Skocz do zawartości

Ciecz dzbanecznika

Dragon11

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Mam problem z dzbankami dzbanecznika. Do każdego nalałem 1/3 wody. Teraz myślę aby wylać tą wode bo przeczytałem w poście Marroma >> klik.txt <<. I co musze wylać wodę? aha i mam zdjęcie tego dzbanka na którym robi się lepka subtancja na pierścieniu.

przepraszam niemogę dodać zdj. aha a na tym pierścieniu ten płyn bedzie spadał do środka dzbanka???

Odnośnik do odpowiedzi

lepka substancja to nektar ktory ma wabic owady to jest ok :) czy wylac wode? Twoja wola, pamietaj ze dzbanki same produkuja enzymy do wnetrza a woda je tylko rozciencza, ale czy znowu az tak bardzo potrzebuja stezonych enzymow w hodowli? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, woda wlana i niech tak zostanie.

Wylanie wody wraz z substancją trawiącą spowoduje szybkie uschnięcie dzbanków. W naturze ciecz też jest rozcieńczana wodą, bo przecież czasem pada, a w tropikach to praktycznie co wieczór :) Nie wszystkie gatunki dzbaneczników mają wieczka.

Poza tym sądzi się, że niektóre gatunki utworzyły dzbanki po to aby łapać wodę, a nie pożywienie.

Podsumowując, nie ma się czym martwić.

Odnośnik do odpowiedzi

hmm powiedz mi proszę skąd masz dane o łapaniu wody przez dzbaneczniki ? bo trochę to interesujące. Napewno N. ampullaria ma trochę inną strategię pozyskiwania azotu , bo nie ze zwierząt tylko ze szczątków roślinnych przez co nie ma praktycznie wieczka

Edytowane przez mati87
Odnośnik do odpowiedzi

Skąd? Z literatury, setek przeczytanych postów na różnych forach, prywatnych opinii hodowców.

Niektórzy na pewno znają eksperyment z N. lowii przeprowadzany gdzieś w Ameryce Środkowej, po dolewaniu wody do dzbanków, po pewnym czasie jej nie było (w grę nie wchodziło parowanie itp).

Niektórzy "ewolucjoniści" stawiają hipotezę, że niektóre gatunki w ten sposób przystosowały się do trudności ze ze zdobywaniem wody z podłoża.

Możliwe tez, że McPherson gdzieś o tym pisze (ale nie daję głowy).

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia przebadania anatomii wnętrza dzbanka pod kątem struktur odpowiedzialnych za transport wody. Ciekawa sprawa z tym ogólnie jest. Są tez przecież dzbanki u których stwierdzono zagęszczenie płynu trawiennego.

U N. khasiana stwierdzono a propos płynu trawiennego sterylność płynu i produkcję z nektarników pozkawiatowych tegoż płynu

Edytowane przez mati87
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.