Skocz do zawartości

Sarracenia Stevensii

Wiatrak

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli to nie ten problem ,jestem posiadaczem tej kapturnicy około 4 lat w tym roku wymieniłem doniczke na większą ,ziemi jaką tam wsypałem to Torf Kwaśny+Perlit wszystko było wporządku przez około3 miesięcy [beeep] przyrost kolejnych rurek i nagle pod koniec czerwca totalna destrukcja wszystko zaczeło obumierać i nie pojawiły się też nowe odrosty po prostu śmierć. Jakieś pomysły czemu?

Odnośnik do odpowiedzi

obstawiam, że właśnie przesadziłeś do złego podłoża. Perlit u kapturnicy ? On spełnia całkowicie inną rolę niż drobnoziarnisty żwirek, którego powinieneś użyć. Dodatkowo torf mógł zawierać nawozy, być słabej jakości, nieodpowiedniego pH. A może podlewałeś kranówką ? W tym przypadku też po dłuższym czasie może być pogorszenie. Choroby grzybowe jak najbardziej mogły spowodować jej śmierć...

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

obstawiam, że właśnie przesadziłeś do złego podłoża. Perlit u kapturnicy ? On spełnia całkowicie inną rolę niż drobnoziarnisty żwirek, którego powinieneś użyć.

A czemu perlit miałby zaszkodzić kapturnicy? A jaką rolę pełni drobnoziarnisty żwirek?

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

Drobnoziarnisty żwirek. A jaką rolę spełnia perlit w podłożu dla dzbaneczników ?:) Czy kapturnice też tego potrzebują ? Podajcie mi znanego hodowcę kapturnic ze świata, który ma dużo roślin i trzyma swoje kapturnice w podłożu z perlitem.

Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gruboziarnisty piasek a drobnoziarnisty żwirek... może lepiej podać od razu frakcję w milimetrach? Bo dla mnie to jedno i to samo. Do ilu mm jest gruboziarnisty piasek, a od ilu mm drobnoziarnisty żwirek?

W dalszym ciągu nie wiem skąd to zdziwienie i różnica w roli piasku/żwirku i perlitu. Dodatki mają za zadanie spulchnić torf i dodać podłożu i korzeniom powietrza. Mieszankę torf / perlit poleca np. Jeff Dallas z Sarracenia Northwest, P. D'Amato w swoim 'Savage Garden', artykuły na carnivorousplants.org itp, itd.. Innych ludzi nie chce mi się na szybko szukać, bo nie zaglądam ludziom do hodowli :)

Żeby była jasność, nie twierdzę że torf / perlit jest lepszy niż torf / piasek, tylko nie rozumiem tego zdziwienia. To że ktoś np. stosuje piasek, a nie perlit może wynikać z osobistych upodobań, lepszej dostępności piasku niż perlitu, itp. Jeśli są jakieś _przeciwwskazania_ dla używania perlitu jako dodatek spulchniający do torfu dla kapturnic lub jest jakaś konkretna zaleta piasku nad perlitem to chętnie poznam. Tym bardziej, że pojawiło się to jako możliwy powód zgonu kapturnicy.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Aby troszeczkę zamieszać w tej sprawie to moją Sarracenia rubra również na wiosnę została przesadzona do tej samego torfu+perlitu i chociaż że nie jestem światowym hodowcą to jakoś trzyma się w porządku.

Odnośnik do odpowiedzi