Skocz do zawartości

Uszkodzony stożek wzrostu

Bartnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jeśli sczernieje stożek wzrostu co należy zrobić?

1 Obcinamy go żeby nie zniszczyć poniżej zdrowych tkanek rośliny(zauważyłem, że kolor czarny schodzi w dół), czekamy na wytworzenie nowego stożka wzrostu?

2 Zostawiamy tak jak jest i czekamy jak się sytuacja rozwinie?

Dzbanek rośnie w warunkach: wilgotność>85% temp. do 25 stopni, oświetlenie 150w hqi na terrarium 100cm wysokości podstawy kwadrat każdy bok po 60cm, barwa żarnika 5600K, podłoże żywy torfowiec.

Sczernienie zostało spowodowane zbyt wysoką temperatury w terrarium, delikatne ugotowanie rośliny....

Za każdą (cenną) radę z całego serca dziękuje, nie chcę go stracić....

stozek.JPG

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie możesz pociąć łodygę w niezdrewniałym miejscu tak, aby w każdej nowej, odciętej części były 3 liście, obciąć te liście do połowy, i próbować ukorzenić z łodygi. Nie jest to najprostszy sposób i nie zawsze skuteczny, ale w obecnym stanie rośliny ładnie to już ona wyglądać nie będzie, wygląda jakby ledwo zipała.

Poza tym ugotowaniem, wydaje się, że masz niską wilgotność w tym zbiorniku, zobacz jak wygląda mech.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Roślina na zdrewniałej części łodygi zaczęła wypuszczać czarne korzonki pokryte włoskami;p, oprócz tego ciągle jest w takim samym stanie jak po ucięciu stożka stoi w miejscu nie wiem wyrzucać ją czy dać jej czas?

Jeśli to jakiś cenniejszy gatunek i ma jeszcze zielone części daj mu jeszcze czas.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Stożek odciąłem pozostawiłem część zdrową pod nim, miałem nadzieje że roślina wypuści nowy stożek wzrostu, niestety łodyga była już w zdrowym miejscu zdrewniała tak stał i stał mech w nim rósł pięknie a i binata się pojawiła więc go zostawiłem i kilka tygodni temu zauważyłem odrost:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.