Maja100 Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 Wiecie może gdzie można znaleźć jakieś informacje o tej rosiczce ? bo szukałam ale nic nie znalazłam .. na naszym forum tez nie było o niej chyba jeszcze wzmianki bo korzystałam z wyszukiwarki i nic :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 A o jakie informacje głównie chodzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 28 Września 2012 Autor Share Napisano 28 Września 2012 Np. czy jest samopylna, czy przechodzi okres spoczynku ? czy wymaga podwyższonej wilgotności ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 W jej przypadku rzeczywiście jest mało informacji. Ale z tego co da się ustalić to hodowla w podobnych warunkach jak inne rosiczki subtropikalne. Wskazana podwyższona wilgotność, temperatura około 20-25 stopni, brak zimowania, sporo światła. Roślina wieloletnia i prawdopodobnie wymaga zapylenia krzyżowego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Kiełkują mi nasiona - nie zapylałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Posiadam rosiczki nabyte jako D. cayennensis z dwóch różnych źródeł. Sam osobiście nie widzę pomiędzy nimi większych różnic jeśli chodzi o morfologię, ale wymagania środowiskowe jakieś tam zauważyłem. Dokładnie już nie pamiętam, ale coś tam z wybarwianiem i tolerancją na temperaturę zauważyłem. Pierwszy okaz nabyłem razem z D. spathulata, więc odnośnie jej dokonywałem porównań. Kolejny egzemplarz dostałem od pewnego forumowicza, a w międzyczasie zdążyłem jeszcze popisać ze sprzedającym D. cayennensis użytkownikiem allegro. Generalnie, to może być namieszane i może się okazać, że wcale nie posiadam D. cayennensis, może to spatulata lub jej odmiana, albo coś innego. Jak napisałem nie mam do nich oka, żeby wychwycić różnice w wyglądzie, niemniej trzymam je oznaczone jako D. cayennensis. Już kiedyś zakładałem temat. Roślina nr 1 została oznaczona jako D. cayennensis, nr 3 jako D. spatulata. Różnice w wybarwianiu były takie, że ta druga wykazała większą skłonność do wybarwiania się na czerwono, podczas gdy druga zostawała przy bardziej zielonych barwach. Co więcej, przetrzymywane wiosną, gdzie temperatura nieco spadała skłaniając się ku zeru D. spatulata dokonała żywota, podczas gdy D. cayennensis wszystko zniosła i rosła dalej. Jedynie w warunkach outdoorowych udało mi się zaobserwować różnice. Na parapecie i w terrarium wyglądały tak samo (przynajmniej dla mnie). Jeżeli posiadam faktycznie D. cayennensis, to powyższe wymagania można podpisać pod ową roślinę. /dobrze, jeśli ktoś mógłby podobnie porównać swoje doświadczenia;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi