Skocz do zawartości

Drosera peltata- kwiaty a nasiona

allgreen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam mały problem ponieważ pierwszy raz zakwitła mi peltata bo mam ją dopiero od zeszłego roku. Wiem że roślina jest samopylna i wszystko ładnie pięknie ale dwa tygodnie temu teoretycznie przekwitła tzn. zamknęły się kwiaty czyli (jak opieram wiedzę na capensisach i innych prostych tropikalach) wstępnie zaczął się proces zawiązywania nasion i myślałem że po góra tygodniu całe kwiatki zaczernieją i będą gotowe nasiona ale nie moja roślina jest jakaś dziwna przynajmniej w porównaniu do innych rosiczek samopylnych bo to już ponad 2 tygodnie a płatki dawno się zwinęły niby działki kielicha są nieco ciemniejsze ale dalej stanowczo żywo-zielone. I tu pytanie czy uciąć te kwiatki już czy zostawić żeby całkowicie ściemniały bo nie wiem czy nasiona są dojrzałe a zależy mi na pozyskaniu jak największej ilości nasion, bo jednocześnie nie chce żeby się gdzieś porozsypywały.

Nie wiem czy może nie szkodzi jej temperatura może za wysoka i roślina zwolniła proces zawiązywania nasion.

Temperatura w otoczeniu rośliny 22-26 w dzień wilgotność 60%.

Pytanie do posiadaczy rosiczek bulwiastych jakie są wasze doświadczenia z kwiatami i nasionami ?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.