Bartnik Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Witam, Jeśli sczernieje stożek wzrostu co należy zrobić? 1 Obcinamy go żeby nie zniszczyć poniżej zdrowych tkanek rośliny(zauważyłem, że kolor czarny schodzi w dół), czekamy na wytworzenie nowego stożka wzrostu? 2 Zostawiamy tak jak jest i czekamy jak się sytuacja rozwinie? Dzbanek rośnie w warunkach: wilgotność>85% temp. do 25 stopni, oświetlenie 150w hqi na terrarium 100cm wysokości podstawy kwadrat każdy bok po 60cm, barwa żarnika 5600K, podłoże żywy torfowiec. Sczernienie zostało spowodowane zbyt wysoką temperatury w terrarium, delikatne ugotowanie rośliny.... Za każdą (cenną) radę z całego serca dziękuje, nie chcę go stracić.... Edytowane 14 Września 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Jeśli sczerniał to znaczy obumarł i nic z niego nie będzie , najlepiej obetnij. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Można swobodnie uciąć stożek wzrostu na jego miejscu powinny pojawić się 2 stożki wzrostu. Staraj się nie przesadzać z oświetleniem i nie "gotować rośliny". Najlepiej jak byś przesłał zdjęcia tego dzbanecznika. Jaki to jest gatunek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Dokładnie, nic nie zrobisz, musisz poczekać aż nowy się wytworzy. Możesz obciąć jak chcesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Ewentualnie możesz pociąć łodygę w niezdrewniałym miejscu tak, aby w każdej nowej, odciętej części były 3 liście, obciąć te liście do połowy, i próbować ukorzenić z łodygi. Nie jest to najprostszy sposób i nie zawsze skuteczny, ale w obecnym stanie rośliny ładnie to już ona wyglądać nie będzie, wygląda jakby ledwo zipała. Poza tym ugotowaniem, wydaje się, że masz niską wilgotność w tym zbiorniku, zobacz jak wygląda mech. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 15 Września 2012 Autor Share Napisano 15 Września 2012 wilgotność jest ponad 85% terrarium było wystawione na pełne słońce szczelnie zamknięte, mech widoczny na zdjęciu również się "ugotował" w terrarium panowała temp. ponad 50 stopni przez parę godzin zanim wróciłem.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 25 Października 2012 Autor Share Napisano 25 Października 2012 Roślina na zdrewniałej części łodygi zaczęła wypuszczać czarne korzonki pokryte włoskami;p, oprócz tego ciągle jest w takim samym stanie jak po ucięciu stożka stoi w miejscu nie wiem wyrzucać ją czy dać jej czas? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Roślina na zdrewniałej części łodygi zaczęła wypuszczać czarne korzonki pokryte włoskami;p, oprócz tego ciągle jest w takim samym stanie jak po ucięciu stożka stoi w miejscu nie wiem wyrzucać ją czy dać jej czas? Jeśli to jakiś cenniejszy gatunek i ma jeszcze zielone części daj mu jeszcze czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 I jak? Udało się odratować tego dzbanka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 Wypuścił odrost, 3 tygodnie temu:) Powoli rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 No to gratuluję, że udało się uratować tego dzbanka . A martwy stożek wzrostu w końcu został odcięty, czy go pozostawiłeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 Stożek odciąłem pozostawiłem część zdrową pod nim, miałem nadzieje że roślina wypuści nowy stożek wzrostu, niestety łodyga była już w zdrowym miejscu zdrewniała tak stał i stał mech w nim rósł pięknie a i binata się pojawiła więc go zostawiłem i kilka tygodni temu zauważyłem odrost:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Czyli, jak zwykle: cierpliwość popłaca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi