Kubaa Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Nadszedł czas i na mnie by pochwalić się swoimi dzbankowymi dobytkami. Nie mam ich na razie dużo, aczkolwiek nie mam zamiaru skończyć jeszcze zakupów. Najbardziej kręcą mnie dzbaneczniki górskie jak chyba każdego, nizinnymi też nie pogardzę ale w moim guście nie znajduję wielu interesujących gatunków. Zaczynam od terrarium nizinnego. Terrarium nizinne Wysokość: 90cm Długość: 90cm Szerokość: 50cm Oświetlenie terrarium zapewnia zestaw 2x39W( Sylvania grolux i Narva daylight). Całość położona jest na górnej szybie. Temperatura ok 25C, w nocy nie wielki spadek. Przechodzimy do roślin. Terrarium zamieszkuje: Nepenthes Ampullaria 'Harlequin' Nepenthes Bicalcarata Nepenthes Campanulata Nepenthes Ventricosa Nepenthes Vogelii (Aklimatyzacja) Nepenthes Northiana (Aklimatyzacja) Nepenthes Truncata 'Pasian' Napenthes Reinwardtiana (Aklimatyzacja) Nepenthes mirabilis var. echinostoma (Przechodzi koszmarną aklimatyzację) Nepenthes Fusca Czas na ich prezentację. Zacznę od gatunków, które zamieszkały terrarium najwcześniej. Nepenthes Ampullaria 'Harlequin' z dedykacją dla Twargora - ulubienica ampullari . Spora roślina ok 40cm średnicy, ostatnio wypuściła odrost Nepenthes Bicalcarata Po aklimatyzacji ładnie rośnie jak i dzbankuje. i piękne kły bazyliszka Nepenthes Campanulata Najładniejszy chyba dzbanecznik nizinny w mojej hodowli. W miarę szybko rośnie i wytwarza coraz większe dzbanki. Teraz nowości. Nepenthes Truncata 'Pasian' jest u mnie od wiosny, nie przechodziła aklimatyzacji. Nepenthes Fusca No i to będzie na razie tyle z nizinnych. Czas na najlepsze czyli górale. Chociaż na razie nie ma szału bo nie wszystko dzbankuje i jest jeszcze małe, ciągle czuje niedosyt :/. Terrarium Górskie Wysokość: 70cm Długość: 90cm Szerokość: 60cm Oświetlenie terrarium zapewnia zestaw 2x39W( Sylvania grolux i Narva daylight). Całość położona jest na górnej szybie. Temperatura w lato w dzień ok 21C, w nocy spadek do ok 16-17. Zimą to przez cały czas utrzymuję się na poziomie 15C, w nocy spadek do 10C, jeśli otworzyłbym okno to temperatura potrafiłaby spaść do 0. Szkoda, że zimy nie ma cały rok... Więc, żadnego chłodzenia w ogóle nie posiadam, chłodzę tylko otwieraniem okna na noc. A i najważniejsze terra jest umieszczone w piwnicy i tylko to zapewnia tak niskie temperatury. Jak na gorące lato i zero chłodzenia uważam, że rośliny rosną świetnie i niektóre dzbankują, nie zauważyłem żadnego wstrzymywania wzrostu, czekam z niecierpliwością na zimniejsze noce Rośliny, które terra zamieszkują : Nepenthes hamata Nepenthes aristolochioides Nepenthes lowii "Mulu" Nepenthes ephippiata Nepenthes rajah Nepenthes jacquelineae Nepenthes inermis Nepenthes flava Nepenthes jamban Zaczynamy od N.Jacquelinae. Roślina od jakiegoś czasu nie wiem dlaczego, ale wypuszcza co raz mniejsze liście, nie tylko mi tak się dzieje. Nepenthes Inermis Nie przechodził wogóle aklimatyzacji, jest to sadzonka od rośliny matecznej Fly Guy'a Pozdrowienia dla niego Normalnei dzbanki ma żółte, ale robiłem zdjęcie z lampą i wyszło zielone. Nepenthes Rajah, roślina przyszła do mnie w marnym stanie i do tego czasu odbija Nepenthes Lowii Szybko wytwarza liście ale dzbanki wolno Nepenthes Ephippiata "Mała" Nepenthes Ephippiata "Duża" Nepenthes Hamata Strasznie marudna roślina być może temu, że już trochę stara, a że u poprzedniego właściciela nie miała dobrych warunków to nie urosła zbyt duża i jak dotąd ciągle odbija. Wypuściła na razie jeden ciekawy dzbanek reszta to maleństwa. Nepenthes Flava Roślina od Wistuby. nie dawno dotarła do moich progów, wnioskując po długości nowych liści ma się chyba dobrze Nepenthes Jamban Przyszedł nie dawno dopiero, ale już jeden zalążek ciekawie się "rzeźbi" Na razie tyle, za jakiś czas będzie aktualizacja : ) Dzięki za komentarze i oglądanie. Pozdrawiam. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez Kubaa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Dzbanki bardzo ładne. Inni się męczą z tym chłodzeniem, a ty wykorzystujesz prosty patent. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Całość naprawdę super, teraz tylko trochę trzeba poczekać aż roślinki podrosną i będzie rewelacja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Zauwazyles jakas roznice we wzroscie [o ile hodowales ja wczesniej w nizinnym] hamaty przy spadkach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Prosty patent, ale nie każdy go posiada i nie każdy lubi mieć dzbaneczniki w piwnicy, mi to wszystko jedno gdzie je mam, ale ważne, że mam i tak nikt na nie nikt z rodziny nie zwraca uwagi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Bardzo ładne roślinki, czekam na więcej zdjęć : ) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Tak, posiadanie piwnicy ma swoje zalety Widać, że w sposób przemyślany budujesz kolekcję, dzbaneczniki górskie to same hardcory Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Zacznę na wstępie, że rośliny mi rosną słabo, nie wiem dlaczego? Tylko te co tutaj dodaję w miarę ładnie rosną, mówię o góralach, temp mają ok 13C w dzień 10C w nocy, przy mrozach było zimniej. Staram się coś zmienić, więc myślę nad wzmocnieniem światła czyli dać HQI 150W ale to już w innym temacie. Oto Ci najładniejsi Nepenthes Aristolochioides półtora roku czasu czekałem na dzbanka, w lecie chciałem go już wyrzucić, do dzbankowania potrzebna raczej niska temperatura i w moim przypadku pomogło też przesadzenie do mchu torfowca bo korzenie były na wymarciu Nepenthes Inermis rośnie od samego początku jak do mnie przybył spina się co raz wyżej. Dzięki Fly Guy Nepenthes Ephippiata również nie najgorzej Nepenthes Truncata co raz większe dzbanki Nepenthes Ampullaria ma już chyba z 3 odrosty Teraz roślina od której nie mogę się doczekać dzbanka czyli N. Dubia, pnie się ładnie ale dzbanków zero. I tak samo jest z resztą dzbanków, nie chcą dzbankować Co bardzo dołuje niestety, ale żyję z nadzieją, że w końcu ruszy coś. Dla początkujących dla górali trzeba mieć nie tylko kasę ale i psychikę bo czekać przez 1,5roku na jakiegoś 2cm dzbanka potrafi do szału doprowadzić Więc nie ma tak różowo jak się wydaję... Pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2012 przez Kubaa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Pomimo tych wszystkich problemów, ephippiate masz piękną Fakt faktem, w naszym hobby cierpliwość jest niezbędna... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Zapomniałem o jambanie który jako tako się stara ale słabo i będzie prawdopodobnie "for sale" na wiosnę I mini macrophylla która rośnie nawet umiarkowanie szybko Edytowane 19 Lutego 2012 przez Kubaa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Od razu w tym temacie podsumuję też pomysł z "Greenhouse". W terra masz mnóstwo miejsca jeszcze, ja bym nie zmieniał go na ta przewiewną szklarnię, bo będziesz miał problemy z utrzymaniem wysokiej wilgotności. Problem ze wzrostem wiąże się prawdopodobnie ze zbyt słabym oświetleniem, a dokładnie z tym, że świetlówki oddzielone są na roślin szybą. Zabierasz im przez to mnóstwo światła, dlatego rośliny nie dzbankują. Temperatury wydają się mniej więcej ok (choć małe spadki i mimo wszystko zbyt niskie temp dzienne zimą). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 zrobiłem tak jak mówiłeś, czyli dałem światło do środka, teraz poczekać na rezultat. Przy tej niefortunnej operacji górna szyba spadła mi na dzbanki i najbardziej przestraszyłem się o dubie gdyż zgięła się w pół ale na szczęście nie złamała całkowicie lecz tylko jest lekkie pęknięcie, myślę że nic poważnego się nie stało?Sami oceńcie. Reszta dzbaneczników bez mniejszych problemów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Spokojnie możesz jeszcze opuścić to oświetlenie niżej, jeśli oczywiście jest taka możliwość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Serio? Nie poparzą się? A co dubią przeżyje? Opuścic jak najbardziej mogę. Ile tak od roślin dać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Stopniowo. I kontroluj temperaturę, wsadzenie do środka świetlówek daje spory efekt "heat up" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi