodzie Botanicznym UW. Najbardziej, szczerze mówiąc, zależy mi na informacji nt. mchu, porastającego podłoże Wygląda to bardzo estetycznie i chciałbym, żeby doniczka z moją kapturnicą wyglądała podobnie. W jaki sposób mógłbym "zarazić" glebę w kapturnicy takim mchem? Czy wystarczy przesadzić kawałek z jednej doniczki do drugiej i się rozrośnie? Jak szybko? Mech, jak widać na górze zdjęcia, wypuszcza jakieś pąki. Czy znajdują się w nich nasiona, czy też trzeba to jakoś zapylić? Poproszę również o identyfikację muchołówki, bo nie wiem cóż to za kultywar? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartammm Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 ten mech to chyba coś takiego czyli to jest KWITNĄCY MECH SAGINA a co do przesadzenia go do doniczki z kapturnicą wystarczy kupić nasionka http://allegro.pl/bajeczny-kwiatowy-dywan-...1636757109.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 A muchołówka to chyba regular Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 31 Maja 2011 Autor Share Napisano 31 Maja 2011 (edytowane) Dzięki za informacje i sugestię. Poszperam na Allegro, może znajdę coś fajnego. Ale nie wiem, czy się przyjmie - w sumie mech lubi zacienione miejsca, a rośliny wystawiam na słońce. Mech wokół muchołówki już nie wygląda tak fajnie, jak na początku - przysechł od słońca Edytowane 31 Maja 2011 przez Serbia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 ja mam ten "mech" w moich tlustoszach i radzi sobie bardzo dobrze w torfie i woda destylowana:) od slonca tylko troche wybujal w gore ale nie widze zeby przysychal albo cos w ta strone, nawet przy sadzeniu jak go pozbawilem 3/4 korzeni to na nim wrazenia nic nie zrobilo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Ja tam nie widzę podobieństwa z mchem z allegro. Ot mech jakiego u moich roślin wiele i trochę żwiru widocznego pomiędzy. Mozna go zaszczepić małymi kępkami w innym pojemniku, gdzie się powinien rozrosnąć. U mnie rośnie nawet w słońcu, które go ewentualnie lekko podsuszy na końcówkach. Często bywa tez tak, ze rośliny obok zarażają się mchem bez potrzeby szczepienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Sorry za offtop ale czy ta muchołówka na zdjęciu w prawej części zmutowała (podwójne pułapki) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 Nie, to dwie oddzielne pułapki. Po prostu się przytuliły. W lewym górnym rogu natomiast widać wykształcającą się "podwójną" pułapkę. Pułapka wyrosła, jest 2 w 1 i oczywiście się zamyka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati87 Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 co do mchu to raczej jest to zwykły mech płonnik ten co wypuszcza "pąki" (puszki zarodnionośne), zielona część to gametofit a ta niezielona to sporofit. Co do drugiego mchu tego drobniejszego to może jakieś Mnium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Żaden płonnik, to taki pospolity "jakiś" mech czesto widywany w doniczkach. To na allegro to nawet nie jest mech tylko karmnik ościsty i nie ma nic wspólnego z tym na zdjęciu. Mech ze zdjęcia łatwo rozmnożyć na innych doniczkach, wystarczy kawalek przenieść. Dla przyśpieszenia rozrostu i wytworzenia zarodni warto spryskiwać wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 mi ten mech, o ile to jest ten wszędzie na ogrodzie rośnie, między płytkami chodników nawet, po prostu wszędzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi