dyzio Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 (edytowane) Cześć, Ostatnio zainteresowałem się tematem owadożerów i postanowiłem zrobić terrarium, oto efekty: Terrarium: Wromak 100x40x50 (dł x szer x wys) - wiem, że będzie mówić "małe" Światło: T5 2x45W SYLVANIA AQUASTAR 10000K i SYLVANIA GROLUX 8500K Podłoże: keramzyt + agrowłóknina + torf Tło: korek dębowy Rośliny: -Nepenthes Ampullaria 'Green' -Nepenthes Mirabilis var. Globosa -Nepenthes Albomarginata 'Penang, red striped' -Nepenthes Rafflesiana 'giant 88' -Heliamphora Minor -Utricularia Longifolia -Pinguicula Tina -Pinguicula Emarginata x Weser -Cephalotus Follicularis Efekt: Rośliny są świeżo kupione, dopiero się aklimatyzują, będę na bieżąco wklejał zdjęcia jak się trochę rozrosną. Bardzo proszę o opinie i sugestie . Podaję linka do tematu o "technice": http://www.rosliny-owadozerne.pl/Pierwsze-...ra--t15248.html Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez dyzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Ładnie Ci to wyszło Rośliny masz posadzone od razu w tym podłożu w terra czy w doniczkach na początku ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 Ładnie Ci to wyszło Rośliny masz posadzone od razu w tym podłożu w terra czy w doniczkach na początku ? Pozdrawiam Wszystkie dzbanki, helke i cefale mam w doniczkach, a tłustosze od razu w podłożu lepiej tak jest - kiedy będę chciał zmienić wystrój Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Mierzyłeś może, jaka wilgotność panuje w terrarium i jakie są temperatury bez lamp i z lampami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 Mierzyłeś może, jaka wilgotność panuje w terrarium i jakie są temperatury bez lamp i z lampami? Nie, teraz właśnie czytałem, jaki higrometr by kupić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Mam wrażenie, że można by zraszać ręcznie przez jakiś czas szyby terrarium, przynajmniej do czasu wstawienia jakiegokolwiek higrometru. Poza tym dzbanki u mnie mają chyba wyższą wilgotność, więc przynajmniej na początku można by im zapewnić wysoką i ewentualnie stopniowo obniżać i coraz rzadziej zraszać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 Mam wrażenie, że można by zraszać ręcznie przez jakiś czas szyby terrarium, przynajmniej do czasu wstawienia jakiegokolwiek higrometru. Poza tym dzbanki u mnie mają chyba wyższą wilgotność, więc przynajmniej na początku można by im zapewnić wysoką i ewentualnie stopniowo obniżać i coraz rzadziej zraszać. zraszam bardzo często, tzn. staram się. Higrometr już zamówiony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Wszystko fajnie, ale pomieszałeś gatunki, które ze sobą w dłuższym okresie czasu ładnie rosnąć nie będą. Jedne się zrasza, drugie nie, jedne wolą mokro, inne bardziej sucho, jedne zimują inne nie zimują itd itp. Zdecyduj się na jeden konkretny profil hodowli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 W skrócie na początek wyrzuć stamtąd tłustosze a i cefal tam wcale nie pasuje... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Poza tym helki trzyma się raczej z dzbanecznikami wysokogórskimi a nie nizinnymi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 H. minor, H. nutans i H. heterodoxa x minor spokojnie dają radę w wyższych temperaturach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Dzięki za rady, tłustosze wywalę i cefalkom też spróbuję znaleźć inne miejsce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 H. minor, H. nutans i H. heterodoxa x minor spokojnie dają radę w wyższych temperaturach. Może i dają, ale u mnie helki nie rosną dobrze w 30 st C za dnia. Za to nizinne nie rosną dobrze w niższych temperaturach niż 30 st C za dnia. Jak dla mnie pogodzić się tego nie da. Jako że to ma być terrarium nizinne, to wsadzanie tam helek mija się z celem. Ile było już takich gotowych dzieł, że ludzie powrzucali niekompatybilne gatunki do jednego terrarium? Widzicie gdzieś aktualizowane zdjęcia tych projektów, gdzie wszystkie rośliny rok w rok rosną dobrze? Oczywiście można spróbować, sam eksperymentuję z różnymi gatunkami mając więcej niż jedną sztukę z gatunku, ale jeśli ktoś ma jedną sztukę konkretnej rośliny to sugerowałbym zapewnienie jej jak najlepszych możliwych warunków. Wydaje mi się, że właśnie przez to ludzie się też zniechęcają - bo rośliny nie rosną im ładnie. A jak mają rosnąć skoro warunki w naturze mają się nijak do tych zapewnionych przez hodowcę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 25 Lipca 2012 Autor Share Napisano 25 Lipca 2012 Cefalka i tłustosze już wystawiłem. Doszedł już do mnie higrometr, w 6 godzin po zroszeniu warunki: wilgotność - 68-70% temperatura - 32-32,5C Zaraz po zroszeniu: wilgotność - 95-99% temperatura - 28,5-29C Terra wygląda teraz tak: Dorzuciłem tam jeszcze ventratę, bo coś mi pusto było Takie warunki utrzymuję od kilku dni, jednak jeden dzbanek wydaje się mocno poparzony, czy w takie warunki są odpowiednie? Czy mu "przejdzie"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 Hm, jak będziesz go tak zraszać przy 32 st C to będzie tylko coraz bardziej poparzony, bo krople na liściach działają jak soczewka. No i helka w tej temperaturze idealnie rosnąć nie będzie. Zalecam zraszanie tylko przy wyłączonych świetlówkach przynajmniej, dopóki rośliny się nie zaaklimatyzują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi