Skocz do zawartości

Problemy z ptactwem

Jaras

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni mam niechcianych gości w kuwetach z kapturnicami. Dwie sroki korzystają z darmowego wodopoju udeptując przy okazji rośliny.

Na wróble pomogło postawienie korytka z wodą niedaleko roślin. Na te dwie sztuki niestety ten sposób nie działa :(

Miał ktoś z was podobny problem?

Dodam że rośliny trzymam 24h na podwórku.

Edytowane przez Jaras
Odnośnik do odpowiedzi

do moich roslin w sumie do ich podstawek podczepiaja sie golebie, nie dosc ze kradna wode to jeszcze zostawiaja po sobie bonusy ;/ moim rozwiazaniem jest to ze czesciej wychodze na balkon (fajeczka), w ten sposob troche mniej mam zapaskudzony w/w balkon :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dawniej chroniłem rośliny przy pomocy odwróconego drucianego kosza sporych rozmiarów, który od setek lat spoczywał w piwnicy i były w nim ziemniaki. Działało to jak klatka, wewnątrz której były rośliny. Teraz roślin mam więcej, więc kosz już nie daje rady. Domyślam się, że u Ciebie problem dotyczy sporej ilości roślin. Czytałem kiedyś, że wiele ptaków odstrasza... zawieszona płyta cd. Nie mam pojęcia w jaki sposób miałoby to działać. Możliwe, że to bzdura. Tutaj masz cały arsenał do odstraszenia ptaków: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&...acz+ptak%C3%B3w . Gdyby nic Cię nie przekonało to zostaje jeszcze to: http://www.wiatrowka.pl/wiatrowka_norconia...y_protarget.php . ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Z obserwacji życia codziennego to na takim czymś co proponujesz nie siadają ptaki i się trzymają z daleka, ale to na budynkach, a przy kapturnicach, to mogą zacząć siadać na nich i je połamią, chyba że sprytnie to umieścisz :P

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, rozstawienie tego na zewnątrz niewiele da. Cały podest na którym stoją rośliny ma 1m x 1m, więc siadając na środku zrobią jeszcze większych szkód.

Ciekawe też jak sztuczna figurka kruka by sobie z tym poradziła.

Kosa, wiatrówkę akurat mam pod ręką, ale to nie temat na forum ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe też jak sztuczna figurka kruka by sobie z tym poradziła.

Sroka nie znajduje się w menu kruka (pewnie nie ze względu na sentymenty rodzinne, a stosunkowo duże jednak rozmiary tej pierwszej), natomiast sroki zwykle schodzą krukom z drogi. Taka figurka na 100% odstraszałaby mniejsze ptaki. Ze srokami może być różnie, ale chyba warto spróbować.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.