Skocz do zawartości

Gruboziarnisty piasek

PowerpointPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukałem po całym mieście gruboziarnistego piasku (w zoologicznych,wędkarskich,ogrodowych)i nigdzie nie mogę znaleźć.Znajdowałem tylko żwirki akwarystyczne,piaski drobnoziarniste.Macie jakiś pomysł?Potrzebuję przesadzić muchołówkę, ponieważ wystają jej korzenie.Z budowy brać nie mogę bo czytałem, że zanieczyszczony.Tak więc gdzie? Proszę o szybką odpowiedź.

EDIT:Mogę dodać żwirek akwarystyczny, zamiast piasku gruboziarnistego?

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi

A czym różni się gruboziarnisty piasek od żwirku? Jedno i drugie kwarcowe, zwał jak zwał. Granulacja 3-5 mm i to się świetnie nadaje, a co będzie na worku napisane to mniej istotne. Ja zwykle kupuję żwirek akwarystyczny 3-5 mm w zoologicznym. Co do dodawania do torfu, zdecydowanie warto. Jeśli chcesz sadzić jakieś dobrze rosnące muchołówki to żwirek nie jest konieczny, ale jeśli to jakaś marudna roślina to bardzo pomoże jej dodatek żwiru.

Odnośnik do odpowiedzi

Kup jak zwał tak zwał piachożwir najgrubszy dostępny w sklepie akwarystycznym.

Ja nadto dodaję perlit

Ja do wszystkich roślin stosuję mieszankę torf-żwir akwarystyczny-perlit w proporcji 3:1:0.5

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jak często chcesz roślinę podlewać. Jak Ci czysty torf wyschnie, to koniec, nie będzie już tak dobrze trzymał wody. Dlatego stosuje się mieszanki, aby torf tak szybko nie sechł.

W naturze muchołówki rosną raczej w czystym piasku, niż w torfie. Przeczytaj artykuł moofa.

To, że holenderska masówka stosuje czysty torf czy nawet jakąś ziemię do kwiatków nie znaczy, że to najlepsze dla rośliny rozwiązanie.

Dla DM polecam mieszankę torfu i piasku 1:1.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.