adam69691 Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Witam. Zastanawiam się co się dzieje z moim dzbanecznikiem. Zauważyłem że zaczynają żółknąć dwa dolne liście , czyżby drewnienie łodygi? Również zastanawiają mnie czarne plamy na dzbankach, łodydze oraz liściach. Czy to może być aklimatyzacja ? Stanowisko: Południowy parapet . Podlewany raz na 2-3 dni Zraszany 2 razy dziennie rano i wieczorem. Teraz go wystawiłem na balkon. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 (edytowane) Żółknięcie dolnych liści to normalne zjawisko, liście stare zaczynają schnąć. Nie wystawiaj dzbanka bezpośredni na słońce gdyż one tego nie lubią, zraszać przy takiej temperaturze nie trzeba gdyż nie przynosi to żadnego efektu próżna robota. Spryskanie za parę minut wyparuje i tyle. Podlewanie raz na trzy dni to chyba trochę za rzadko, ja podlewam codziennie po troszku Jak już to postaw go na podstawce wypełnionym keramzytem i zalej wodą. Edytowane 28 Czerwca 2012 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Tak, to może być aklimatyzacja - liście, poczynając od dołu i wszystkie dzbanki mogą Ci poschnąć - aby tak się nie stało musiałbyś zapewnić wysoką wilgotność, pewnie 70-80% minimum. Roślinę przesadzeniu umieszcza się w jasnym, ciepłym miejscu, najlepiej o podwyższonej wilgotności - natychmiast zabierz ją z balkonu bezpośredniego słońca! I nie zmieniaj jej co chwilę miejsca - jak już się zaaklimatyzuje, wówczas postaw w miejscu, gdzie będzie stała cały rok. Dzbaneczniki nie lubią być przestawiane. Częstotliwość podlewania zależy od warunków i podłoża. Podlewaj tak, by było wilgotne, nie mokre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Dziękuje za rady. W tym momencie postaram się zapewnić wysoką wilgotność. Zalążki nowych dzbanków wyrastają , więc to chyba dobry znak Roślina zatrzymała swój wzrost lecz pewnie znów będzie dobrze rosła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi