Skocz do zawartości

Terrarium dla helek i siostr z queensland

chroman91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym za jakiś czas rozpocząć przygodę z helkami no i rosiczki z queensland . Na razie jestem w trakcie zbierania informacji na ich temat i powoli urządzam sobie terrarium dla nich i liczę na wasze porady ;)

Do akwarium 70x30x40(dlxszexwys) zrobiłem pokrywe a wyniki mojej pracy wyglądają tak ( złota rączka ze mnie kiepska chyba :P)

post-4651-1364141942_thumb.jpg

post-4651-1364141977_thumb.jpg

Oświetlenie mam 2x18 plus ewentualnie mogę dołozyc 14w do tego ( mam takie oprawki t8 w domu ) oczywiście kupię do tego odbłyśniki . Wystarczy ? Wyklejać ścianki czymś takim czy nie ma to sensu http://allegro.pl/odblysnik-folia-lustrzan...3123937898.html ?

Wentylatorek montować w czymś takim czy nie ? Mam coś takiego i mógłbym to tam zamontować.

post-4651-1364141997_thumb.jpg

Taki generator mgły przyda sie w czymś takim http://allegro.pl/generator-mgly-parownik-...3096983203.html ?

No i chyba ostatnia sprawa. Na dno chce wysypać warstwę keramzytu a na to dać takie oto cudo http://allegro.pl/kratka-plstikowa-do-cel-...3114382415.html żeby doniczki nie stały na keramzycie tylko na czymś takim.

Liczę na wskazanie przez was minusów i plusów koncepcji mojego terrarium .

Pozdrawiam Łukasz

Edytowane przez chroman91
Odnośnik do odpowiedzi

Folia na pewno będzie dobrym pomysłem, jednakże przed jej naklejeniem pomyślałbym nad zabezpieczeniem drewna od pleśni, tylko potem mogą być problemy z naklejeniem. Ścianki najlepiej też okleić. Nie polecam tanich generatorów mgły z allegro, gdyż chlapią, wytwarzają mało mgły i do tego szybko się psują. Myślę, że obędzie się bez generatora. Skoro chcesz hodować w tym terrarium heliamfory, to jak najbardziej montować 2x18W i 1x 14W. Wiatraczki zamontuj obowiązkowo i najlepiej zrób małe wywietrzniki, bo ruch nie zapobiegnie pleśnieniu jeżeli nie będzie wymiany powietrza. Pamiętaj, że większość heliamfor słabo znosi temperatury powyżej 25*C

Edytowane przez blueb
Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tych temperatur obawiam się chyba najbardziej... Mam do wyboru dwie opcje :

1. Pomieszczenie bez okien na poddaszu temp pokojowa w tej chwili przy włączonym oświetleniu 26-27 stopni w nocy koło 20 ( bo się pali w domu ) latem ciekaw jestem jak to będzie wyglądało ....

2. piwnica niewielki dostęp słońca temperatura latem max 17-20 stopni ( nie mierzyłem nigdy dokładnie )

Przy wybraniu pierwszej opcji na noc kostki lody bym wrzucał by bardziej zbić temp .

Która opcja według Was będzie dobra?

Odnośnik do odpowiedzi

Do helek najlepiej używać żywego torfowca, bo nie pleśnieje, a przy takim podłożu raczej trudno podlewać z podstawki. Najlepszym rozwiązaniem będzie podlewanie od góry. Zresztą, heliamfory raczej nie lubią stać w wodzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedzi i wszelkie porady ;) Jeszcze ostatnie pytanie i już was nie męczę ;) W takim terra z warunkami dla helek cefa i siostry z queensland będą rosły ? Co z owadożerów w takim terra z helkami by jeszcze mogło rosnąć?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz tam ok. 25 stopni to helki powinny spokojnie rosnąć ;). Grunt, żebyś ich nie ugotował. Tylko 2x18 W + 1x14W to trochę mało, helki mogą się słabo wybarwiać.

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że światło będzie ok, ale nie będzie szału z wybarwieniem. Ja swoją doświetlam 2x18W i tylko lekko się wybarwia, wytwarza ładne łyżeczki z nektarem. Nie mam odbłyśników, bo jestem zbyt leniwy aby je zrobić, a on będzie je miał, więc pewnie będą lepsze warunki. Co prawda, wiele zależy też od składowych światła, ale ja mam najzwyklejsze świetlówki. Za to siostry powinny się ładnie wybarwić :)

Edytowane przez blueb
Odnośnik do odpowiedzi

Przy oświetlaniu helek jest zasada "im więcej, tym lepiej" :P Ja mam 4x24W i terrarium obok południowego okna, a wyniki są co najwyżej zadowalające - tylko najwyższe rośliny są naprawdę dobrze wybarwione. No ale, przeżyć powinny bez większych problemów ;) Nie brałbyn się tylko za bardziej wybredne gatunki (jak np. H. sarracenioides)

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku będzie takie oświetlenie jak napisałem pózniej jak nie będą zadowalające efekty to się coś dołoży i tyle ;) Nie no za wybredne gatunki nie będę się brał :P Na początek myślę o H.heterodoxa H.minor H.midoxa H.pulchella H.nutans jak uda mi się taką kolekcje helek zdobyć i będą u mnie ładnie rosły i się dzieliły to dopiero wtedy będę myślał nad czymś bardziej wybrednym :P

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyśl jeszcze dobór roślin, u mnie pulchella się nie utrzymała, a nutans do dziś ma tylko młodociane liście (nutansy z tego co się orientuje mają swoje humory),

za to polecił bym ci folliculatę rośnie naprawde szybko i ładnie wygląda, nie wiem czemu jest tak mało popularna, ja z rosiczek bym zrezygnował - rosiczki nie lubią zraszania a helki i owszem.

Co do chłodzenia kostkami lodu to trochę zbyt mało - przydała by się jakaś porządna bryła raczej.

ps- a co do oświetlenia to nie ma co kombinować na początek to... a potem może jeszcze coś .... wal od razu mocne źródło światła bo szkoda czasu i kasy na przebudowy, rozbudowy i dorzucania ;)

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.