sebek1393 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Witajcie! Mam problem z dzbanecznikiem, a konkretniej jest to Nepenthes x hookeriana. Od pewnego czasu zaczęły mu schnąć liście od dołu. Do pewnej chwili myślałem, że wszystko OK, bo wiadomo, że starsze schną, ale teraz postanowiłem się Was poradzić, bo dzieje się to dosyć szybko. Jeden jeszcze nie zdąży do końca uschnąć, a już następny lub nawet i jeszcze kolejny zaczyna schnąć. Obecnie jest kilka takich nadschniętych. I jest jeszcze jedna rzecz - zauważyłem dzisiaj jakąś stonogę, czy coś takiego na powierzchni torfu. Poniżej dodaję zdjęcie. Jeśli chodzi o warunki, to stoi wraz z innymi w pokoju (dodam, że inne dzbaneczniki, takie jak ventrata, sanguinea, bicalcarata mają się dobrze), w którym jest 18 - 23 stopnie Celsjusza, doświetlany około 12 godzin dziennie. Z góry dzięki za wszystkie sugestie i rady. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Witam, jak często podlewasz roślinkę, na zdjęciu podłoże wygląda na mokre (chyba mi się wydaje). Na pierwszej fotce widać przy podstawie małą roślinkę. Czy to jest chwast czy mały dzbanek? Ta stonoga to chyba krocionog. Nie mógł zrobić nic złego roślince. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 3 Lutego 2012 Autor Share Napisano 3 Lutego 2012 Podlewam "na oko", co jakiś czas. Nie, wydaje Ci się, nie jest mokre, co najwyżej wilgotne. To odrost, mały dzbanek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Hmm... Wydaje mi się że ma za mało światła bądź podłoże jest za mokre. Może wystarczy ją przesadzić do torfu z gąbką. Ale nie jestem pewien... Edytowane 3 Lutego 2012 przez pollesek3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Być może są to jakieś problemy z podłożem, np. zbyt mokro lub zbyt zbite... Ogólnie o hookerianę bym się nie martwił. W przeciwieństwie do innych dzbanków, ten zachowuje się jak typowy "chwast". Pojawienie się nowych odrostów to tylko kwestia czasu - zresztą masz przykład na swojej roślinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Pomyślałem w takim razie o zmianie podłoża na mieszankę suchego mchu torfowca z torfem i perlitem. Myślicie, że dobrym pomysłem jest zrobienie tego teraz, czy lepiej zaczekać do wiosny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Generalnie roślina wygląda dosyć marnie - na pewno nie ma zapewnionych odpowiednich warunków. Stawiam na: zbyt mała wilgotność i zbyt zimno. Wskazują na to podwinięte liście. Liść na pierwszym zdjęciu wygląda trochę tak jakby dostał bardzo zimnym powietrzem (ale może być to tylko moje wrażenie) - nie wieje Ci gdzieś od okna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 Raczej nie wieje. Roślina stoi około metra od okna, a nawet szczeliny przy parapecie mam pozasłaniane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Może duże wahania temperatur ?? Dogrzewasz 24h na dobę? Jeśli nie to może dlatego- jak dogrzewasz jest przy roślinie jakaś tam temperatura, jak nie dogrzewasz temperatura dosyć szybko spada, może i mniej niż przy samym oknie, ale jednak. jeśli dogrzewasz 24h na dobę to powietrze może być za suche ( zbyt mała wilgotność) Edytowane 6 Lutego 2012 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 Na noc nie. Wtedy temperatura trochę spada, ale raczej nie poniżej 17 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Moja hookeriana ma w nocy 17* w dzień jak słonko przygrzeje to nawet 35* i tak nie wygląda (i w tych warunkach wypuszcza nowe dzbanki -bez doświetlania) więc też obstawiam podłoże (za bardzo zbite), lub wahania wilgotności, a może po prostu masz go nie za długo i ktos od kogo dostałeś roślinę trzymał ja w terra a ty na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 Spróbuję jakoś ustabilizować wilgotność i sprawdzić dokładniej te spadki temperatury. A co do podłoża, to: Pomyślałem w takim razie o zmianie podłoża na mieszankę suchego mchu torfowca z torfem i perlitem. Myślicie, że dobrym pomysłem jest zrobienie tego teraz, czy lepiej zaczekać do wiosny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Share Napisano 15 Lutego 2012 A więc zdecydowałem się jednak zajrzeć do wnętrza. I choć na początku wcale nie wyglądało, jakoby podłoże miałoby być zbite, to okazało się, że im dalej tym gorzej. Korzenie były otoczone bardzo zbitą kulą z torfu. Do podłoża dodałem też więcej mchu i perlitu. Mam nadzieję, że to coś da i roślina odżyje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi