Maja100 Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Wczoraj zakupilam dwie nowe roślinki ale nie do końca jestem pewna jakie to odmiany .. wydaje m się że Sarracenia flava i Nepenthes ventrata. Czy dobrze myślę ? I jeszcze jedno pyt. Kapturnicy od dołu doniczki wystają 3 korzonki. Czy ona nie ma za ciasno w tej doniczce ? Mogę ja przesadzić w sam torf i podzielić na kilka mniejszych okazów ? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Spokojnie możesz porozsadzać, by jak najmniej chorowały w miarę możliwości rozdziel wraz z "oryginalnym" podłożem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Ok to porozsadzam A co do odmian to dobrze wytypowałam ? Czy kapturnice i dzbanaczniki rosną szybko ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TherionS Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Mi wygląda na ventrata i S.rubra green ( lub niedoświetlona ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Owadożery ogólnie są roślinami wolno rosnącymi więc należy uzbroić się w cierpliwość; a roślinom zapewnić wodę i słońce na południowym parapecie. Z uwagi na fakt iż teraz dni stają się coraz krótsze a tym samym mniej słońca to na zauważalny "przyrost" musisz poczekać do wiosny. Maja100 w razie pytań zapraszam na PW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 To nie flava . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Owadożery ogólnie są roślinami wolno rosnącymi więc należy uzbroić się w cierpliwość; a roślinom zapewnić wodę i słońce na południowym parapecie. Z uwagi na fakt iż teraz dni stają się coraz krótsze a tym samym mniej słońca to na zauważalny "przyrost" musisz poczekać do wiosny. Maja100 w razie pytań zapraszam na PW A to ciekawe, bo z tego co zauważyłem to owadożerny bardzo szybko rosną. A może to tylko moje subiektywne odczucie...? Maja ja na Twoim miejscu włożył bym całość do większej doniczki. Bez rozdzielania na mniejsze rośliny. Wg mnie ładniej wyglądają w "kupie". Pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 S. Flava to to na pewno nie jest. Mi to na jakąś hybrydę wygląda. Nie trzymaj dzbanka w wodzie ponieważ one tego nie lubią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Kapturnica to niezidentyfikowana hybryda rubry pochodząca z holenderskiej 'hurtowni' Cresco, w której zaopatrują się polskie hipermarkety . Jest podobna do 'Rehderi', ale zapewne ma więcej 'rodziców', czego nikt nie będzie w stanie określić, może poza producentem , który też nie podaje takiej informacji, stąd też najbezpieczniej oznaczyć ją jako : S. rubra hybride Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 "Mateusz zaskakuje wiedzą" odcinek 1823 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi