Maja100 Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Wiecie może jak uzyskać taki efekt ? Tzn skąd wziąć taki mech ? Bo z lasu to raczej nie wolno a z resztą jest pełen pasożytów .. I czy aby na pewno nie przeszkadza on muchołówce ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xillo Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 U mnie mech taki jak tu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...st&id=15525 rośnie sam po kilku miesiącach na torfie, jak roślinkę przesadzam to staram się go zachować, jeszcze nigdy u mnie nie zaszkodził, a wygląda ładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Mech sprasowany (suchy) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Mech sam ci urośnie na powierzchni torfu z biegiem czasu.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moulaj Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 Moje wszystkie roślinki są na mchu z lasu i mają się dobrze(mija rok). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 ja bym sie tak nie chwalił, ekhm są pod ochroną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 Chyba w tym temacie chodzi o mech porastający powierzchnię torfu, tak jak na zdj od Xillo , a nie o sphagnum. Tak mi się skojarzyło po pierwszym zdaniu Mai "Wiecie może jak uzyskać taki efekt ?". Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Trudno powiedzieć czym jest spowodowany taki efekt. Ale u mnie obserwowałem coś podobnego na powierzchni, samoczynnie. Może zależne to jest od torfu, nie mam pojęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi