Jaras Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Od kilku dni mam niechcianych gości w kuwetach z kapturnicami. Dwie sroki korzystają z darmowego wodopoju udeptując przy okazji rośliny. Na wróble pomogło postawienie korytka z wodą niedaleko roślin. Na te dwie sztuki niestety ten sposób nie działa Miał ktoś z was podobny problem? Dodam że rośliny trzymam 24h na podwórku. Edytowane 6 Czerwca 2011 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 do moich roslin w sumie do ich podstawek podczepiaja sie golebie, nie dosc ze kradna wode to jeszcze zostawiaja po sobie bonusy ;/ moim rozwiazaniem jest to ze czesciej wychodze na balkon (fajeczka), w ten sposob troche mniej mam zapaskudzony w/w balkon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Może jakiś wiatraczek (jak dla małych dzieci), coś w stylu stracha na wróble. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Dawniej chroniłem rośliny przy pomocy odwróconego drucianego kosza sporych rozmiarów, który od setek lat spoczywał w piwnicy i były w nim ziemniaki. Działało to jak klatka, wewnątrz której były rośliny. Teraz roślin mam więcej, więc kosz już nie daje rady. Domyślam się, że u Ciebie problem dotyczy sporej ilości roślin. Czytałem kiedyś, że wiele ptaków odstrasza... zawieszona płyta cd. Nie mam pojęcia w jaki sposób miałoby to działać. Możliwe, że to bzdura. Tutaj masz cały arsenał do odstraszenia ptaków: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&...acz+ptak%C3%B3w . Gdyby nic Cię nie przekonało to zostaje jeszcze to: http://www.wiatrowka.pl/wiatrowka_norconia...y_protarget.php . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2011 Myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/antyptak-2-stop-ptak-ods...1654434089.html Tylko będzie to straszyć wyglądem :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Z obserwacji życia codziennego to na takim czymś co proponujesz nie siadają ptaki i się trzymają z daleka, ale to na budynkach, a przy kapturnicach, to mogą zacząć siadać na nich i je połamią, chyba że sprytnie to umieścisz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2011 Fakt, rozstawienie tego na zewnątrz niewiele da. Cały podest na którym stoją rośliny ma 1m x 1m, więc siadając na środku zrobią jeszcze większych szkód. Ciekawe też jak sztuczna figurka kruka by sobie z tym poradziła. Kosa, wiatrówkę akurat mam pod ręką, ale to nie temat na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Miałem problem z 2 gołębiami-wandalami. Zaskoczyłem je kiedyś wyskakując na balkon krzycząc i oblewając je wodą do podlewania. Tak się przeraziły, że już nie wróciły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Ciekawe też jak sztuczna figurka kruka by sobie z tym poradziła. Sroka nie znajduje się w menu kruka (pewnie nie ze względu na sentymenty rodzinne, a stosunkowo duże jednak rozmiary tej pierwszej), natomiast sroki zwykle schodzą krukom z drogi. Taka figurka na 100% odstraszałaby mniejsze ptaki. Ze srokami może być różnie, ale chyba warto spróbować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Jak sztuczną figurę to może kota? Jego chyba najbardziej będą się bały ptaki. Trochę duża ale można postawić obok i może efekty jakieś będą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothia Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 u mnie żywy kot się sprawdził jako odstraszacz ptaków na balkonie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Polecam dzwoneczki. Bardzo skuteczne. Ich wada - działają tylko gdy jest wiatr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 u mnie żywy kot się sprawdził jako odstraszacz ptaków na balkonie U mojej byłej dziewczyny też świetnie się sprawdził, ale jako dręczyciel tłustoszy i rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 to juz lepiej do ogrodniczego i wielkiego niemieckiego kransnala postawic, jak ptaki zobacza to ze smiechu sie rozbija przed ladowaniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothia Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 tłustosze olał ale z rosiczkami rzeczywiście był kłopot,jakoś samo mu przeszło:),może za bardzo się kleiło w zębach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi