Dragon11 Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Hej! Mam problem z dzbankami dzbanecznika. Do każdego nalałem 1/3 wody. Teraz myślę aby wylać tą wode bo przeczytałem w poście Marroma >> klik.txt <<. I co musze wylać wodę? aha i mam zdjęcie tego dzbanka na którym robi się lepka subtancja na pierścieniu. przepraszam niemogę dodać zdj. aha a na tym pierścieniu ten płyn bedzie spadał do środka dzbanka??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 lepka substancja to nektar ktory ma wabic owady to jest ok czy wylac wode? Twoja wola, pamietaj ze dzbanki same produkuja enzymy do wnetrza a woda je tylko rozciencza, ale czy znowu az tak bardzo potrzebuja stezonych enzymow w hodowli? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati87 Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 nie dolewaj bo i po co. chyba że przeszkadza Ci widok pustego wnętrza w pułapce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Ok, woda wlana i niech tak zostanie. Wylanie wody wraz z substancją trawiącą spowoduje szybkie uschnięcie dzbanków. W naturze ciecz też jest rozcieńczana wodą, bo przecież czasem pada, a w tropikach to praktycznie co wieczór Nie wszystkie gatunki dzbaneczników mają wieczka. Poza tym sądzi się, że niektóre gatunki utworzyły dzbanki po to aby łapać wodę, a nie pożywienie. Podsumowując, nie ma się czym martwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati87 Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) hmm powiedz mi proszę skąd masz dane o łapaniu wody przez dzbaneczniki ? bo trochę to interesujące. Napewno N. ampullaria ma trochę inną strategię pozyskiwania azotu , bo nie ze zwierząt tylko ze szczątków roślinnych przez co nie ma praktycznie wieczka Edytowane 22 Czerwca 2011 przez mati87 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Skąd? Z literatury, setek przeczytanych postów na różnych forach, prywatnych opinii hodowców. Niektórzy na pewno znają eksperyment z N. lowii przeprowadzany gdzieś w Ameryce Środkowej, po dolewaniu wody do dzbanków, po pewnym czasie jej nie było (w grę nie wchodziło parowanie itp). Niektórzy "ewolucjoniści" stawiają hipotezę, że niektóre gatunki w ten sposób przystosowały się do trudności ze ze zdobywaniem wody z podłoża. Możliwe tez, że McPherson gdzieś o tym pisze (ale nie daję głowy). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati87 Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) Kwestia przebadania anatomii wnętrza dzbanka pod kątem struktur odpowiedzialnych za transport wody. Ciekawa sprawa z tym ogólnie jest. Są tez przecież dzbanki u których stwierdzono zagęszczenie płynu trawiennego. U N. khasiana stwierdzono a propos płynu trawiennego sterylność płynu i produkcję z nektarników pozkawiatowych tegoż płynu Edytowane 22 Czerwca 2011 przez mati87 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi