Skocz do zawartości

Dzbanecznik i kapturnica

Maja100

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zakupilam dwie nowe roślinki ale nie do końca jestem pewna jakie to odmiany .. wydaje m się że Sarracenia flava i Nepenthes ventrata. Czy dobrze myślę ?

I jeszcze jedno pyt. Kapturnicy od dołu doniczki wystają 3 korzonki. Czy ona nie ma za ciasno w tej doniczce ? Mogę ja przesadzić w sam torf i podzielić na kilka mniejszych okazów ?

Z góry dzięki za pomoc :)

98b52633952376ecm.jpg

3a5adcd09c5d0610m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Owadożery ogólnie są roślinami wolno rosnącymi więc należy uzbroić się w cierpliwość; a roślinom zapewnić wodę i słońce na południowym parapecie.

Z uwagi na fakt iż teraz dni stają się coraz krótsze a tym samym mniej słońca to na zauważalny "przyrost" musisz poczekać do wiosny.

Maja100 w razie pytań zapraszam na PW

Odnośnik do odpowiedzi

Owadożery ogólnie są roślinami wolno rosnącymi więc należy uzbroić się w cierpliwość; a roślinom zapewnić wodę i słońce na południowym parapecie.

Z uwagi na fakt iż teraz dni stają się coraz krótsze a tym samym mniej słońca to na zauważalny "przyrost" musisz poczekać do wiosny.

Maja100 w razie pytań zapraszam na PW

A to ciekawe, bo z tego co zauważyłem to owadożerny bardzo szybko rosną. A może to tylko moje subiektywne odczucie...?

Maja ja na Twoim miejscu włożył bym całość do większej doniczki. Bez rozdzielania na mniejsze rośliny. Wg mnie ładniej wyglądają w "kupie".

Pzdr :)

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnica to niezidentyfikowana hybryda rubry pochodząca z holenderskiej 'hurtowni' Cresco, w której zaopatrują się polskie hipermarkety :). Jest podobna do 'Rehderi', ale zapewne ma więcej 'rodziców', czego nikt nie będzie w stanie określić, może poza producentem , który też nie podaje takiej informacji, stąd też najbezpieczniej oznaczyć ją jako : S. rubra hybride :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.